Hayden Wilde en Fl;ora Duffy winnen Hamburg; Maya sterk zevende, Rachel 15e; Richard 37e en Donald 43e; Geen Mixed Relay voor NL – WTJ 2484

ZONDAG – Inmiddels twee keer per jaar staat de hele stad Hamburg in het teken van triathlon. Een paar weken terug was dat voor de Ironman, dit weekend zijn de World Triathlon Championship Series. Na Yokohama, Leeds en Montreal de vierde grote confrontatie voor de topatleten van de korte afstand. Flora Duffy was terug aan de top en Hayden Wilde is hard op weg naar de wereldtitel 2022. Daarnaast hadden de Nederlandse mannen – Richard Murray en Donald Hillebregt – een zwaar dagje, maar dat werd gecompenseerd door prima races van Maya Kingma (7e) en ook Rachel Klamer (15e).

HAMBURG WASSER World Triathlon Championship Series Hamburg

Met nog twee jaar te gaan tot aan de Olympische Spelen van Parijs is het vaak moeilijk inschatten hoe belangrijk de wedstrijden in deze fase zijn. Rachel bijvoorbeeld had zich in het post-Olympisch jaar voorgenomen vooral wedstrijden te doen, die ze leuk vindt. Maya voelde dan weer weinig voor de formats zoals in Montreal gehanteerd wordt. In Hamburg was het weer een recht-toe-recht-aan sprint triathlon en dus volle bak.

Maya vooraan zeer actief

Na een ogenschijnlijk valse start waren de vrouwen weg met direct op kop topzwemster Vittoria Lopes. Alleen Summer Rappaport-Cook kon haar volgen. Toch waren de verschillen na de 750 meter opnieuw niet groot, Maya zette 15 seconden na Rappaport voet aan wal, Rachel moest 39 seconden weg zien te werken. Op de fiets smolten kopgroep en achtervolgend groepje snel samen, waardoor Maya in de voorste gelederen terugkeerde. Rachel moest in de achtervolgende groep hard werken om de achterstand te beperken al liep ze toch op tot een minuut in de tweede wissel. Vooraan wilden vooral Maya en Flora zo snel mogelijk aan het lopen beginnen.

HAMBURG WASSER World Triathlon Championship Series Hamburg

Uit T2 nam Maya meteen het heft in handen. Duffy moest halverwege het lopen nog even brommen in de penaltybox, dus lagen er mooie kansen voor de Nederlandse op de afsluitende 5 kilometer. Of dat aanvangstempo te gretig was is misschien de vraag, want even later kwamen onder meer Beth Potter, Taylor Spivey en Lisa Tertsch en Flora Duffy haar weer voorbij. Na de tijdstraf van de Bermudaanse Olympisch kampioene was het Beth Potter (Europees kampioene Weert 2019), die de leiding overnam.

Maar Duffy herpakte zich snel, stoof iedereen voorbij en greep het goud van Hamburg. Vijf jaar na haar eerste zege in de Duitse metropool won ze nu opnieuw. Beth Potter hield contact en plaatste zich als tweede, haar beste klassering ooit op ene WTCS. Brons ging naar de Duitse favoriete Lisa Tertsch – oud Holten-winnares. Daarna volgden Taylor Spivey, titelverdedigster Laura Lindemann en Annabel Knoll. Daarmee dus drie Duitse triatletes in de top zes, dat was lang niet voorgekomen in Hamburg of in andere WTCS-races. Maya Kingma dus op 29 seconden met een knappe zevende. Van ons de titel: strijdlustigste van het veld! Via Sian Rainsley, Nina Eim (sterk gelopen), en Emy Legault was de top tien compleet. Rachel Klamer keert dankzij de zevende looptijd terug naar de top op een vijftiende plaats. Cruciaal voor haar is momenteel even het zwemonderdeel, maar Rachel heeft ervaring genoeg om dat de komende jaren weer recht te trekken.

HAMBURG WASSER World Triathlon Championship Series Hamburg

Hayden Wilde op weg naar wereldtitel

Werk aan de winkel is er zeker ook bij de mannen. Niet voor Hayden Wilde. De Nieuw-Zeelander verkeert in topvorm. Als hij zo doorgaat is ie topfavoriet voor de Spelen in Parijs en ruilt ie brons in voor goud. Zover is het nog niet. Maar wie vanuit een 37e positie na het zwemmen uiteindelijk toch nog de winst kan pakken, is wel heel sterk. Voor de Nederlanders gaf Hamburg wel stof tot nadenken. Richard Murray en Donald Hillebregt eindigden op een 37e en 43e plaats. Waar Wilde nog terugkeerde na het zwemmen, konden Richard en Donald de aansluiting vooraan niet meer vinden. 

Achter Hayden Wilde sprintte de Australiër Matthew Hauser (juniorenwereldkampioen Rotterdam 2017) naar zilver. De derde plaats ging naar Jawad Abdelmoula, de in Frankrijk woonachtige en trainende Marokkaan. Het zat er al een tijdje aan te komen dat Jawad zijn land een WTCS-podium plaats zou gaan bezorgen. Hij won reeds drie Asian, Europe en African Cup races en was eind vorig jaar de sterkste in de World Cup Tongyeong, Korea. In Hamburg kregen de minder snelle zwemmers de kans vooraan terug te keren en die kans grepen Wilde en Abdelmoula met beide handen aan.

De Franse topzwemmers Vincent Luis en Valentin Morlec daarentegen vielen juist terug in het verdere verloop van de wedstrijd. Heel even mocht het duo de illusie hebben uit de greep van het achtervolgende peloton te blijven, maar dat was van korte duur. De kopgroep telde uiteindelijk 36 triatleten. Jammer genoeg behalve Richard en Donald, die in de tweede groep (sluitgroep) terecht kwamen. Op een enkele ontsnapping van Jamie Riddle na, bleef de kopgroep in tact. Een minuut na de 36 volgde het groepje met de Nederlanders in T2.

Marokkaans succes

Op het looponderdeel wisselde de koppositie voortdurend: even was het Jelle Geens, vervolgens Barclay Izzard en ook Leo Bergere en Matthew Hauser mochten even virtueel leider zijn. Alles veranderde toen Hayden Wilde zijn lange eindsprint leek in te zetten en in de laatste 2 kilometer stilaan afstand nam van zijn tegenstanders. Uiteraard moest hij tempo blijven maken, want aan de finish duurde het maar 3 seconden na Haydens mooie finish of daar kwam ook Hauser al. Abdelmoula wist op het laatst Leo Bergere nog te verschalken, zodat bij de huldiging voor het eerst de dieprode vlag met het groene pentagram wapperde. Bergere werd gevolgd door Geens en zo volgden de atleten in rap tempo over de meet: Tom Richard, de Portugezen Vasco Vilaca en Joao Silva, de Noor Vetle Bergsvik Thorn en Lasse Luhrs als eerste Duitser op een tiende plaats. Oud-wereldkampioen Vincent Luis eindigde elfde. 

HAMBURG WASSER World Triathlon Championship Series Hamburg

Op de Nederlanders was het even wachten. Richard Murray volgde op 1.53 als 37e en Donald Hillebregt keek tegen een achterstand van 3.03 minuten aan, waarmee hij 43e werd. Donald had de laatste weken rust genomen vanwege een blessure, waardoor hij ook Holten had laten schieten. De mannen weten wat ze te doen staat bij de eerstvolgende confrontatie, waarschijnlijk het EK in München.

Een domper was wel dat zondag TeamNL niet van start kon gaan op de Mixed Team Relay. Reden is de blessure die Maya Kingma opliep tijdens het lopen gisteren in de individuele wedstrijd, waarbij ze door haar enkel ging. Het Nederlandse kwartet was niet voorzien van een derde vrouw naar Maya en Rachel Klamer. Jorik van Egdom komt dus helemaal niet in actie dit weekend, Richard Murray was de vierde uit het kwartet.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.