Update Alvestedetriathlon van Stefan van der Pal: zwemmend op weg naar Sloten – WTJ 2494

DONDERDAG – De Elfstedentocht zwemmen is niet nieuw voor Stefan van der Pal. Elf jaar geleden legde hij met vier vrienden de Elfstedentocht in het water in estafettevorm af. Terwijl de andere zwemmers het meer dan genoeg vonden, ontstond bij Stefan de droom het ooit alleen te doen. Zijn triathlon carrière was toen nog volop gaande. Hij droomde nog van Hawaii (niet meer gedaan) en won de Frysman. Intussen richtte hij zich op een solozwemtocht, maar die kwam door allerlei factoren enkele keren in de wacht te staan.

De inmiddels 41-jarige atleet uit Leeuwarden – in het dagelijks leven sportleraar op een mavo in de Friese hoofdstad bedacht vervolgens de overtreffende trap ‘een Elfstedentriathlon’. Ook dat had Maarten van der Weijden in zijn hoofd, maar dit keer is Stefan van der Pal hem voor. Maandagochtend is hij begonnen. Stefan zwemt 20 uur per dag met de bedoeling om vandaag, donderdag weer in zijn Ljouwerd (Stefan is overigens geen actief Fries sprekende Fries) terug te keren. Zo ver is het nog niet. We spraken deze ochtend Jort van Zutphen weer, die hem vanuit de begeleidingsboot goed in de gaten houdt.

,,Stefan gaat nog steeds goed al is de vermoeidheid wel steeds meer aanwezig. Vannacht (woensdag op donderdag, red.) wat langer rust gehad omdat de kou gisteravond net iets te veel werd. Vanochtend in Stavoren verder gegaan en nu alweer 2 uren onder weg en 6 km verder. Vandaag Sloten gaan stempelen. Dit gebeurt steeds door bordjes te schroeven op de stempelplaatsen. Op die bordjes staan door Syb vd Ploeg bedachte teksten. Via www.stefanvanderpal.nl is alles te volgen en is er ook te doneren voor Stichting Semmy.”

Het water de Morra is Stefan zojuist gepasseerd en dan komt het grote open water van De Fluezen richting Sloten. Vervolgens wachten IJlst en Sneek en dan is het nog altijd een pittig eindje tot Leeuwarden. Het fietsen van de ruim 200 kilometer (is langer dan door het water) zal vervolgens een stuk sneller gaan. Hoewel? De vraag blijft: hoe komt Stefan straks uit het water van de Bonkevaart?

 

Wat wel mooi is, is dat er steeds meer publiek langs de kant en op de bruggetjes staan. En ook dat zijn prestatietocht met de dag meer en meer gevolgd wordt. Onder meer Metro Nieuws wijdde er gisteren een groot verhaal aan. Dat is goed. Voor Stefan, maar nog meer voor de stichting Semmy. Doneren kan uiteraard nog altijd. Doe dat via de website www.stefanvanderpal.nl

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.