Jetze Plat vanavond in Avondetappe bij de NOS maar eerst Alpe d’Huez op; Jetze won Montreal, merkwaardige DSQ voor Nico van der Burgt – WTJ 2495

DONDERDAG – De Tour de France is toch wel weer een spektakelstuk van formaat. Zelfs de doorgaans cynische en uiterst nuchtere Marcel van Roosmalen zag er in de Avondetappe met Dionne de Graaf nog wel elementen in, die hem konden bekoren. Maar een echte graadmeter voor groot sportfanatisme hij natuurlijk niet. De ware sportliefhebber zag op de flanken van de Granon topsport van de bovenste plank. De aanvallen vanuit het Jumbo-Visma kamp sloopten gele truidrager Tadej Pogacar. De Deen Jonas Vingegaard mag vandaag de leiderstrui dragen en moet hem op zijn beurt verdedigen. Want dat Pogacar gaat aanvallen op Alpe d’Huez is wel te verwachten. Mooie wielersport dus.

Over de Avondetappe gesproken. Vanavond is Jetze Plat te gast in het praatprogramma, dat steeds op locatie (dus nabij Alpe d’Huez) rechtstreeks op NPO1 komt. De Olympisch kampioen triathlon, handbiken en tijdrijden gaat overdag eerst nog ‘effies’ de beroemde ‘Nederlandse berg’ beklimmen en zo de magie van Alpe d’Huez ervaren. Een regelrechte kijktip dus, want hoe makkelijk gaat Jetze een berg op? De Holterberg twee weken geleden bij Wim afscheid was een peulenschilletje. Dit is serieus andere koek.

Christian Martin/World Triathlon

En zo is de agenda van Jetze toch weer lekker gevuld met mooie afspraken. Van Holten ging het immers rechtstreeks door naar Montreal, waar de World Cup paratriathlon op zijn programma stond. Het was de eerste keer dit jaar dat Jetze en Geert weer samen in een triathlon uitkwamen. Het succes bleef niet uit, de haast traditionele uitslag – Jetze eerste en Geert tweede – was ook in de Canadese hoofdstad een feit. De tegenstand moet er soms wel moedeloos van worden.

Het team bestond uit nog drie paratriatleten. Bij de PTS2 haalde Maurits Morsink in deze vrijdagwedstrijd (8 juli) een vijfde plaats. In de PTS3 kwam Nico Morsink wel als eerste over de streep, maar kreeg hij toch een DSQ aan de broek. Overigens om een wel heel aparte – haast lachwekkende – reden. Nico legt zelf uit waarom hij in de uitslag is gedeklasseerd:

,,Ik heb tijdens het lopen petje šŸ§¢ aangepakt. Je mag tijdens de wedstrijd niks aannemen van andere. Daarom heeft de nummer 2 AustraliĆ« een protest ingediend. AustraliĆ« heeft 3 klachten ingediend bij verschillende mensen. Die waren vooral met mensen diskwalificeren bezig. Veel atleten vinden het onsportief, regels zijn regels. Nu hangt mijn (gouden) petje šŸ§¢ aan de muur.”
In de PTVI-klasse was er voor Sander Koomen met zijn guide een zesde plaats weg gelegd.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, Ć©Ć©n van de drijvende krachten achter Ć©Ć©n van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.