Update Alvestedetriathlon: Stefan van der Pal klaar met de zwemtocht, op naar de fiets… – WTJ 2497

DONDERDAG – Dat er zware momenten gingen komen in de onderneming It Giet Mal van (ex-)triatleet Stefan van der Pal was te verwachten. Je zwemt niet zo maar eventjes 200 kilometer langs elf Friese steden. Zelfs een topzwemmer als Maarten van der Weijden moest twee pogingen ondernemen om de missie te laten slagen. Zo ver wil Stefan het niet laten komen, sterker nog: hij wil na die monstertocht in het water nog enigszins monter aan het fietsen beginnen om daarna diezelfde route nog eens hardlopend af te leggen.

Neemt niet weg dat het donderdag in de buurt van Balk even mis dreigde te gaan. Stefan had het plots heel koud gekregen van al die uren in dat zwemwater. Om onderkoeling te voorkomen, is hij uit het water gehaald en bij iemand in Balk onder de douche gezet. Daar heeft hij ook kort geslapen om in de avonduren weer de Luts in te springen en de route verder af te maken. De begeleiders maakten zich niet al te veel zorgen: Komt goed, duurt alleen iets langer.

Biuj Weidum (waar Jort woont) kreeg Stefan het nog een keer zwaar. Nog even op de boot en opwarmen met de warme handen van begeleider Henk Jan Kok en de peptalk van Silvio Teunissen. Die had het over maandag, dan wordt het dik 30 graden, ben jij klaar en krijg je er een lekker ijsco bij. We zijn er bijna! Via Heeg, IJlst komt hij in Sneek terecht. In elke stad van de Elfsteden hangt hij vakkundig het bordje op. En almaar drukker wordt het langs de kant  In Woudsend wacht hem een feestelijk onthaal.

Vanaf Sneek komt zijn slag weer helemaal goed, het is het trainingsgebied van Stefan waar hij uren gezwommen heeft. Dan ruikt hij als het ware de stal van Leeuwarden. Daar waar de zwemtocht na een volledige werkweek zal eindigen. Bij het Westcord Hotel wordt de gigant opgevangen en dan staat hem de 235 kilometer fietsen te wachten. Benieuwd hoe snel hij daar aan zal beginnen….. Daarmee overtreft hij meteen de prestatie van Maarten, die na de zwemtocht klaar was met zijn avontuur.

Zo niet Stefan van der Pal, voor hem is 1/3e van de triathlon gedaan, maar daarmee wel meteen het aller zwaarste. Hoewel? Dik 200 kilometer lopen is ook geen kattenpis.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.