World Games Birmingham morgen met vijf duatleten: Diede, Karin, Ann, Thomas en Joey. Daan positief getest op corona – WTJ 2498

VRIJDAG – Het wordt gezien als het op 1 na grootste sportevenement ter wereld: de World Games. Sinds 7 juli zijn ’s werelds beste sporters op niet-Olympische disciplines bijeen in het Amerikaanse Birmingham. Voor de tweede keer staat duathlon op het programma. Samen met coach Armand van der Smissen zijn zes Nederlandse duatleten afgereisd naar Birmingham, Alabama. Dit weekend komen ze in actie. Zaterdag de individuele wedstrijden, zondag de 2×2 mixed team relay.

Jan van der Marel won World Games in 1993

Het is de tweede keer dat de Verenigde Staten de World Games organiseren. Het land had in 1981 ook de primeur. Toen in Santa Clara met 15 sporten en 1400 atleten. Nu met 34 sporten en 3633 deelnemers. Bij de derde World Games in het Duitse Karlsruhe maakte triathlon haar opwachting. De Duitsers Jorg Ullmann en Simone Mortier wonnen. Vier jaar later was Den Haag aan de beurt en waren we er vanzelfsprekend bij toen triathlon andermaal op het menu stond. Zwemmen in het Zuiderpark (waar ook Drakenbootraces en casting werd gespeeld als niet-Olympische onderdelen). Fietsen ten zuiden van Kijkduin en lopen met finish in de Houtrusthallen. De titels gingen naar Jan van der Marel en Mieke Suys. De internationale inbreng was niet heel groot. Een jaar later besloot het IOC triathlon toe te laten tot de Spelen van 2000 (Sydney), waarbij de sport van het programma van de World Games verdween.

In 2013 in het Colombiaanse Cali kwam duathlon/run-bike-run op het World Games programma. De overwinning ging naar Rob Woestenborghs uit België en de Japanse Ai Ueda, nog steeds actief in de duursport. Het evenement maakte indruk, Ook de Nederlandse duatleten waren erbij. Stefanie Bouma presteerde het best met een vierde plaats. De mannen eindigden in de middenmoot met Wim Nieuwkerk (27e), Thomas Bruins (28e), Armand van der Smissen (30e), Gerbern Schreurs (37e), Coen de Wit (38e) en Caimin Stevens (40e).

Warm in Birmingham

Vier jaar later, in het Poolse Wroclaw, waren er geen disciplines in multisports. Door het opschuiven van de Olympische Spelen Tokyo schoven ook de World Games een jaartje op. In Birmingham is Armand van der Smissen van de Cali-ploeg de enige die weer van de partij is. Nu als coach. De omstandigheden in Birmingham zijn zwaar, laat hij weten. ,,Het is warm hier, 33 graden met een hoge luchtvochtigheid. Het parkoers is zo goed als vlak. Het fietsparkoers is bochtig, wat slopend kan zijn als je al tien kilometer in hoge temperaturen hebt gelopen.” Hij kent het parcours wel, want 20 jaar geleden deed de Tilburger hier mee aan de Powerman Alabama.

Drie Nederlanders zouden bij de mannen een gooi naar de podiumplaatsen gaan doen: Daan de Groot, Thomas Cremers en Joey van ’t Verlaat. We zeggen ‘zouden’, want helaas is Daan deze week positief getest. Een enorme domper voor de veelvuldig nationaal en  Europees kampioen voor wie de World Games een hoofddoel waren. Eerde dit jaar werd hij zevende op het wereldkampioenschap duathlon in Targu Mures, Roemenië. ,,De World Games zijn een uithangbord voor de duathlonsport en het is een heel mooie ervaring om dit met sporters uit andere disciplines te beleven. Waar ik ook naar uitkijk, is de mixed teamrelay. Het teamgebeuren vind ik heel leuk en ik denk dat we met drie sterke teams aan de start komen. Er is van alles mogelijk”, zo was Daan eerder deze week nog enthousiast.

Ook Ann Schoot Uiterkamp, die samen met Diede Diederiks en Karin Nieuwenhuijsen Nederland vertegenwoordigt bij de vrouwen, geniet van de grootsheid van het evenement. ,,Het is echt heel gaaf om hier te zijn. Het is een bijzonder evenement om mee te maken, met heel veel mooie sporten, al die landen die vertegenwoordigd zijn en met alle atleten die verblijven in het atletendorp. De voorbereiding was ook al een bijzondere ervaring met de hitteacclimatisering. Ik kijk heel erg uit naar de wedstrijden, maar probeer verder ook echt te genieten van de sfeer hier.”

De duatleten gingen deze week al kijken naar de skeelerwedstrijd waar de Belgische schaatstopper Bart Swings al heel wat medailles bijeen vergaard heeft. Bart staat zelfs op de all-time ranglijst van meeste medailles op een vierde plaats met 8  gouden, 2 zilveren en 2 bronzen medailles. Uiteraard gingen Thomas en Joey maar wat graag met onze zuiderbuur op de foto.

Verwachtingen uitspreken doen de atleten niet. Armand: ,,De sterkste atleten zijn er, maar het deelnemersveld is minder breed dan op de meeste WK’s. We gaan natuurlijk voor een medaille, maar dan moet het ook wel meezitten.”

Birmingham Today

Meer dan de ‘gewone’ WK’s is de internationale media goed vertegenwoordigd. Zo schoof Armand deze week samen met duatlete Karin Nieuwenhuijsen aan in de zevende aflevering van Birmingham Today. Daar zat ook Eef van Dongen. Vijf jaar geleden had ze nog nooit een Oriënteringswedstrijd gelopen, maar vrijdag staat ze aan de start van haar eerste World Games, Eef van Dongen legt Nederland uit wat voor sport zij eigenlijk doet. En dat geldt ook voor duatleet Karin Nieuwenhuijsen, deze voormalig atleet maakte vorig jaar de overstap van de atletiekbaan naar de duatlon en zij schuift samen met haar Armand van der Smissen aan aan tafel.

De duathlonwedstrijden (10 km lopen, 39,3 km fietsen en 5 km lopen) in Birmingham vinden zaterdag plaats. De vrouwen starten om 8.00 uur lokale tijd (15.00 uur Nederlandse tijd) en de mannen zijn om 17.00 uur aan de beurt (0.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag). De Mixed Team Relay start zondag om 13.00 uur lokale tijd (20.00 uur NL tijd). De samenstellingen van de teams – bestaande uit een man en een vrouw die ieder twee keer een korte duathlon (2 km lopen, 6 km fietsen en 1 km lopen) afleggen – worden na de individuele race op zaterdag bekend gemaakt. Daan de Groot heeft de hoop voor zondag al een beetje opgegeven….

Andere wedstrijden: Leeuwarden dubbel triathlonplezier

Afgezet tegen de vorige zes weken is het nu een relatief rustig weekend. Het wachten is een beetje op de tweede seizoenshelft. Wel deze zaterdag de Triathlon Leeuwarden. Na een geslaagde try-out editie nu dus weer in het recreatiegebied De Groene Ster. Opvallend is dat Stefan van der Pal juist weer uit zijn woonplaats vertrokken is voor het fietsonderdeel, maar er wel deze zaterdag van hoopt terug te keren. Of dat samen valt met de triathlonwedstrijden valt nog te bezien.

Al zwemmend in het water van de Kleine Wielen, fietsend langs de Bonkevaart met de iconische finishplaats van de Elfstedentocht en lopend door recreatiegebied De Groene Ster ervaren de deelnemers op verschillende manieren wat de Friese hoofdstad en directe omgeving te bieden heeft. Een prachtige nieuwkomer erbij, denken we.

Uitgangspunt van Triatlon Leeuwarden is dat elke deelnemer op zijn/haar eigen niveau deze sportieve uitdaging kan volbrengen. Met het organiseren van een recreatieve triatlon beoogt de organisatie een breedtesport-evenement te bieden waarbij het plezier in deze sport(en) zowel voor beginners als meer gevorderde triatleten de basis vormt, aldus de organisatie. De Olympische afstand begint om 11 uur, de sprint afstand een uurtje later. Mocht Stefan dan nog niet terug zijn in Leeuwarden, dan weet ik zeker dat veel triatleten op hem zullen wachten.

Voor dat Jort ging slapen rapporteerde hij ons nog snel het volgende: ,,Het was een lange dag vandaag waarin stefan keihard doorgezwommen heeft. Zeker de laatste uren rust zo minimaal mogelijk om bij de finish te komen. Gestart in Woudsend en daarna door naar Heech, Ijlst, Sneek en via Weidumerhout (mijn zwemplekkie) naar Leeuwarden.” In totaal deed Stefan 108 uur (!) over de monsterzwemtocht.

Bij onze zuiderburen zijn er wedstrijden in Westrozebeke, de bekende triathlon van Aarschot (niet meer als onderdeel van de Tri Nations Cup helaas) en verder zijn de races in Tiszaujvaros met Hidde Mollee en Sonja de Koning, de XTera Italie en de Ironman 70.3 Ecuador met Arjan Meesterburrie. Vanzelfsprekend vindt de Ironman 70.3 St. Petersburg geen doorgang.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.