In Memoriam: Marieke de Leede, triathlontopper met voor altijd die smile op haar gezicht. RIP Marieke

DONDERDAG – Een inktzwarte week voor de triathlonsport: naar nu blijkt is de zeer talentvolle triatlete Marieke de Leede (37) dinsdagavond overleden aan haar verwondingen bij een ernstig verkeersongeluk. Het dramatische ongeval gebeurde op de Heescheweg in het Brabantse dorp Vinkel. Marieke kwam in botsing met een auto, die werd bestuurd door een 55-jarige automobilist. Hij kwam met de schrik vrij.

De aanrijding vond plaats rond half zes ’s avonds op een gelijkwaardige kruising. Hoe het fatale ongeval precies heeft kunnen gebeuren, is niet bekend. Direct na de aanrijding is Marieke gereanimeerd en met spoed naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Daar is ze later die avond aan haar verwondingen overleden.
Marieke groeide snel naar de triathlontop
Marieke ontdekte de triathlonsport nog niet zo heel lang geleden. In 2019 debuteerde ze met een derde plaats in Rosmalen. In augustus vorig jaar won ze de kwart triathlon van Giesbeek en werd tweede in de Keistad triathlon van Amersfoort. Haar derde triathlon van 2021 was de kwart van Brouwersdam, meteen de tweede zege. Vervolgens deed ze op Mallorca haar eerste halve – Challenge Peguera – en ook die pakte met een bronzen medaille voortreffelijk uit.
Haar grote doorbraak kwam dit seizoen toen ze eerst de sterk bezette triathlon Brouwersdam won en vervolgens een paar weken later ook de Waalwijkse triathlon bij haar eigen club TLV De Langstraat op haar naam schreef.
Nog geen maand geleden leverde ze een unieke prestatie door op zaterdag de triathlon van Maasdijk/Oss en op zondag die van Rosmalen te winnen. Ze had zich inmiddels ingeschreven voor het EK in Almere, haar debuut op de hele afstand.
Geen berg te hoog
Marieke sportte vanuit een positieve, energieke mindset waardoor ze haast gierend van de pret haar wedstrijden deed. Ze stond ook aan de basis van No Mountain 2 High. Naar eigen zeggen is NM2H ontstaan vanuit een liefde voor mensen en bergen en het inzicht dat we vaak meer kunnen dan we initieel denken. Op haar website gaf ze aan hoezeer zij het leven lief had.
============

Ik ben Marieke, oprichtster van NM2H. Na mijn opleidingen mensenrechten en ontwikkelingsstudies heb ik tien jaar in de financiële sector gewerkt op het gebied van duurzaamheid. Tot het moment dat ik heb mogen ervaren dat het belangrijkste recht dat we als mens hebben, is om onszelf te zijn. Los van conditionering, los van overtuigingen, los van materie. Dat we goed zijn zoals we zijn. Vanaf toen voelde ik dat ik dit inzicht, dit cadeau, met meer mensen wilde delen.  

Vervolgens heb ik me omgeschoold tot bewustzijnscoach en vitaliteitscoach. Daarnaast heb ik de Teacher Training voor Kundalini Yoga, Functionele Vinyasa Yoga en verschillende cursussen in reiki, koude training en ademtechnieken afgerond. Deze kennis en ervaring pas ik toe in 1-op-1 begeleiding, groepstrainingen en retreats. Hiermee kan ik een bijdrage leveren in bewustzijnsontwikkeling om vervolgens de energie, kracht en potentie van mensen volledig tot hun recht laten komen. 

Mensen omschrijven mij als energiek, sportief, en positief. Ik word erg blij van natuur (liefst op blote voeten) én avontuur. Daarnaast ben ik continu op zoek naar de balans tussen bewegen en stilstaan, tussen groei en reflectie, tussen verdiepen en stralen. Deze ervaringen deel ik graag met je!

============

Het leven is niet altijd eerlijk, zo blijkt maar weer eens. Zo sta je middenin het bruisende leven, beleef je een prachtige vakantie in Embrun en Gerardmer en dan…terug thuis….. We hebben er geen woorden voor. We hadden juist met Marieke een afspraak lopen om haar te interviewen na haar grootse voorseizoen. We zouden het hebben over die reeks succesvolle triathlons en haar optimistische kijk op het leven. De afspraak werd een paar keer verzet. Vervolgens gingen Marieke en partner Bart eerst vakantie vieren c.q. trainen in Gerardmer/Embrun. Daarna zouden we elkaar ergens halverwege ons Brabant treffen. Fietsend elkaar tegemoet… Het mocht niet zo zijn. Onvoorstelbaar en niet te bevatten dat deze vrolijke vrouw, die zo genoot van alles (zagen we ook weer op de vakantiefoto’s) er niet meer is, niet meer bij zal zijn op de komende wedstrijden.

Marieke was lid van TLV De Langstraat. Bestuurslid Huberto van der Schuit plaatste bijgaand bericht aan de clubgenoten van Marieke:

Beste leden,
Gisteren bereikte ons het trieste bericht dat Marieke de Leede dinsdagavond door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen. Marieke is tijdens een fietstraining in de buurt van Vinkel geschept door een auto. Na reanimatie is Marieke naar het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen gebracht, maar is ze daar kort na aankomst overleden.

Wij zijn geschokt en verdrietig door dit nieuws. Marieke was een enthousiaste, vrolijke, vriendelijke en spontane atlete die in korte tijd veel contacten binnen onze vereniging heeft gelegd. Ze bleek ook over veel talent te beschikken en was bezig een vaste waarde te worden binnen de triathlon top in Nederland. Vrijwel alle wedstrijden waar Marieke afgelopen maanden aan de start verscheen heeft ze winnend afgesloten. Zo ook recent onze eigen Tanis Triathlon. Maar daarnaast viel Marieke op door haar vrolijkheid, lach en positivisme. Haar mantra waarmee ze tot grote prestaties kwam was de volgende: ”Light light, Easy Easy, Smooth Smooth, SMILE SMILE”. En die smile had ze altijd op haar gezicht, ook tijdens een race. Met name door deze eigenschappen zal Marieke altijd in onze gedachten blijven. We hebben besloten om als gevolg van deze trieste gebeurtenis het clubkampioenschap en de aansluitende barbecue voor aanstaande zondag af te gelasten. 

We wensen Bart en verdere naaste familie en vrienden veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies. Wij zullen als vereniging in gedachten zijn bij Marieke en haar nabestaanden en zullen haar later op gepaste wijze gedenken.

Ook de triathlonorganisatie van Brouwersdam is verbijsterd over de plotse dood van haar laatste winnares. Besloten is om startnummer 11 (het nummer wat de winnares voor de volgende editie krijgt toebedeeld) volgend jaar niet uit te geven.

Namens Trikipedia en de hele triathlon-community sluiten wij aan bij de woorden van Huberto. Beste familie en vrienden van Marieke in het bijzonder Bart: ontzettend veel sterkte en kracht toegewenst bij zo’n enorme verlies. Rust zacht Marieke.

Met Els Visser vorig jaar in Brouwersdam

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.