World Games mannen vlekkeloos: goud en zilver voor Frankrijk met Hueber-Moosbrugger en Choquert; brons Zambrano; Thomas 15e, Joey 18e – WTJ 2502

ZONDAG – Terwijl hier de nacht is aangebroken is het in het Amerikaanse Birmingham, Alabama vijf uur in de middag. Tijd genoeg om de zonden te overdenken, zou je zeggen. De vrouwenrace was immers al weer acht uur achter de rug. Aangezien daar cruciale fouten zijn gemaakt, moest alles in het werk gesteld worden om de mannenrace vlekkeloos te laten verlopen. Dat gebeurde ook. Het goud ging naar Frankrijk met de toch wel verrassende Maxime Hueber-Moosbrugger. Zilver was voor landgenoot Benjamin Choquert en brons voor de hardlopende Mexicaan Victor Zambrano. De Nederlanders kwamen er voor de medailles niet aan te pas. Thomas Cremers eindigde 15e, Joey van ’t Verlaat 18e op een totaal van 29 deelnemers.

Op de eerste run  namen de Fransen het heft meteen in handen. Benjamin Choquert, Nathan Guerbeur en Maxime Hueber-Moosbrugger hielden het tempo strak en kwam na de eerste ronde als eersten door met kort daarachter de Belgen Arnaud Dely en Vincent Bierinckx. Verrassend was de zevende plaats van de Bahreini Moussa Karich. De Nederlanders volgden op een 20e plaats met Thomas Cremers en 16 seconden achterstand en 26e Joey van ’t Verlaat op 32 seconden. Helaas moest Daan de Groot vanwege Covid-19 op zijn hotelkamer blijven.

In de tweede run kwam de Mexicaan Victor Zambrano sterk opzetten, dusdanig dat hij de koppositie van de Fransen overnam. Ook Vincent Bierinckx steeg een paar posities. Dat gold even niet voor Thomas die als 17e doorkwam, wel voor Joey van ’t Verlaat die een plekje opschoof maar wel met 1.20 minuut achterstand inmiddels. In de derde loopronde werken Zambrano en Choquert zich los van de rest. In die derde loopronde komen de Nederlanders steeds dichterbij elkaar: Thomas 20e en Joey 24e met nog 18 seconden onderling verschil.

‘Speedy Gonzalez’ Victor Zambrano is in de slotfase van het lopen niet meer te houden. Choquert geeft 5 seconden toe, Hueber-Moosbrugger, Bierinckx en Dely 10 en Karich 13 tellen. Guerbeur en Angelo Vandecasteele hebben de slag ook nog niet gemist. Op 2.40 minuten wisselt Thomas als 20e. Slechts 13 seconden later gaat ook Joey van ’t Verlaat zijn stalen ros vinden, als 22e waarmee de man uit Spijkenisse zijn looprace goed heeft opgebouwd.

In de eerste fietsronde ontstaat een kopgroep van acht. De drie Fransen zitten erbij, de drie Belgen, Karich en Zambrano. Zeven man zijn in de achtervolging op anderhalve minuut. In de derde groep van vijf duatleten zitten de Nederlanders Thomas en Joey. Ze noteren na de eerste ronde een achterstand van 2.44 minuten en hebben gezelschap van een Filippijn, Colombiaan en Zuidafrikaan. De kopgroep raakt in even later Karich als eerste kwijt, als Angelo Vandecasteele het tempo hoog houdt. De man uit Bahrein houdt het even later voor gezien en stapt af.

De tweede en derde groep lijken langzaam terrein te verliezen. Na twee rondes kijken Thomas en Joey tegen drie minuten verschil aan. Maar zie, halfkoers loopt het groepje Cremers-Van ’t Verlaat toch weer wat in en zitten ze op minder dan drie minuten van de kop. In de eerstvolgende ronde is het dan weer 3.20 minuut. De twee Nederlanders strijden op dat moment voor een 15e plaats. In de voorlaatste ronde gaan twee Fransmannen er vandoor. Het zijn Maxim Hueber-Moosbrugger en Nathan Guerbeur. Ze nemen in de tweede wissel 26 seconden voorsprong op de eerste Belg Vincent Bierinckx, Choquert en Dely. In die snoeiharde finale van het fietsen moet de Mexicaan lossen. Hij kan echter nog vertrouwen op een sterk loopnummer.

Op 4.24 komt Joey van ’t Verlaat na een intensief fietsnummer als 15e in T2 aan. Het is 5 seconden later dat ook Thomas Cremers zich meldt.

Bij de slotrun is het Maxime Hueber-Moosbrugger, die meteen wegloopt bij de concurrentie op weg naar het goud op deze Wereldspelen. Zijn grootste succes ooit. Zilver naar Choquert en brons voor de helemaal vooraan teruggekeerde Mexicaan Victor Zambrano. Zuur voor de Belgen, die zo verstoken blijven van de medailles maar wel de plaatsen vier tot en met zes met Angelo Vandecasteele, Arnaud Dely en Vincent Bierinckx innemen. Zevende is dan de derde Fransman Nathan Guerbeur zodat alle Belgen en Fransen in de top zeven eindigen. De Nederlanders bolden uit op de plaatsen 15 en 18 op respectievelijk 7.24 mniuten en 8.32 . Toch een flink stuk beter dan in Cali, toen Wim Nieuwkerk 27e werd. (maar er wel meer deelnemers waren).

Overigens is 17 juli (bij ons al begonnen, in Amerika nog niet) de slotdag van de World Games. De sluitingsceremonie – hopelijk bijgewoond door onze Nederlanders – belooft spektakel met een aantal sterren waaronder Lionel Richie.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.