Luxemburgse atlete uit triathlondynastie wint Alanya; Sonja de Koning op sterke bronzen positie; Preview Spaanse races; debuut Jorik – WTJ 2036

ZATERDAG – We hadden het via FB al snel gebracht, maar nu de jongens ook klaar zijn, zetten we de resultaten van triathlon Alanya op de derde wedstrijddag even op een rijtje. Allereerst de A-finale van dit Europe Triathlon Youth Championships. Het zijn dus niet direct Europese kampioenschappen, maar de Europese jeugdtop is wel bijeen. Het was Sonja de Koning, die net als haar zus Barbara kan terugkijken op een geweldig seizoen, die hier een derde plaats in de wacht sleepte.

Mara Krombach is derde generatie-triatlete uit Luxemburg

De winst ging in de Turkse badplaats, waar sinds 1992 een triathlon op het programma staat, naar de Luxemburgse Mara Krombach. Zij is de kleindochter van Rita Krombach, die in Luxemburg zo’n beetje als eerste vrouw aan triathlon ging doen. Dat was halverwege de jaren tachtig. Haar zoon Christian Krombach was eveneens verdienstelijk triatleet en Mara is dus de derde generatie Krombach in de sport. Ze bleef Rachele Laschi uit Italië en onze Sonja de Koning vijf tellen voor en greep de eindzege. De verschillen waren maar klein op de 1/16e afstand: de nummer 15 zat nog steeds binnen een minuut van de winnares. Sonja verlegt de laatste weken het accent meer van het zwemmen naar het lopen. Zo hield ze in Leiderdorp verrassend goed stand tegen Rachel Klamer en kwam ze ook wat later dan gebruikelijk uit het zwemwater van de Middellandse Zee. Gaandeweg de race kreeg Sonja zicht op het podium om voluit sprintend Russin Daria Zakharova achter zich te laten. Brons was een mooie beloning voor een seizoen waarin de meisjes De Koning zich stevig aan de top van talentvolle triatletes hebben genesteld.

Keurig middenmoot voor Aniek

Aniek Mars was er ook bij in de A-finale. Als voorlaatste kwam het Overijsselse talent uit het water en dus was het even zoeken naar een geschikt groepje waarmee ze kon fietsen. Bij het lopen won Aniek nog een aantal plaatsen, waardoor ze uiteindelijk keurig in de middenmoot op een 22e plaats finishte. De winst in de B-finale ging naar de Portugese Mathilde Silva Santos. Merel Veltman, die vanwege een zestiende plaats in de kwalificaties donderdag veroordeeld was tot de B-finale revancheerde zich met een mooie zevende plaats. Vrij vertaald is dat 38e op een totaalveld van 90 jeugdige triatletes uit de jaargangen 2004, 2005 en 2006.

Bij de jongens slaagde het Oranje-trio er niet in de finales te bereiken. Daarin werd een spannende strijd geleverd met als winnaar Fiorenzo Angelini, die de Portugees Joao Nuno Batista eerst loste maar aan de streep kwamen ze de Portugese atleet (bijvoeglijk kan het wel) nog gevaarlijk dicht terug. De Rus Roman Mineev finishte als derde. In de B-finale kwam de Tsjech Jakub Homoloa als winnaar over de streep. Daarin mochten twee Nederlanders wel uitkomen: Rick van der Knaap eindigde als negende (dat is dus ongeveer 39e totaal) en Joran Stobbe behaalde een 15e plaats.

In Spanje nog volop triathlons

Triatleten, die hun seizoen nog wat op willen rekken trekken naar zuidelijker oorden. Naar Spanje bijvoorbeeld waar nog volop wedstrijden op de agenda staan. Morgen bijvoorbeeld de Ironman en Ironman 70.3 Barcelona. Agegroup-only weliswaar, maar daarmee niet minder aantrekkelijk. We zijn ter plaatse aanwezig, dus jullie kunnen de nodige reports verwachten. Te beginnen eerder vandaag al met een pracht gesprek dat Ruud had met de fantastische race-announcer Paul Kaye. Niet alleen een veelgevraagd speaker over de hele wereld, maar ook een superaardig mens. Paul vertelt in de video hoe zijn week eruit ziet en hoe hij zichzelf compleet wegcijfert ten faveure van de triatleten. Inspirerend om te zien, althans voor collega’s als wij.

Goed de wedstrijd morgen dus. Niet echt in de Catalaanse hoofdstad maar 50 kilometer noordwaarts in badplaats Calella. Tegen de 3000 deelnemers voor beide afstanden, waaronder enorm veel debutanten (we hoorden het Paul zeggen). De Nederlanders zijn talrijk aanwezig: 82 doen er mee aan de Ironman waaronder Anne Stellaard, Sebastiaan Bleekemolen, Jan-Peter Simons, Ilje van der Ploeg, Joost Steltenpool (KPN-topman), Robert Loeff, Menno Iedema. Op de Ironman 70.3 Barcelona staan nog eens 48 Oranje-klanten klaar. Daaronder Jaimy Voogt, Pim Spijkerman (afgelopen zondag nog Hoorn gedaan) en Richard de Haan.

Debuut Jorik van Egdom op halve Salou

De andere Spaanse race laat wel pro’s toe. Challenge maakt in haar wedstrijden daar geen onderscheid in. Bijgevolg is het startveld in Salou weliswaar kleiner, maar wel sterker. Braden Currie, Frederic Funk, Pablo Dapena, Cyril Viennot en Stenn Goetstouwers om er een paar te noemen. En het wordt een voor Nederland zeer interessante race, want hoe gaat Jorik van Egdom het doen in zijn debuut op de halve afstand? En hoe ver komt Menno Koolhaas na een topseizoen op de kortere afstanden? Morgen weten we meer.

Het vrouwenveld is al even boeiend, want eindelijk komt Els Visser weer internationaal uit. Ze neemt het op tegen Emma Bilham, Lucy Hall, Sara Perez Sara en Lisa Norden onder anderen. Ook Alexandra Tondeur is van de partij. De races beginnen daar een uurtje na Barcelona, dus 8 uur. Overigens liggen de beide badplaatsen Calella en Salou op amper 170 kilometer van elkaar. Het samenvallen van Ironmans en Challenges in hetzelfde land is eerder regel dan uitzondering geworden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.