Protesten van gediskwalificeerde duatleten World Games afgewezen; Triathlon Leeuwarden voor Lebouille en Andringa – WTJ 2501

ZATERDAG – Het gaat de Belgen voor de wind op de World Games. Acht gouden medailles hadden ze tot aan deze zaterdag en daar is er vandaag al eentje bij gekomen. Maurine Ricour, 31 jaar, is tot winnares uitgeroepen van de duathlon op de Wereldspelen. Een wedstrijd, die altijd een vreemde nasmaak zal blijven houden, vanwege het groepje fietsers dat verkeerd reed in de tweede fietsronde.

Ricour is heus geen slechte duatlete. Ze was vorig jaar zevende op het EK en eerder dit seizoen zesde op het WK. Maar de sprong naar goud had niemand zien aankomen. Haar tweede run was ontegenzeglijk snel en daarmee veroverde ze de winst in deze controversiële race, waarin twaalf atletes werden gediskwalificeerd. Onder hen Ann Schoot Uiterkamp en Karin Nieuwenhuijsen.

Heel veel keren en rondjes

Het zilver ging naar de Japanse Ai Ueda, nota bene in 2013 nog goed voor goud op de World Games Colombia. Brons was er dus voor de wereldkampioene Joselyn Daniely Brea Abreu. Het was warm en vochtig vanochtend in Birmingham, Alabama voor de 10/40/5-klus. Een vlak parcours, maar wel met heel veel keren en rondjes. Misschien wel te veel…..

Het ging hard in het Railroad park alvorens het fietsen zou beginnen. Zo hard dat zelfs de Roemeense Diana Gal reeds gedubbeld werd. Vooraan was een groep van zes ontstaan: Ueda, de Breu Abrea zussen, Legrand, Illes en Schoot Uiterkamp. De eerste van zes rondjes begon. In het parcours 19 scherpe bochten. De kopgroep van zes had een achtervolgende groep, waar Ann zich naar liet afzakken. In die tweede ronde waren de rollen plots omgekeerd en waren de oorspronkelijke leiders de achtervolgers geworden. In de achtervolging was een groep van 9 duatletes, waarbij dus de oorspronkelijke kopgroep.

Blaut komt als eerste binnen, maar DSQ

Terwijl de wedstrijd door ging, groeide langs de kant verwarring bij coaches, media en toeschouwers, terwijl de officials probeerden te achterhalen wat er gebeurd was. In de tweede wissel was al duidelijk dat veel atleten gediskwalificeerd gingen worden voor ‘afsnijden van het fietsparcours’. Het was zaak uit te zoeken wat de echte posities in de wedstrijd waren. Aan de finish arriveerde Garance Blaut uit Frankrijk als eerste, maar zij hoorde in het rijtje met DSQ achter haar naam. Maurine Ricour had een sterk loopnummer, finishte als tweede maar werd als winnares uitgeroepen. De Belgische was evengoed erg blij met de zege. Blaut gaf meteen toe dat het niet klopte. ,,We waren gelost bij de kopgroep, lagen een minuut achter en daarna lagen we plots weer op kop, dus we moeten het verkeerde keerpunt genomen hebben.”

Als vijfde finishte Ai Ueda, maar zij had dus wel het juiste parcours afgelegd, dus zilver. ,,Zo’n technisch parcours ligt me niet echt, het duurde even voor ik de vele bochten onder de knie had, maar ik ben blij met het resultaat.” Joselyn Brea Abreu was blij haar land Venezuela een eerste medaille te bezorgen op deze Wereldspelen. Aan de 2×2 Mixed Relay doet haar land niet mee, zelf vliegt Brea Abreu naar Eugene voor het WK atletiek. Voor Nederland komt er trouwens weldra ook een plak bij, want biljarter Dick Jaspers heeft de finale bereikt.

Alle protesten in de prullenbak

Een aantal duatleten tekende protest aan bij de Competitie Jury, maar alle zaken werden afgewezen. De uitslag blijft zoals ie is. Negen atletes in de uitslag: Diede Diederiks als enige Nederlanders op een zevende plaats.

Coach Armand van der Smissen heeft officieel niets gehoord. ,,Wat mij betreft gaat er ook een rode kaart naar zowel organisatoren als officials, die de taak hadden te controleren of de wegen goed zijn afgezet.” Zelf kreeg hij nog een waarschuwing van een official omdat hij de Jordaanse duatlete Kathleen Othman, die flink ten val was gekomen, wilde helpen…..

Triathlon Leeuwarden voor Pim Lebouille mooi opwarmertje debuut Ironman

Terug naar ons land, want de triathlon van Leeuwarden was immers ook vandaag. De stad waar Stefan van der Pal woont, waar hij afgelopen maandag weg zwom en vrijdag na 200 kilometer ook weer terugkeerde. De stad waar hij zaterdagochtend voor een fietstocht van 235 km. vertrok en rond 17 uur ook weer terugkeerde. En de stad waar hij morgenochtend om 6 uur begint met misschien nog de zwaarste opdracht: de Elfstedentocht lopen. Stefan hoopt op maandag 18 juli rond het middaguur de finish te bereiken.

Die stad dus, dat Leeuwarden/Ljouwerd had vandaag ook de tweede editie van de triatlon. Geen hele uiteraard en al helemaal geen 200 kilometer voor elk onderdeel, maar gewoon een kwart en een sprint-afstand. De kwart leverde overwinningen op voor Pim Lebouille (tegenwoordig woonachtig in Geleen) en Friezin Marjan Andringa, die zich dit jaar meer lijkt te richten op het hardlopen. Pim was in 2017 nog goed voor brons op het NK beloftes achter Jorik van Egdom en Menno Kortekaas. Hij leek als international door te breken, maar kwam uiteindelijk toch te kort. Daarna braken de jaren aan waarin hij een opleiding bij defensie volgde en dus geen/weinig tijd had voor sport. ,,Nu heb ik een andere baan, dus weer tijd om te trainen en nieuwe doelen te stellen.”

Marjan Andringa nog steeds te sterk in eigen Friesland

Dat eerste doel is zijn debuut op de hele. Niet in zijn vroegere woonplaats Almere, maar op de Ironman van Kalkar, Zweden. Met deze overwinning in de Friese hoofdstad dus als mooie opsteker. Het was best een spannende strijd in het warme Friesland, want 20 seconden later volgde Leon Koch (de nieuwe beer uit Lemmer?), derde werd Sjirk Bijma, die ook al het hele jaar goed presteert. Stefan de Jong – vorig jaar in de experiment-editie nog tweede – werd nu vierde. Daarna kwam het gat naar de nummer vijf: Pieter Pilat uit het Noordhollandse Winkel. Hij kreeg nog twee provinciegenoten achter zich aan: de gebroeders Henk en Mark Elbertsen. De top tien bestond verder uit Matthijs Koopman, Kenny Kroeze en Mike Kane-Smith.

De Marrumse Marjan Andringa bleef Jantina Kooistra uit Ee dik drie minuten voor. Brons ging Laura van den Heuvel uit Schoorl, maar dat al op twaalf minuten. Nog twee Friezinnen vulden de plaatsen vier en vijf: Liesbeth Hiddema en Petra Lok. De sprint-triathlon werd gewonnen door Anne de Jong uit Drachten. Hij klopte oud-Fries Piet van der Zwaag, die al heel wat jaartjes meedraait in triathlon en tegenwoordig in Rhenen woont. Derde was Joop de Kok uit Delft.

Bij de internationale triathlon van Holten leverde ze nog achterhoedegevechten. Maar vandaag won Meike Regeling uit Stiens royaal de sprint triathlon. Ze was sterker dan master Audrey Breur uit Den Helder en Corine Visser uit Leeuwarden zelf. De vierde plaats ging naar Anne Baukje Lebouille, inderdaad…de vrouw van Pim.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.