Nooit finishte Rani Skrabanja zo kort op Europe Cup-race: 6e, Barbara 16e; 2×2 Mixed Relay World Games Nederlandse teams achter Fra/Bel 5e en 6e – WTJ 2507

ZONDAG – Wat Holten is voor Nederland, is Tiszaujvaros voor Hongarije. Sommige Hongaren, betrokken bij de triathlonsport, vinden dat de nationale bond veel te veel geld pompt in het evenement in Tiszy, waardoor er voor het overige weinig overblijft. Anderzijds is het wel de plek waar de Hongaarse atleten zich voor eigen publiek kunnen meten met de internationale elite. En dat deden ze dit weekend volop. Goud en brons bij de mannen, goud bij de vrouwen, goud en zilver bij de juniores, brons bij de junioren. Voorwaar geen slechte oogst, de Tiszy’s hadden dus alle reden tot feesten.

Rani finishte nooit zo kort op Europe Cuprace

De Nederlandse triatleten vielen dan wel niet in de prijzen, voor Rani Skrabanja was het haar beste prestatie ooit in een Europe Premium Cup race. Tot dusverre reikte de Limburgse een keer eerder tot een top tienklassering namelijk Holten 2018. In Lievin was ze al eens twaalfde, in Tartu vijftiende. Maar zesde? Nee, dat rolde er nog niet uit. Vandaag zat alles mee in Hongarije. Als zevende en negende kwamen Rani en Barbara de Koning het zwemwater van de Tisza uit. Zsanett Bragmayer – de Hongaarse die doorbrak tijdens de Arena Games WK-series – was daar al de snelste. Lange tijd bleef ze zelfs vooruit op de fiets tot ze inzag nog iets over te moeten houden voor het lopen. Maar Bragmaeyer was zo sterk, zondag geen kruit tegen gewassen. Selina Klamt uit Duitsland benaderde haar nog het dichtst op 20 seconden, een halve minuut achterstand had Anja Weber uit Zwitserland.

Bij het fietsen ontstond een kopgroep van elf. Rani en Barbara zaten mee in de juiste ontsnapping. Supertalent Zuzanna Michalickova – in Holten nog achtste – werd nu vierde. Op vijf stond Emma Jeffcoat, de Australische die daarmee haar prestatie van Holten evenaarde. Jeffcoat loopt dit jaar minder hard dan we van haar gewend zijn. Dat de achtervolgende groep (1 minuut achterstand) haast allemaal harder liep dan de kopgroep van elf was nog geen garantie dat het klassement op z’n kop gezet ging worden. Rani scoorde bijvoorbeeld de 21e looptijd, maar ze bleef uitstekend in de race en dat resulteerde in een topprestatie: zesde in een mooi deelnemersveld. Zou de doorbraak voor Rani richting Olympische Spelen dan toch nog gestalte krijgen? Ze werkt er hard genoeg voor. Barbara de Koning moest iets meer passen bij het lopen en eindigde zo op een toch prima 16e plek. Nog altijd is Barbara de jongste van het startveld. Opmerkelijk wel dat in de halve finales de rollen nog omgedraaid waren met Barbara toen vierde en Rani twaalfde.

Fraaie thuiszege Csongor Lehmann

Csongor Lehmann woont en traint in Tiszaujvaros. Vader Tibor is zijn coach. Hij is de wereldkampioen der junioren van 2018, hij is de wereldkampioen der beloftes van 2021. Kortom, de te kloppen man. Bovendien titelverdediger, want hij won al twee keer zijn Tiszy-race (2018 als junior, 2021 als elite). En hoewel de Tsjechische duathlonspecialist Radim Grebik van ver kwam en beduidend sneller liep, was Csongor ook hem de baas. Het Hongaarse feest was compleet met brons voor Gergely Kiss, die aan het eind de Britse Fries Ben Dijkstra nog passeerde, waardoor Ben evenals in Holten net buiten het podium viel. Vijfde en zesde werden de Duitsers Henry Graf en Jannik Schaufler. Ook de oudere broer van Csongor, Bence Lehmann deed mee. Hij is minder talentvol, finishte vandaag 22e.

Na het zwemmen lag Csongor al op kop, hij zat in de juiste kopgroep en hoewel niet de snelste looptijd maakte de plaatselijke held het vakkundig af. Voor de Nederlandse mannen was geen finaleplaats weg gelegd. Mitch Kolkman kwam er met een 11e plaats in de semi’s nog het dichtste bij. Dat leverde hem een 33e plaats in de eindstand op. Olaf Jan Bosscher (17e in de halves) stond 47e genoteerd en broer Hugo Jan Bosscher moest genoegen nemen met een 71e plaats (na 28e in de halves).

World Games: Hueber-Moosbrugger takes it all

We gaan nog een laatste maal terug naar de World Games, die toch wel een vreemd verloop kenden. Zondag op de slotdag van de Wereldspelen in het Amerikaanse Birmingham stond de 2×2 Mixed Team Relay op het menu. Maxime Hueber-Moosbrugger haalde er met collega-duatlete Marion Legrand goud, zijn tweede gouden plak op de Spelen. Een minuut later waren het de Belgen, die zilver scoorden. Daarmee waren deze Spelen ook voor Maurine Ricour zeer geslaagd: goud en zilver. Die laatste plak behaalde samen met Arnaud Dely. De combi Ricour/Dely is ook wereldkampioen. Het brons was ook voor Frankrijk: 1.18 minuut achterstand met in het duo-team Nathan Guerbeur en Garance Blaut. Vervolgens kwamen weer de Belgen over de meet, vierde dus met ditmaal Vincent Bierinckx en Lotte Claes.

En daarna was het – zeer verdienstelijk – de beurt aan de Nederlandse teams. Daarmee gerechtigheid voor bijvoorbeeld Ann Schoot Uiterkamp, die samen met Thomas Cremers de vijfde positie in nam. Eveneens prima resultaat voor Diede Diederiks en Joey van ’t Verlaat, die slechts 7 seconden na hun landgenoten over de finishlijn stapten. Beider achterstand op de Franse winnaars was zo’n drie minuten. Anders dan bij triathlon waar een viertal aantreedt, is het bij duathlon een 2×2 Mixed team. De afstanden in Alabama waren 2/6/1. Te beginnen met de mannen.

De posities wisselden nog wel enigszins gedurende de legs. Zo lagen Thomas en Ann een tijdje zesde en Joey en Diede openden zelfs als negende. Aan het eind werd het allemaal recht getrokken. Daarmee kon TeamNL weliswaar niet de Fransen en Belgen van de troon stoten, wel hielden ze onder meer de Japanners, Mexicanen, Australiërs en Filippines achter zich. In totaal deden 13 teams mee.

Nog even terug naar Targu Mures met toen 4e en 5e Team NL

Overigens hebben we nooit meer gemeld dat Nederland op het WK in Targu Mures, ruim een maand geleden, een vierde plaats behaalde. Toen was de combinatie Daan de Groot en Ann Schoot Uiterkamp. Daan was vandaag vooral coach met mondkapje op. Hij kreeg corona vorige week en moest alle wedstrijden missen. Kort achter dit Hellas-duo kwam op een vijfde plaats (maar uiteindelijk niet in de uitslag) team Nederland II binnen met Thomas Cremers en Noor Dekker. Dat Roemeense WK werd zoals eerder gemeld gewonnen door België met Maurine Ricour en Arnaaud Dely, vandaag tweede. Het zilver in Targu Mures was verrassend voor de Italianen met Alberto Bartelomeo Demarchi en Giorgia Priarone. De Italianen stuurden geen duatleten naar Birmingham. Brons was er voor dan toch nog voor Frankrijk met de individuele wereldkampioen Krilan le Bihan (ook niet op de World Games) en Marion le Goff.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.