Update Elfstedentriathlon Stefan van der Pal: laatste loodjes wegen het zwaarst; aankomst Leeuwarden tussen 14 en 15 uur verwacht – WTJ 2508

MAANDAG – Groot artikel in Telegraaf en AD, Volkskrant volgt ook nog. NOS was er al en het zal vandaag niet minder worden op de grote dag dat Stefan van der Pal als eerste mens op deze aardbol de Elfstedentriathlon voltooid. Of Maarten van der Weijden volgend jaar de tweede wordt? De tijd zal het leren. De Olympisch zwemkampioen was afgelopen weekend met een eigen monstertriathlon bezig, van Texel naar Vaals. Diagonaal door het land dus. Maarten zal er ongetwijfeld volgend jaar een flinke mediahype mee veroorzaken, maar gelukkig is de belangstelling voor Stefan niet minder.

Steeds meer mensen zien in hoe bijzonder zijn prestatie is. Ga maar na, meteen bij de eerste poging die zwemtocht van 200 kilometer volbrengen en dan niet weken uitblazen, nee zaterdagmorgen de fiets op voor een heerlijk ritje van 235 kilometer door het Friese land en vervolgens na een nachtje slapen in het Westcord Hotel van Leeuwarden, diezelfde route nog eens maar dan lopend. Stefan begon er zondagmorgen vroeg aan in de wetenschap dat het maandag een warme dag zou worden.

Het ging en gaat niet meer vanzelf, maar wie had anders verwacht. De nacht was ook een beetje eenzaam en toch fris. Al was het wel hartverwarmend hoe bij Reaklif (bekend van de Frysman) overal lampjes waren aangestoken bij de passage van Stefan. Inmiddels is hij voorbij IJlst en Sneek en staat er dik 180 kilometer op de teller. Onderweg wordt hij verrast door fans, familie, zelfs door zijn trouwe viervoeter. Soms een ijsje, dan weer andere verkoeling. Stap voor stap komt Leeuwarden dichterbij. De laatste stad wacht op de komst van hun nieuwe sportheld.

Prachtig ook om te zien hoe zondag in de buurt waar Stefan en Marianne wonen nog een mini-triathlon is georganiseerd voor de kids en ook daar is geld ingezameld voorde Stichting Semmy. Ook daar loopt de teller lekker van door.

Beste Trikipedia-lezers. Als u vanmiddag in de buurt van Leeuwarden bent en even niets te doen heeft: ga naar de Heliconweg in de stad. Daar wordt deze kanjer tussen 14 en 15 uur verwacht en hij verdient een groots onthaal!

 

Complimenten trouwens aan het hele team om Stefan heen. Vrijwilligers, die hem steeds weer over de dooie momenten heen halen, die voor zijn veiligheid zorgen, medische specialisten, supporters, sponsors, donateurs en niet te vergeten de fotografen, die voor prachtige plaatjes zorgen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.