Triathlons Geldrop voor Tom en duathlonkampioene Marieke; Marleen wint Aarschot; Diede derde in Haute Meuse; Elmar de beste in Belgian Double – WTJ 2506

ZONDAG – De Europe Premium Triathlonraces in Tiszaujvaros leverden een geweldig resultaat op voor Rani Skrabanja. Met haar zesde plaats kan ze zich weer meten met de Europese top. Barbara de Koning eindigde zestiende in de finales, die gewonnen werden door het Hongaarse duo Zsanett Bragmayer en bij de mannen Csongor Lehmann. Straks nog een extra WTJ-tje over deze wedstrijd. Eerst in eigen land, waar gisteren nog een onvervalst Brabants wedstrijdje werd gehouden.

Zaterdag was behalve de triathlon van Leeuwarden ook de recreatieve triathlon van Geldrop, Oost-Brabant. Niet voor niets heet het evenement, de Fun Triathlon Geldrop. Vorig jaar uitgeprobeerd en goed bevallen, nu iets uitgebreider. Vorig jaar 70 deelnemers, nu net boven de honderd. De driekamp speelt zich allemaal af op en rond zwembad De Smelen in Geldrop. Daar ligt een 50 meter bad, is voldoende ruimte voor een leuk fietsparcours stukje door Geldrop en lopen rondom de plas de Ijzeren Man.

Tom van de Sande snelste in Geldrop

De winst ging naar Tom van der Sande uit Nuenen, eerder dit jaar al vijfde op de halve van Terheijden. Nu Nuenen geen wedstrijd meer heeft, wijkt Tom uit naar andere races. Met succes dus. Hij was ruimschoots de beste. Topatleet Ben Vriends verloor veel tijd op de eerste onderdelen, maar won terrein op zijn specialiteit. Op bijna vier minuten was hij de nummer twee. Na de twee Oostbrabanders volgde Thomas van der Kolk uit Drunen. Rein Klaver uit Asten en Jeroen Simons uit Hapert verloren op Tom zo’n tien minuten, maar werden wel vierde en vijfde. De zesde plaats ging naar Toby van den Wittenboer uit Mierlo, de ervaren Ton Jacquot uit Eindhoven werd negende en het Geldrops kampioenschap werd gewonnen door Marc Rietbergen, een krappe minuut sneller dan Roland de Jonge. Overall werden zij negende en tiende.

Duathlonkampioene debuteert op triathlon met zege

Bij de vrouwen waagde topduatlete Marieke Brouwers zich voor de tweede keer aan een triathlon. De nationaal RBR-kampioene van Almere slaagde glansrijk in haar min of meer debuut, zelfs het zwemmen ging niet slecht. De Tilburgse bleef thuisfavoriete Jenny van der Borgh liefst acht minuten voor op deze sprint triathlon. De derde plaats ging naar de Bredase Maria Alta, die we na haar Hawaii-deelname in 2015 beetje uit het oog verloren waren. Maar het bloed kruipt ook bij Maria waar het niet gaan kan. Ze finishte derde met de eveneens ervaren Helmondse Saskia Groot direct achter haar. De top vijf was vol na de binnenkomst van Lara Truter uit Nuenen. Beste trio was dat van Arjan Berndsen, qua tent een fractie langzamere dan Marieke Brouwers.

De mini-afstand werd net als vorig jaar – toen het een hele natte editie betrof – gewonnen door Cas Metten, tot grote vreugde van zijn Geldropse fans. De winst bij de meisjes was voor Jaydee Leenders uit het Limburgse Bergen.

CrossRBR Westrozebeke

We komen bij onze zuiderburen terecht. Zaterdag de crossduathlon van Westrozebeke. Op een wat ongebruikelijk tijdstip in het jaar, maar al twee keer uitgesteld vanwege corona. Dus nu kon het en dan maakt het niet uit of de mussen van het dak vallen en de deelnemers met hun MTB-crossbanden rondrijden. De winst ging naar wereldkampioen in deze discipline Nicolas de Smet. Toch had de Belg geducht tegenstand van zijn landgenoten Alexander Chamon en Vic Vandendaele. Bij de vrouwen won Margot Vanpachtenbeke met Sandy Janssen en Lotte Marien als runners-up.

Marleen van Roessel wint Hagelland Triathlon Aarschot

Zondag kwamen de lange afstandsliefhebbers aan hun trekken in bijvoorbeeld Aarschot voor de 1/3e met lang zwemmen (2,5 km.). Niet meer met heel veel Nederlanders zoals ten tijde van de Triathlon Nations Cup met Bonn, Oud Gastel en Viersel. Maar wel met een Nederlandse winnares. Marleen van Roessel. De TV Breda-atlete is bezig aan een heel goed seizoen. Zo won ze Maasdijk/Oss, een divisiewedstrijd in Stein en een groot aantal zwemlopen in het voorjaar. Sinds zondag komt er voor de voormalig roeister ook een internationale triathlonzege bij. En de Hagelland Triathlon winnen is toch wel een klassiekertje. Marleen was met 3.30.31 uur sneller dan de Vlaamse triatletes Helene Boels en Nele Paardekam met wie ze het podium deelde. Veel had ze te danken aan haar snelle fietsonderdeel op het verrassend heuvelachtige parcours. Rylana Soepenberg had veel pech onderweg, maar kwam toch nog als tiende vrouw binnen.

De winst bij de mannen ging naar Tom Vander Hoogerstraete in 2.54.43 uur. De nummers twee en drie waren ook zuiderburen: Rob Carmans en Lukas Bosmans. Slechts 1 Nederlandse man aan de start: topmaster Jan Cuijpers uit Maastricht: 90e totaal en uiteraard weer snelste M60. De Plastriathlon van Aarschot – sprint afstand – werd gewonnen door Dieter Boeve en Sarah Verjans. Jerry Kenbeek hield de vaderlandse eer hoog met een 56e plaats.

Dieske Kruisselbrink derde in Haute Meuse

Dieper België in komen we in de Ardennen voor een 1,5 zwem/74 fiets en 18 loop-wedstrijd. De long distance Haute Meuse in het Waalse Anhee, een nieuwe wedstrijd met gelijk al internationale podia, want de winst op deze warme triathlon ging naar de Fransman Robin Moussel in 3.21.59 en naar de Britse maar in Frankrijk wonende Zoe Brunton in 4.01.15 uur. Daarmee waren de Belgen geklopt al mochten de prestaties van de nummers twee Hans van den Buverie en Laurien Billen er ook wezen. Hans lag 6 minuten achter, Laurien dertien. Om het nog internationaler te maken ging de derde plaats naar Victor Alexandre – lokaal favoriet, maar achter zijn naam stond wel een Spaans vlaggetje. Bovendien was de Nederlandse Dieske Kruisselbrink – meer bekend uit de crosstriathlons en trails – goed voor een derde plaats. Het scheelde trouwens maar weinig of Dieske was tweede geworden. Niet slecht voor een atlete, die in 2019 in het verre Nieuw-Zeeland de triathlonsport pas leerde kennen.

De race was met 1200 hoogtemeters en het warme weer behoorlijk pittig. Wel alles overzichtelijk op een centraal terrein. Kan uitgroeien tot een grote triathlon, bovendien uit de koker van de organisatoren van onder meer de XTerra Namen. Beste Nederlander bij de mannen was trouwens Jan-Willem Welberg.

16 JULI: HAUTE-MEUSE, MAREDSOUS ANHEE (BEL)
M:
35.Jan-Willem Welberg 4.04.18
192.Jos van de Pol 5.10.44 (21e M50)
V:
3.Dieske Kruisselbrink 4.14.40
10.Yoni Pronk 4.46.08
23.Amy van der Fluit 5.19.56 (3e U23)

Brabander Elmar van Deijck wint Belgian Double

De overtreffende trap van lang, langer, langst was de wedstrijd tussen Tildonk en Wespelaar. Bijna dertig jaar nadat de Belgische topper Mario Huys in eigen land een dubbele hele triathlon volbracht (in 19.54.48 uur) werd hier opnieuw een Belgian Double Triathlon gehouden. De tweede editie dus met een tussenpose van 30 jaar. Er zouden zes deelnemers mee doen, maar de twee ingeschreven Belgen moesten vanwege corona verstek laten gaan. Een Nederlander deed mee: Elmar van Deijck. En laat hij nou gewonnen hebben. Elmar trotseerde – net als Stefan van der Pal in Friesland – de hitte overdag en de frisse temperaturen ’s nachts. De Brabander – lid van TV De Langstraat – kreeg maagproblemen en meer tegenslag, maar hij was wel die na 25.42.33 uur als eerste op de atletiekbaan in Wespelaar aankwam. De Duitser Mark Hohe-Dorst was 3 uur en 14 minuten later de nummer twee.

De wedstrijd over 7,6 km. zwemmen, 360 km. fietsen en 84,4 km. lopen begon zaterdag een uurtje later, omdat de boeien niet op de goede plaats lagen. Snelste zwemmer was de Zwitser Beat Knechtle: 2 uur en 23 minuten. Daar had Elmar nog 12 minuten langer voor nodig en de Duitser 16 minuten. De vierde man was de Fransman Goulwenn Tristan, voor wie het zwemmen 3,5 uur duurde! Op de fiets was het de man uit Loon op Zand, die toesloeg. Hij was 12.21.56 uur onderweg en kon zaterdagnacht rond twee uur aan het lopen beginnen. Die dubbele marathon legde de duursporter -bijgestaan door vriendin Brenda, schoonouders en dochter –  af in 10.36.49 uur. Dat alles was goed voor de eindoverwinning. Elmars reactie aan de finish: ,,Het was niet min. Na vijftien kilometer lopen kreeg ik ook af te rekenen met maagproblemen. Na een sanitaire stop en enkele drankjes voelde ik me al veel beter.”

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.