Youri Keulen is klaar voor PTO Open Canada Edmonton zondag: ‘kans mocht ik niet laten liggen’

Ik spreek met Youri Keulen, sinds zaterdag aanwezig in Edmonton om zich zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de PTO Canada Open. De eerste echte PTO-race, met maar liefst een prijzengeld van $ 1.000.000. Het beste nieuws kreeg hij vanochtend om 07.00 uur: je fiets staat voor je klaar.

Een jaar geleden trok Youri Keulen zijn eigen plan en vertrok naar Gerona. Drie weken geleden kreeg hij van de PTO een wildcard voor het meest prestigieuze circuit, op basis van zijn prestaties.

Spraakzaam, open en trots spreek ik hem als hij net het bericht krijgt dat zijn fiets terecht is en hij zijn ontbijt heeft genuttigd.

Youri Keulen samen met Sara Perez Sala

Ik voel me heel goed heb het naar mijn zin, en ik ben een van de atleten die zijn spullen compleet heeft en alles ook nog heel is. Kristian Blummenfelt bijvoorbeeld heeft kleren van mij geleend en zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen; geen fiets, kapotte fiets, geen koffer etc etc. Op alle luchthavens lijkt het wel chaos, mijn reis duurde 36 uur i.p.v. de geplande 16 uur. Ik ben ook zo blij dat ik er voor gekozen heb al heel vroeg af te reizen. Nu alles in orde is ruim voor deze belangrijke wedstrijd, heb ik geen stress daaromtrent. Er zijn atleten die hun reis nog moeten beginnen.

Wie had dit een jaar geleden gedacht, een wild card krijgen op basis van mijn eigen prestaties voor deze bijzondere wedstrijd met dit idioot sterke startveld. Natuurlijk verwacht ik niet dat ik ga winnen, ik ben tevreden met een top 15 notering.  De voorbereiding is ook niet optimaal, pas drie weken geleden kreeg ik de wildcard aangeboden en had ik 1 dag om te antwoorden. Natuurlijk spookte er van alles door mijn hoofd; verre reis, zelf bekostigen, geen vakantie aan de ene kant; zo trots aan de andere kant dat ik uitgenodigd werd voor zo’n wedstrijd op basis van mijn prestaties.

Ik kan me nog een training herinneren in februari in Gerona met Jelle Geens, Aaron Royle en Marten van Riel waarin gesproken werd over doelen voor dit jaar. De PTO-races waren daarbij een onderwerp en mijn antwoord toen was dat dit voor mij een jaar te vroeg zou komen. En nu sta ik daar ineens!

Overleg was er al snel met mijn coaches (Kosta Poltavets, Carlos Prieto en Kai Reus) en allen drukten ze me op het hart dat ik deze kans, die ik zelf heb afgedwongen moest grijpen. Ik heb mijn eigen geluk gezocht een jaar geleden en gevonden, samen met Team Youri. Dus liet ik al snel de PTO weten de wildcard te accepteren. Bijkomend voordeel is dat ik dan aan een soortgelijk circus kan wennen voordat ik aan de start van het WK in St. George (geplaatst voor WK) sta en wellicht me ook in de verdere PTO-Tour kan invechten.

Veel van de wereldtoppers ken ik inmiddels en zij mij ook hahahaha. Zo train ik regelmatig in Gerona met toppers als Jan Frodeno, Vincent Luis, Marten van Riel en Jelle Geens. Maar ook Kristian Blummenfelt en Gustav Iden weten inmiddels wie ik ben en tot mijn grote verbazing weten ze ook exact wat voor resultaten ik heb neergezet. Dat bleek van de week toen we hier met zijn drieën wat gingen eten.

Wat betreft de wedstrijd, zoals ik al noemde, ben ik tevreden met een top 15 klassering. De voorbereiding is niet optimaal; kort geleden de wild card aangeboden gekregen en griep na de race in Denemarken.
Ik heb het voordeel relatief vlot uit het water te komen (top 10) en mannen als Blummenfelt mij de eerste 30 kilometer niet komen halen.  Tijdens het zwemmen schuif ik in het middelste gedeelte enkele plaatsen op en vervolg dan het zwemonderdeel economisch en attent. Het heeft geen zin alles uit de kast te zwemmen, je trapt vervolgens geen vermogen meer tijdens het fietsen.
Als ik mee zit en er rond de dertigste kilometer de absolute favorieten aanhaken en voorbijkomen, is het zaak mee te schuiven. Ik ben niet sterk genoeg om op de fiets de wedstrijd te maken. Wat ik wel kan en moet doen is attent koersen, de juiste afstand te houden, mijn voeding verzorgen en me vooral niet gek te laten maken als bijvoorbeeld Lionel Sanders als een locomotief voorbij komt knallen. Het is een lastig fietsparcours met nogal wat hoogtemeters en de kwaliteit van de wegen is niet bepaald optimaal.
Wat betreft lopen weet ik precies wat ik kan en zal ik waarschijnlijk in mijn laatste en snelste ronde nog een aantal atleten oprapen.  Zowel tijdens het fietsen en lopen ook vooral kijken met wie ben ik, wat kan ik en mijn eigen race racen en me niet gek laten maken. Het lezen van een race gaat me steeds beter af.

Dat Youri Keulen een snel rijzende ster is op de middenafstand wereldwijd blijkt ook al uit het feit dat hij woensdag te gast is in Breakfast with Bob (Babitt). Eurosport zendt zowel de vrouwen- als de mannenrace live uit, respectievelijk op zaterdag 23 en zondag 24 juli.

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.