Vereniging Vrijdag (5): De Dolfijn

VRIJDAG – Voortaan is de vrijdag bij Trikipedia een VERENIGING VRIJDAG. Meer dan in de beginjaren is triathlon een verenigingssport geworden, sinds 2012 wordt dat nog versterkt door de Teamcompetities. Momenteel telt de Nederlandse Triathlon Bond 139 verenigingen. De kans bestaat dat deze rubriek dus 139 vrijdagen voort duurt, al hangt dat natuurlijk van jullie af. Het leek ons in elk geval wel een mooie manier om je triathlonclub te promoten. We stellen elke club steeds dezelfde elf (mooi getal in teamsport) vragen.

De vijfde vereniging is De Dolfijn Amsterdam. De antwoorden komen van de kersverse maar o zo enthousiaste voorzitter Paul Bierman.

1. Wat is de naam van jullie vereniging en zit daar een betekenis achter?

Wij zijn vanaf de oprichting onderdeel van zwemvereniging De Dolfijn. Vandaar dat we zelfs onder water lachen.

2. Hoe is jullie vereniging ontstaan?

,,We zijn opgericht in 1982 en bestaan dit jaar dus 40 jaar. Eerste zwemtrainer was Roy van Hees. Zelf was hij destijds ook triatleet en afkomstig uit het zwemmen. Het was nogal pionieren en de leden maakten veel uren in het zwembad wat destijds nog een draagluchthal was. Berenkoud in de wintermaanden met ijspegels binnen. Veel leden waren afkomstig uit het fietsen en schaatsen. De rest moesten ze zelf nog uitzoeken. Het ging er toen om om zoveel mogelijk kilometers  te maken. Soms fietsten ze wel 600(!)km per weekend. Er was vanaf het begin maar een kleine groep met fanatiekelingen. Later is de club uitgegroeid tot wat het nu is.”

3. Wat zijn jullie huiskleuren in de sportuitrusting? Zit daar een gedachte achter (sponsorbelangen b.v.).

,,Wij dragen zwart, rood en wit. De prachtige kleuren van Amsterdam.”

4. Aan welke bedrijven of personen heeft jullie vereniging (qua begunstiging of facilitair) veel te danken?

,,Wij zijn erg blij met onze verenigingsbrede partners Amstel Fysio, Cádomotus, Bijvoet Sport  NutrID, Runnersworld, Trainingsmaatje, Wattcycling en Tri2One. Deze partners zorgen er samen met onze trainers voor dat onze leden zich omringd weten met kennis, kunde en materialen op het hoogste niveau. Daarnaast zijn er individuele sponsoren voor de eredivisieteams.”

5. Heeft de club ook echte boegbeelden?

,,We hebben in het afgelopen jaar afscheid moeten nemen van Tom Dimmendaal. Tom was een echt clubicoon, zesvoudig deelnemer aan Holland Triathlon Almere en in de 80-er en 90-er jaren een van Nederlands beste triatleten met onder andere een derde plaats op het EK Triathlon. Tom was in die tijd sowieso een regelmatig podiumbeklimmer maar hij was daarnaast en vooral een heel warm mens met veel oog voor zijn omgeving. Hij was en blijft een groot inspirator voor de Dolfijn. De vereniging moest eerder ook afscheid nemen van mannen als Jac van Leeuwen en Jason van der Burgt, een gevoelig verlies.”

 

 

6. Hoeveel leden telt de vereniging trouwens?

,,Onze club telt momenteel 139 leden. Het aantal leden is vanaf de oprichting met golfbewegingen gegroeid tot boven de 200 maar is dankzij Corona weer afgenomen door het gebrek aan wedstrijden en trainingsmogelijkheden. We krijgen de laatste tijd weer veel aanmeldingen. We hebben een Hoofd Marketing aangesteld om sturing te geven aan het aantrekken van meer leden.”

7. Kunnen jullie iets vertellen over de trainingen, trainers, trainersaanpak binnen de vereniging. Welke accommodaties en faciliteiten hebben jullie ter beschikking?

,,Dolfijn Triathlon zet de atleet centraal. In al ons doen of laten denken we in eerste instantie aan de meerwaarde voor elk lid. We kunnen gelukkig beschikken over een triple A zwemlocatie, het Sloterparkbad, waar we 6 trainingen per week aanbieden. Dit is een zeer luxe situatie. Op verschillende atletiekbanen in Amsterdam bieden we onze intervaltrainingen aan. Daarbij worden de leden regelmatig getest en wordt hun aan de hand van de resultaten daarvan een leidraad aangeboden om op de juiste intensiteit te trainen en te werken aan progressie. De fietstrainingen zullen zodra het weer kan vermoedelijk plaats gaan  vinden plaats bij een wielervereniging op een afgesloten parcours. Mooie accommodaties maar het echte goud zit in de trainers en hun trainingsaanpak.”

,,Onze hoofdcoach bewaakt de triathlonspecifieke aanpak waarmee we doelgericht naar wedstrijden toe werken op alle niveaus. We kunnen onze leden deelname bieden in alle divisies dames en heren. Daarnaast hebben we teamcaptains voor de korte, lange afstanden triathlon en is de mogelijkheid begeleiding te krijgen voor de cross triathlon voor alle leden ook als zij geen  divisiewedstrijden willen doen maar wel samen specifiek willen trainen. Tot slot nemen we op verschillende niveaus mee aan de Zwift competitie,  World Racing League waarbinnen atleten uit de hele wereld de online competitie met elkaar aangaan. Buiten deze competitie om kunnen leden online via Zwift een op maat gemaakte fietstraining volgen.”

8. Wat voor activiteiten organiseert de vereniging buiten deelname aan wedstrijden?

,,We organiseren in het voorjaar een trainingskamp, clubkampioenschappen die voor en door leden worden georganiseerd, diverse tussentijdse competities als de 100 x 100 zwemmen, oliebollenrace op Zwift en social trail running in het weekend. Tot slot nemen we massaal deel aan de triathlon Amsterdam Nieuw-West en hebben jaarlijks onze after-seasonparty waarin we volledig uit ons dak gaan. We houden van onze sport maar ook van een feestje!”

9. Wat wordt beschouwd als het sportieve hoogtepunt binnen de vereniging?

,,Dolfijn Triathlon doet al jaren mee in de hoogste divisies bij zowel dames als heren. In 2015 moest het mannenteam voor een jaartje een stapje terug doen naar de 1e divisie, daarna promotie Eredivise met als hoogste positie een zesde plaats. De dames zijn zelfs ooit vierde geworden. Een absoluut clubicoon is Marijke Zeekant, ex-Olympiër (roeien) en zeer succesvol triatlete. Bovendien nu als teamcaptain dames eredivisie zeer succesvol. Wouter Dijkshoorn is een van onze kanonnen in de heren eredivisie en onze hoofdcoach/hoofdtrainer. en acterend in de top van de cross triathlon. Hij werd in 2019 Nederlands Kampioen crosstriathlon. Verder zijn namen als Wilbert Grooters, Thomas van Dop, Erik Brandsma, Dieuwertje Bax, Marleen van den Broek, Jeffrey Camphens, Leander van Diggelen, Oscar Sondermeijer, Nick van Ingen, Marieke de Groot, Pleuni Hooijman, Bart Rijbortz, Tracy Markham en Janneke Sinnige succesvolle Dolfijners. Bij de masters draait Pieter Iedema goed mee.”

10. Is er een bijzonderheid, waarmee jullie vereniging in het nieuws kwam?

,,Ieder jaar hebben we een clubkampioenschap. De namen van de winnaars komen op de wisselbeker. Zeer eervol. De naam van olympiër Wieke Hoogzaad staat bijvoorbeeld op die beker. Deze wisselbeker is net als het monster van Loch Ness. Het grootste deel van het jaar is hij zoek maar soms duikt hij op.”

11. Last but not least: omschrijf het clubgevoel (de cultuur) binnen jullie vereniging eens?

,,We zijn een echte Amsterdamse club. Heldhaftig in onze sportbeleving en vastberaden om onze doelen te halen. I.p.v. barmhartig past beter warmhartig. Leden die het moeilijk hebben of geconfronteerd worden met onfortuinlijke omstandigheden proberen we zo goed als mogelijk te begeleiden. In het kader van een open bestuurscultuur leggen we onze plannen in februari 2022 voor aan de leden en we vragen nadrukkelijk om hun input. We organiseren samen met onze partners leuke en leerzame evenementen om de kennis, kunde en het clubgevoel te vergroten.  We hebben social rides in alle jaargetijden en social runs in de winter.”

,,Tot slot: We hebben het clubgevoel laten onderzoeken door een studenten van de Hogeschool van Amsterdam. De uitkomsten hiervan nemen we goeddeels over omdat we het belangrijk vinden dat ieder lid zich gezien en gehoord voelt.”

Dank je wel Paul Bierman voor de antwoorden op onze vragen, hier en daar wat aangevuld met nog wat meer grote namen van jullie vereniging (al snappen we ieders bescheidenheid daarover). De Dolfijn is niet meer weg te denken in de triathlonsport. Het klopt, Marijke Zeekant heeft daar een heel belangrijk aandeel in. Een icoon voor de sport en dus voor jullie club. In Amsterdam Nieuw-West is het altijd genieten om de rood-zwarte formatie op alle niveaus aan het werk te zien. Eigenlijk is de club groot worden door klein te blijven. Geen grootspraak, gewoon aanpakken en doen. Veel succes dit seizoen en zorg ervoor dat jullie in de Eredivisie blijven!

Volgende week 11 februari is het de beurt aan: TOGA uit Oud Gastel (da’s wel heel dichtbij voor de redactie)

+++++++++++++++++++

P.S.: Ben je als clubbestuurder de vragenlijst vergeten in te vullen of heb je als betrokken clublid ze niet onder ogen gekregen (ze zijn naar alle secretariaten gestuurd), aarzel niet en mail ons op info@trikipedia.nl. Dan sturen we de informatie meteen naar je toe.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.