Rob Frambach in een spraakmakend interview met de De Limburger over de toekomst van IRONMAN in Maastricht

Een op zijn minst opmerkelijk interview van Rob Frambach in de Limburger. Zijn mening is duidelijk; een Ironman-onwaardig fietsparcours. De stad Maastricht wil wel de lusten maar niet de lasten. Het hele artikel vind je hieronder, in overleg met de organisatie IRONMAN Nederland.

Maastricht – De terugkeer van de volledige Ironman in Maastricht is mogelijk van korte duur.
Organisator Rob Frambach van het prestigieuze triatlonevenement ervaart te weinig medewerking van gemeente en
provincie. Frambach vindt met name het fietsparcours Ironman-onwaardig. Als Nederlandse licentiehouder voor Ironman kan hij de samenwerking met Maastricht opzeggen.

De stad wil wel de lusten, maar niet de lasten. Op deze manier wil ik de volledige Ironman niet meer organiseren.” Van 201 5 tot 2018 streek het circus van triatleten neer in de Limburgse hoofdstad, om daarna nog ‘slechts’ terug te komen voor kortere afstanden zoals de olympische discipline, of zoals vorig jaar, de Ironman 70.3. Met de terugkeer van de volledige afstand komende zondag leek de weg naar nieuw succes ingeslagen, maar Rob Frambach ziet dat anders. „Op deze manier wil ik de volledige Ironman niet meer organiseren”, aldus de eigenaar van Leisure Sports.

Frambach doelt op het gebrekkige fietsparcours van negentig kilometer dat al sinds het begin een doorn in het oog is van organisatie en triatleten. Te heuvelachtig, te veel bochten an negentig kilometer dat al sinds het begin
een doorn in het oog is van organisatie en triatleten. Te heuvelachtig, te veel bochten. In de loop der jaren werd er wel wat aan gesleuteld, maar tot en vriendelijk parcours voor de atleten heeft het nooit geleid.

Geen vertrouwen
De man uit Sint-Geertruid heeft al vaker geprobeerd samen met de politiek naar een oplossing te kijken, maar stuitte steeds op dermate veel onduidelijkheid dat hij niet veel vertrouwen heeft in een ommekeer.
“Voor mij voelt het nu; we willen wel de lusten, maar niet de lasten. Maar ergens moet je concessies doen. Geef mij maar de rijksweg naar Vaals heen en terug. Ook hier in Zuid-Limburg zijn er genoeg vlakke, rechte routes te verzinnen. De bus kan dan een dag niet rijden, dat klopt. Sommige wegen en huizen zijn dan slecht bereikbaar. Daar ligt het probleem.”

Ook voor de komende editie regende het commentaar. Onder andere oud-voetballer en deelnemer Erik Meijer zei zich als Limburger te schamen voor het parcours. ‘Triatlon-onwaardig’ schreef hij afgelopen week op Facebook.

Frambach: „In het wereldje heeft Maastricht de naam opgebouwd dat het ieder jaar weer anders kan zijn. Ironman is een dermate groot merk, dat ik vind dat daar ook een bepaalde statuur bij past. Ik hoef niet ten koste van alles een volledige Ironman te organiseren. Het moet prettig voor de deelnemers zijn en dat is het nu niet.” Twee weken geleden meost Frambach de looproute nog iets aanpassen vanwege klagende winkeliers. Voor Frambach staat de situatie in Maastricht in schril contrast met de medewerking die hij krijgt in Hoorn, waar hij sinds een aantal jaren een tweede Ironman-
wedstrijd organiseert.

De gemeente Maastricht laat weten dat er volgend jaar een evaluatie volgt. Het contract met Ironman loopt tot 2023. „Volgens afspraak is er volgend jaar nog en Ironman 70.3. Daarna gaan we alles opnieuw bekijken. Dat is nu niet
aan de orde”, aldus een woordvoerder.

Voor de provincie is de kritiek nieuw. Over bijzonderheden, dan wel wensen met betrekking tot het fietsparcours zijn wij niet op de hoogte. Natuurlijk gaan we graag, samen met gemeente Maastricht, aan tafel met de organisatie om van
hen te horen wat er speelt .

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.