Europe Triathlon vice-voorzitter Martin Breedijk: ‘bundeling EK’s geeft triathlonsport een boost’

WOENSDAG – Tijdens grote kampioenschappen onder auspiciën van Europe Triathlon, hebben wij veelal contact met oud-triatleet Martin Breedijk die uit hoofde van zijn functie als vice-voorzitter veelal bij deze wedstrijden aanwezig is. Martin ziet de wedstrijden soms maar deels, want bestuurlijk is er rondom een EK ook altijd veel te regelen. Het mocht dan sportief voor TeamNL niet het beste Europees kampioenschap zijn voor de triathlonsport in z’n geheel is de aansluiting bij de European Championships (9 sporten) van groot belang. Martin doet het uit de doeken:

Olympiapark

Na de eerste editie in 2018 was het nu de beurt aan München om de European Championships te organiseren. Met al vroeg in het programma de triathlons, mannen en vrouwen Standard (Olympic) Distance en de Mixed Team Relay. En als enige sport hadden we op zondag ook nog het EK Sprint voor de Age-Groupers (helaas ‘maar’ 12 Nederlanders, een gemiste kans). En dat allemaal in en rondom het Olympiapark, wat pas na stevig onderhandelen mogelijk was. Leuk detail, de Duitse bond had hier in 1999 het WK willen organiseren op weg naar het Olympische debuut van triathlon in 2000. Wat toen niet mogelijk was kon nu, 23 jaar later wel, een teken van het toegenomen aanzien van triathlon in de (sport)wereld.

Kippenvelmomenten

Vanuit het perspectief van onze sport in het algemeen en Europe Triathlon in het bijzonder waren het zeer succesvolle dagen, mede dankzij het prachtige weer. Al bij de opening op donderdagavond was duidelijk dat de stad en zijn inwoners het hele evenement van harte omarmden, het park moest op enig moment zelfs gesloten worden vanwege de massale belangstelling.
Ook de triathlonwedstrijden werden zeer goed bezocht, zowel in het stadion als in het park. Het enthousiasme en de energie was Olympisch, vele mensen op de tribune spraken over kippenvelmomenten. De wedstrijden zelf zaten ook vol spektakel door het uitdagende loopparcours bij de individuele wedstrijden. Dit leidde er bv. toe dat op vrijdag er bij de Duitse tv meer kijkers waren voor ons EK dan voor het EK zwemmen.

Multisportfestival

Groot verschil met Glasgow 2018 was ook dat er deze keer heel veel topatleten aan de start stonden, iets wat belangrijk is voor het in de Games blijven van onze sport. En dat laatste is erg belangrijk, om te beginnen vanwege de uitstraling van de sport. Daarnaast levert dit EK door de bundeling flink wat inkomsten op, die we kunnen gebruiken om de sport verder te professionaliseren en te verbeteren. Denk daarbij aan goede European Cups voor junioren maar ook European Cups Paratriathlon zullen we daarmee kunnen ondersteunen, maar ook races voor age-groupers die en betaalbaar zijn en blijven en die dezelfde, of misschien wel een betere beleving, opleveren dan andere grote evenementen. Volgende gelegenheid voor age-groupers is het Multisportfestival in Bilbao waar al meer dan 3.000 inschrijvingen voor zijn!

Europe Triathlon hoopt een vliegwiel in gang te kunnen zetten waardoor het aantrekkelijker wordt voor bedrijven om partner te worden van Europe Triathlon. En uiteindelijke profiteren daar ook alle atleten en federaties van, alleen samen kunnen we onze sport nog aantrekkelijker maken.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.