Selecties EK Multisport Bilbao, EK jeugd La Baulle en EK lange afstand Almere; Reactie NTB op interview Vroemen: medische zorg is wel op orde – WTJ 2521

WOENSDAG – Voor de persdienst van de NTB was deze woensdag een dag om liefst drie persberichten uit te sturen, het aangekondigde onderzoeksrapport meegerekend zelfs vier. Twee van de berichten betreffen de selecties van komende Europese kampioenschappen. Het EK Multisport is in het Spaanse Bilbao. Daar staan de titels duathlon (weg en cross), crosstriathlon, midden afstand en aquathlon op het spel. Dit EK is van 17 tot en met 24 september. Tip aan de triatleten: niet schrikken van een reuzenspin op het loopparcours!

Duathlon Weg

Mannen Elite: Thomas Cremers, Jeroen Bakker en Mathijs Weijkamp

Mannen U23: Valentin van Wersch

Mannen Junioren: Mischa Hermans en Mats Keulstra

Vrouwen Elite: Ann Schoot Uiterkamp, Karin Nieuwenhuijsen en Noor Dekker

Duathlon Cross

Mannen Elite: Wouter Dijkshoorn en Daan Schouten

Mannen U23: Quirijn Waaijenberg

Vrouwen Elite: Ann Schoot Uiterkamp en Noor Dekker

Vrouwen Junioren: Kyra Brouwer

Triathlon Cross

Mannen Elite: Wouter Dijkshoorn, Joep Staps, Daan Schouten en Koen de Leeuw

Mannen U23: Quirijn Waaijenberg

Mannen Junioren: Noel Sterk en Kai van den Brink

Vrouwen U23: Romy Spoelder en Willemijn Fuite

Vrouwen Junioren: Kyra Brouwer.

Aquathlon

Mannen Elite: Roel Kwaaitaal

Mannen Junioren: Sem Lazaroms en Mats Keulstra

Vrouwen Elite: Maaike Vooren en Deborah Wissink

Vrouwen U23: Silke de Wolde

EK La Baule

Het EK voor jeugd triathlon vindt ook rond die data plaats. Het staat te doen in het Franse La Baule en wel van 16-18 september. Er zijn semi-finales, finales en een mixed team relay. Alles over 300 meter zwemmen, 8 km. fietsen en 2 km. lopen

Jeugd jongens: Joran Stobbe en Julian Broodman

Jeugd meisjes: Merel Veltman, Sonja de Koning en Femke Scheepers

EK Lange afstand Almere met 8 Nederlanders bij elite

Ook bondscoach lange afstand Rik van Trigt is er uit voor wat betreft het EK lange afstand in Almere. De klassieke afstanden 3,8 km. zwemmen, 180 km. (of wordt het 185?) fietsen en de marathon lopen: dat is de klus, die de atleten op 10 september te wachten staat. Almere is een beetje het Thialf van de lange afstandskampioenschappen, want het is al weer de achtste keer dat in de Flevopolder om de Europese titels gestreden wordt met daarnaast ook twee keer het WK.

Mannen Elite: Evert Scheltinga, Milan Brons, Tristan Olij, Niek Heldoorn, Tom Oosterdijk en Steff Overmars

Vrouwen Elite: Els Visser en Janien Lubben

Van Trigt is blij met de samenstelling van de ploeg. ,,Het is een mix van ervaring in combinatie met jeugdige gretigheid die dit team uniek maakt. Daarnaast is het geweldig dat Els Visser weer eens te zien zal zijn tijdens een EK in eigen land.”

Reactie NTB op interview Trouw met Guido Vroemen

Het derde en laatste persbericht kunnen we in dit stadium niet zo goed plaatsen. Het is een reactie op een interview met voormalig bondsarts Guido Vroemen in dagblad Trouw onder de kop ‘Gezondheid triatleten staat nog steeds niet voorop’. De bond heeft besloten te reageren op het artikel en in de reactie duidelijk te maken dat Vroemen niet meer werkzaam is voor de NTB. Daags voor de presentatie van het onderzoeksrapport roept dat vraagtekens op omtrent de timing. Evengoed plaatsen we het hieronder:

De medische zorg voor triatleten die in Sittard wonen en trainen is op orde en in goede handen. Huisartsgeneeskundige zorg en medische coördinatie wordt geleverd door de huisartsenpraktijk van huisartsen Sjoerd Hobma, Jochen Cals en Anouk Machielsen. Sportarts Fred Hartgens (Sportmedisch Adviescentrum Zuid-Limburg) verricht de topsportkeuringen en blessurediagnostiek, -begeleiding en -behandeling, samen met de paramedici. De (para)medici staan in nauw contact met de sportmedische staf van TeamNL/NOC*NSF.

Onlangs verscheen in de media een bericht waarin door voormalig bondsarts Guido Vroemen een andere indruk werd gewekt van de huidige situatie. Guido Vroemen is sinds 2010 niet meer als bondsarts werkzaam bij de NTB. Tot en met 2020 was Vroemen medisch adviseur breedte- en wedstrijdsport. In 2021 was Vroemen op afroep beschikbaar als sportarts voor Paratriathlon. Op dit moment zijn er geen afspraken tussen Vroemen en de NTB.

Uiteraard staat het iedere atleet vrij een eigen keuze te maken in de medische begeleiding die hij of zij wenst.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.