Nederlandse races met Gjalt en Eva in Leiderdorp; Cees en Lesley in Ouderkerk en Tristan en Dieuwertje in Anna Paulowna – WTJ 2528

WOENSDAG – Terwijl 350.000 Nederlanders zich vergaapten aan een ‘Spaans wielerpeloton’ tussen Den Bosch, Utrecht en ook nog West-Brabant, gingen onze triatleten gewoon weer aan de slag in een aantal Nederlandse wedstrijden. We noemden trouwens in de preview de Wassenaarse zwemloop, maar die was niet afgelopen zondag maar aanstaande zondag 28 augustus. Excuses.

Niet ver van Wassenaar ligt wel Leiderdorp. De organisatie van Jeroen Fakkeldij c.s. heeft na het geslaagde NK sprint van vorig jaar de smaak te pakken. Dit keer haalde het team de Eredivisie in huis, was er nog ruimte voor 4e divisie zuid zowaar (waarschijnlijk was er een zuidelijke organisatie te weinig) en kwamen ook andere series aan de bak, waardoor het leek of ’toute triathlon Nederland’ zich in de bollenstreek verzameld had.

Gjalt Panjer pakt zijn eerste grote overwinning

De verwachting was dat VZC en ZSC Oceanus het met elkaar zouden uitvechten in de sprint-afstand, temeer daar het team van EDO Sports verre van compleet was. Menno Koolhaas – die daags tevoren toch zo’n 7 uur in het commentaarhok van Eurosport had doorgebracht – was als snelste uit het water. Kort achter hem volgden Gjalt Panjer, Nick van Ingen en Jesse Cuijpers. Bij het fietsen groeide de kopgroep uit tot 13 man, waarbij ook Joran Driessen en Jorik van Egdom nog konden aansluiten. Al moest dat duo de inspanning van de achtervolging achteraf bij het lopen bekopen. Al meteen na de wissel liet Gjalt Panjer er geen gras over groeien. Zijn 15.22 op de 5 kilometer was de basis voor zijn eerste Eredivisie-zege. VZC daarmee op voorsprong zettend. Acht seconden later volgde alleskunner Menno Koolhaas, waarna Joran Driessen als derde binnen bolde bij De Baanderij. Titelverdediger Jorik van Egdom (vorig jaar NK sprintkampioen) moest de mannen laten gaan en finishte als vierde. Daarna volgde Victor Goene als derde voor VZC, dat daarmee het teamklassement won. Max Muller was als zesde de eerste namens TV Dordrecht, broer Ben volgde als achtste. Daartussen nog Olaf Jan Bosscher voor TriTeam Groningen. Young stars Jesse Cuijpers en Niels van Lanen maakten de top tien af.

Eva Cornelisse: loon naar hard werken in Leiderdorp

Maaike Vooren, Luna de Bruin, Merel Veltman en Eva Cornelisse: in die volgorde kwamen de snelst zwemmende triatletes uit zwemwater de Does. Snel sloot ook landskampioene Robin Dreyling nog aan bij het fietsen. Daar bleef het niet bij, want op de fiets werd flink tempo gemaakt, waardoor als eersten Dreyling, Cornelisse en Vooren zich konden opmaken voor de 5 kilometer lopen. Waar Robin verwacht werd richting overwinning te snellen, stokte het tempo bij de Almeerse. Eva rook haar kans om een eerste echt grote zege te pakken. Dat lukte. De terug gevallen Luna de Bruin herstelde zich uitstekend bij het lopen, zodat de Holten-winnares een tweede plaats pakte met ook de altijd hard lopende Marit van den Berg op de derde plaats. De snelste looptijd kwam op naam van Astrid van de Cauwelaert, die vierde werd. Met de als vijfde eindigende Maaike Vooren zag het er goed uit voor Kijani, dat inderdaad het dagklassement won. Robin Dreyling moest genoegen nemen met een zesde plaats. Anna Witteveen, Romy Spoelder, Deborah Wissink en Rina Zijgers vervolmaakten de top tien. Met Holten-reuniewinnares Jony Heerink op elf was Hellas verzekerd van een tweede plek.

 

De Vierde divisie werd gewonnen door Remco de Veen van Team CycleTrend Nuenen. Milo Janssen van De Langstraat eindigde tweede, Bjorn van Vliet namens TV Dordrecht was de nummer drie. Atleet Ben Vriends liet zien dat je nooit kansloos bent, ook al kom je als 49e op zo’n 5 minuten uit het water. Na het fietsen lag Ben 27e, pas bij het lopen (16.53) denderde hij de top tien binnen naar een vierde plaats. Daarmee ook de basis gelegd voor de teamzege van de Nuenense formatie, waarvan Ruud Bongers op een negende plaats de derde man was.

Marijn Markusse is de grote man op de middenafstand

Het ‘randprogramma’ in Leiderdorp mocht er ook wezen. Marijn Markusse boekte na Maasdijk, Oud Gastel en Klazienaveen reeds zijn vierde seizoenzege op eigen bodem. De Brandwijker, uitkomend voor TV Dordrecht is op het langere werk maar moeilijk te verslaan. Dat ondervond ook Christiaan Solleveld, die op 3,5 minuut tweede werd. Maarten Borsten pakte de derde plaats met vervolgens de sterke Zeeuw Wouter Verstraate op een vierde plaats en de onverwoestbare Dirk Wijnalda op vijf. Snelste loper Patrick van der Zande kwam als achtste binnen, snelste zwemmer Bart Veurink als negende. Snelste vrouw was Leone de Voogd uit Leiden. Zij sloeg genadeloos toe bij het lopen. Opende met slechts de 14e zwemtijd, na het fietsen lagen er nog vier vrouwen voor haar, maar vervolgens liep ze ruim acht minuten sneller dan de rest.

Liane van Egmond bleef nog het dichtste in de buurt op een krappe vier minuten van De Voogd kwam de Alphense als tweede binnen. Daarna was het Annika Spronk uit het Brabantse Standdaarbuiten, die nog wel als eerste aan het lopen was begonnen. Routinier Carla van Rooijen eindigde vierde en Kristel van Asselt bekleedde de vijfde positie. Mooie winnaars ook op de kwart: Rinse van den Ouweelen (ook al heel wat jaartjes triatleet) uit Monnickendam won de kwart afstand net als Anne Zijderveld uit het Overijsselse Nieuw-Heeten. Beste trio was het Team Marliz Altena. De sprint afstand werd gewonnen door Leidenaar Noah Schutte en Hellas-atlete Anne Stellaard uit Houten.

DTS Ouderkerk voor Cees Snoek en Lesley Dreyling

De drie Nederlandse wedstrijden van afgelopen weekend lagen niet ver uiteen. Op zaterdag was het al te doen bij de Dutch Tri Series in Ouderkerk. Aan de gelijknamige plas verzamelden zich weer honderden triatleten voor de altijd gezellige races van het team van Lars Vreugdenhil. Hij had voor de gelegenheid maatje Marcel Gierman opgetrommeld om te speakeren. Een gouden greep. Marcels enthousiasme sloeg meteen over op de vele debuterende triatleten. Meedoen is in de DTS net even belangrijker dan winnen, neemt niet weg dat er wel een uitslag wordt opgemaakt.

Het was de sterke Urker triatleet Cees Snoek die na wedstrijden in IJsselmuiden en Zeewolde nu ook de snelste was in Ouderkerk. Hij versloeg de masters Frank de Graaf en Kevin Dronkelaar. Danny Boom en Daan van der Linden deden ook lekker mee op de plaatsen vier en vijf. Was Robin Dreyling zondag actief in Leiderdorp, daagse tevoren deed haar drie jaar oudere zus Lesley mee in Ouderkerk. Niet alleen dat, ze won er nog ook. De tweede plaats ging naar de dame met de mooie naam Solange Rotelo Agnelli en Robin Bolten claimde het brons. Snelste trio in de diverse series bleek het team Door Het Zuur. Behalve een kwart stonden er ook sprint series op het programma. Daarin toonden Dennis Habers en Noa Oldenhof zich de sterksten. En dat alles in een heerlijke ‘camping-sfeer’. Met bovendien de ‘leukste en knapste triatleten/etes’ aan de start. Daar hebben Lars en Marcel vast debet aan…..

Anna Paulowna met Tristan en Dieuwertje in topvorm

Later op de zaterdag maakte het gezellige Anna Paulowna zich op voor alweer de 39e (!) editie van het Kwartje Anna Paulowna. Weten jullie wie in 1983 de eerste won? Niemand minder dan Rob Barel. Elke zichzelf respecterende Noord-Hollandse triatleet wil ooit AP op zijn/haar naam schrijven. Ook dat was reden voor Tristan Olij om deze buurtwedstrijd te doen, deze had ie nog niet. De man uit Winkel kwam, zag en overwon. Met speels gemak bouwde hij zijn voorsprong gestaag uit. Zeven minuten voorsprong had ie uiteindelijk op dorpsgenoot Joris de Boer. Daarna kwam in het plaatsenklassement Breezand aan de beurt, want zowel de nummer drie Rene Hoep als vier Henk Elbertsen wonen daar. Henk was er meteen snelste master mee. Vanuit de andere kant van het land was Pascal Timmermans gekomen om plaats vijf op te eisen voor Emiel van Tongerlo.

 

Overigens bleef Tristan nog wel 15 seconden verwijderd van het stokoude parcoursrecord (zie filmpje).

Zit Tristan Olij in de opbouw naar zijn eerste hele – het EK in Almere – de winnares was juist in de herstelfase na haar derde plaats op de Ironman Maastricht. We hebben het over Dieuwertje Bax. Ook de Schagense had geen enkele moeite om deze race op haar naam te schrijven. Ook voor Dieuwertje was het de eerste keer dat ze Anna Paulowna won. Wel heeft ze nu vier races in het NH-circuit op haar naam staan en Tristan drie. Hij miste Heerhugowaard, maar won dus ook Langedijk en Nieuwe Niedorp.

Na Dieuwertje moest het publiek ruim negen minuten wachten op Friezin Jantina Kooistra, die tweede werd. Vervolgens kwam Serina Schouwenaar als derde over de meet en was het plaatselijk favoriete Marianna Kant op een vierde plek. Daarmee was Marianne wel fraai de snelste F50. Knap gedaan. Datzelfde geldt voor oud-winnares Connie van der Lee, die nu het F60-klassement won. Still going strong. Snelste trio waren de Gangmakers met Ivo Hofman, Nick Slijkerman en Paul Okkerse, Beste vrouwelijk trio bestond uit Iris Bruining, Marieke Keeman, Marjolein vd Horst oftewel Trio Dijklander.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.