Overzicht van de zonovergoten triathlons in Amersfoort, Eibergen, High Tech Eindhoven, Workum en Abbekerk – WTJ 2551

MAANDAG – Terwijl de collega’s van 3athlon.nl al geheel in de ban zijn van hun race Challenge Almere-Amsterdam, werken wij nog de vele wedstrijden van afgelopen weekend af. Van de Nederlandse wedstrijden uit het septemberweekend hadden we Herkingen en Apeldoorn al onder de loep genomen. Zondag waren er nog een hele trits. De Keistad Triathlon moest een week eerder het zwemonderdeel laten varen: te veel blauwalg in de Eem. Het werd noodgedwongen een run-bike-run. Daarmee zullen sommige atleten in het voordeel, anderen in het nadeel gekomen zijn. Snelle duatleten, die nog gauw wilden inschrijven, kwamen te laat. De series zaten vol.

Amersfoort voor Pim en Babette

Het was opnieuw een warm weekend. In Amersfoort stad stegen de temperaturen tot bijna 30 graden. De ‘kwart duathlon’ werd gewonnen door Pim van Diemen. De Amsterdammer beleeft een topjaar. Hij won de Ironman Alcudia-Mallorca en was de sterkste in de Divisiewedstrijd in Rotterdam. Dwars door de Keistad was Niels Esmeijer heb nog te vlug af in de openingsrun. Op het fietsnummer trapte Pim iedereen naar huis. Drie minuten was daarna het verschil tussen de Amsterdammer en de man van Nike, Niels Esmeijer. Het kon nog wel en zoals ook in Holten eerder dit jaar stroopte Niels de mouwen op en zette de achtervolging in. Hij kwam een half minuutje tekort op Pim. Brons ging naar sterk loper Koen van Dijk, tevens snelste Amersfoorter. Meteen daarna volgde al de tweede: Peter van Dartel, snelste veteraan. Vervolgens klasseerde Leon van Hamersveld zich als vijfde en kwam Zeister Ben te beek als zesde binnen. Nog twee Keistedelingen in de top tien: Roy Lagerburg zevende, Cees Colijn negende.

Foto: Rinus van Denderen

Babette Rosman, Hellas atlete uit Utrecht was de snelste vrouw. Eerder dit jaar won ze een Eerste Divisie-race in Groningen. In Amersfoort ‘duatlonde’ ze naar een mooie overwinning op Neerlands master-kampioene Sandra Wassink. Vorig jaar waren de rollen precies omgekeerd: Sandra 1, Babette 2. De Nijkerkerveense hield de schade beperkt tot drie minuten. Nummer drie liet aanmerkelijk langer op zich wachten. Nikki Habers uit Amersfoort deed er een kwartier langer over. Jolien Sonneveld uit Diemen en Tessa Ros uit Leiden haalden de vierde en vijfde plek. Snelste recreanten waren Bons Smits en Cynthia Koning.

ZVL Leiden heerst in 2e Divisie Teamcompetitie Amersfoort

Was Apeldoorn zaterdag de finale van de 2e Divisie Noord, in het iets zuidelijker liggend Amersfoort was het de voorlaatste race voor de 2e Divisie Zuid. Bij de mannen was topatleet Noah Schutte namens ZVL Leiden de snelste run-bike-runner. Hij was bijna twee minuten rapper dan Marijn Markusse van TV Dordrecht, die ook een topseizoen draait met grote zeges in Oud Gastel en Klazienaveen o.a. Schutte was een paar weken terug in de thuiswedstrijd in Leiderdorp de sterkste op de sprint-afstand. Schutte was door blessures van het hardlopen even overgestapt naar de triathlon. Een duathlon is dan helemaal in zijn voordeel. Toch hoopt de Leidenaar in de winter het hardlopen weer op te pakken en zich te kwalificeren voor de 10 kilometer op de Spelen van Parijs. Als toptriatleet hebben we hem voorlopig nog niet in ons midden.

Derde in Amersfoort finishte Giel Meesen, die de klap van zijn Ironman Maastricht weer te boven was. De Ferro Mosaeman liet Mick Claessens van EDO Sports achter zich. Patrick van de Zande was op plek vijf al de tweede ZVL-er. Andere bekende namen in de top tien: voormalig jeugdkampioen triathlon Gerbert van den Biggelaar op een achtste plaats en Dennis Geraedts op een negende. Gerbert gaf onlangs nog een interview aan DPG-mediakranten over zijn kortstondige periode op het NTC.

Alle klasseringen opgeteld, resulteerde dat in de dagzege voor de mannen uit Leiden. TV Dordrecht 2 op een tweede en EDO Sport opeen derde plaats. De finales zijn op 18 september in Roermond. Het was wel de dag van ZVL Leiden, want ook bij de vrouwen waren ze goed voor de plaatsen 1, 2 en 4. Leone de Voogd won na de 1/3e triathlon in Leiderdorp nu ook Amersfoort 2e Divisie. Teamgenote Charlotte van Veen deelde in het succes met een tweede plaats en Laura Kuiper was op de vierde plaats al de derde ZVL-er. Logisch dat de Leidse ploeg de dagzege boekte. Alleen Jacqueline van den Bos van TC Maastricht kon de hegemonie met een derde plaats enigszins doorbreken. Babette Ancery van TC Maastricht finishte als vijfde. RTC Den Haag en Trihalis stonden naast het Leidse kwartet op het podium.

NK politietriathlon: Merijn en Corine

De sprint afstand – wederom duathlon – bracht mooie winnaars voort: Wouter Dijkshoorn en Christina Draijer. Voor Wouter een tussendoortje tussen de vele crosstriathlons. Hij won overigens vorig jaar ook nog de kwart triathlon van Amersfoort Keistad. In die sprintserie was ook het Nederlands kampioenschap voor politiepersoneel verpakt. Merijn Ellenkamp (overall 2e) en Corine Nelen (3e vrouw) mochten zich ’s lands beste dienders noemen. De jeugdseries tenslotte leverden overwinningen op voor Rinus Mijnten (mooi dat de naam Rinus nog onder de jongere generatie voorkomt) uit Hoevelaken en Silke Kabel uit Amersfoort.

Joost wint voor vierde keer Eibergen

The Chariot triathlon van Eibergen keerde zondag terug na twee jaar afwezigheid. 500 meter zwemmen in de Berkel, 22 kilometer fietsen door het buitengebied richting Rekken en 5 kilometer hardlopen door het Wievenveld. Eindelijk kon het zondag weer na de coronaperiode: sportief genieten bij The Chariot Triathlon. De eenachtse triatlon startte als vanouds bij de stuw van de Mallumse Molen en het Muldershuis. Daar was ook de finish van deze recreatieve wedstrijd.

Als zijn wedstrijdagenda het toelaat doet Eibergenaar Joost Somsen mee in zijn thuiswedstrijd. De ’troonopvolger’ van plaatsgenoot Henri Kiens (meestal toeschouwer langs de kant) won voor de vierde achtereenvolgende keer voor eigen publiek. Met ook nog een tweede en derde plaats is Joost vanzelfsprekend de meest succesvolle triatleet in deze triathlon, die aan de 7e editie toe was. De Team4Talent-man won met grote overmacht. Vijf minuten later was het Koen Wiggers  uit Beuningen (Overijssel) op een tweede plaats. Aaltenaar Danny Boom scoorde een derde plek, precies voor de eerste master de Duitser Klaus Schluter, trouwe klant in vrijwel alle oostelijke wedstrijden in ons land. Wouter Lambermont uit het Gelderse Beuningen was de nummer vijf en Antoine van Brummelen op de zesde plek de tweede Eibergenaar.

Cindy na zeven jaar weer de beste

Voor Cindy Brusse was het al weer even geleden dat ze mee deed in Eibergen, waar woonplaats Aalten niet ver vandaan is. In 2015 won ze, nu zeven jaar later, deed ze dat opnieuw. Iets meer spanning in het vrouwenveld, want Esther Exterkate uit Haaksbergen hoefde maar twee minuten toe te staan op Cindy. Toevallig was dat ook de volgorde in 2015. Brons ging naar Bianca Piek, die zowel de laatste editie voor corona als de eerste erna op die positie afsloot. Vervolgens bleven ook Joyce Mulder en Colette Gomez nog lekker meedraaien in de top vijf. Beste trio was Anytime Fitness Achterhoek. The Chariot trok 125 deelnemers.

Tom en Claudia high speed in High Tech Eindhoven

Met zijn Cerberus-team won Tom Hopman in het voorjaar de 3e divisie teamtriathlon van Arnhem. Diverse top tien klasseringen later boekte de triatleet uit Ottersum zijn allereerste zege. Het gebeurde op de High Tech triathlon van Eindhoven. Het waren niet de snelste zwemmers, die kort eindigden in de Lichtstad. Tom kwam er als negende uit het water en Ben Vriends, die uiteindelijk tweede zou worden zelfs pas als 35e uit het water. Maar Ben is van huis uit hardloper en dan raapt hij nog heel wat atleten op. Zesde van de fiets, tweede terug. De derde plaats ging naar Coen von Berg, waarna Jan Jonk op plek vier nog net routinier Peter Simons vooraf ging. Die laatste – Eindhovenaar – komt inmiddels uit in de M60, maar zelfs dan kun je nog vijfde worden. Coen en Peter waren overigens wel vlotte zwemmers. Mario Kessels op de achtste plaats was snelste M40.

De Striek stikes again

Voor Tom Hopman was het overigens stoppen op het hoogtepunt. Na zo’n zeven jaar triathlons nam de 33-jarige sportman/zorgmedewerker met een zege afscheid van de sport. Dachten wij, maar het gold gelukkig enkel voor dit seizoen…. Wie zeker doorgaat is Claudia Striekwold al moest ook zij lang wachten op een volgende overwinning, maar zondag was het weer zo ver. De Eindhovense was in 2018 hier ook de snelste, in de tussenliggende jaren was ze speaker en nu ging ze weer voor de zege. In een mooi duel met Hanneke van Breugel overigens, die haar achterstand bij het zwemmen goedmaakte op de fiets. Het lopen bracht de beslissing.

Olympisch kanovaarster wordt derde

Brons ging naar Annemarie Cox, voormalig Olympisch kanovaarster uit Roermond. Ze was tevens snelste F50. Daarachter Dorien van Loenen uit Schijf en Eline Collombon. Sneslte trio: De Meienshoveltjes. De sprint afstand werd gewonnen door Thijs van der Zee en Maaike Telkamp. Er waren speciale business races met zelfs internationale inbreng. De Fransman Simon Bellabouvier won de kwart net als Nicole Hermkens. Beste trio kwam voort uit personeel van BAM industrie. De sprint business werd gewonnen door Wouter Rijckaert en als trio The Sad Cats. Tenslotte de in Eindhoven zeer populaire ouder/kindrace met 40 koppels. Winnaars vader Quirijn Bettenhaussen en zoon Pim Bettenhausen.

Daniel en Trudy openen sterk in de W-triathlons met zege Workum

Noordwaarts gaan we weer, richting Friesland. Wekelijks is er nu wel een wedstrijdje daar, veelal niet bij de NTB aangesloten. De drie W-triathlons begonnen zondag met Workum. Een sprint afstand, die gewonnen werd door Daniel Nagel. De geboren Vlielander woont tegenwoordig in Gauw in de buurt van Sneek. Twee keer was hij de nummer twee op de Frysman, bekende overwinningen van Daniel zijn Keistad Amersfoort en Ten Boer. In Workum won hij na een mooie solorace met anderhalve minuut voorsprong op Tsjomme Ozinga, die ook steeds dichterbij een eerste overwinning komt. De derde plaats in het altijd gezellige Elfstedenstadje was voor Matthijs Koopman, die op het laatst Anne Floris Bottema nog voorbij stak. Arjen Bos scoorde een vijfde plek.

De top drie bij de vrouwen stond niet eerder aan de start in Workum. Trudy Veenstra had leuke tegenstand van Annemarie Rustenburg. Ze besliste de wedstrijd op het looponderdeel. De atlete uit Boelenslaan had 1.15 minuut voorsprong aan de finish op Annemarie, tegenwoordig woonachtig in Biddinghuizen. De derde plaats was voor de Helderse Serina Schouwenaar, waarna de bekende Friese atletes Marijke Abma en Theresia Offringa de finishlijn bereikten.

Abbekerk voor Joris en Louise

De hardfietsers kwamen dit jaar het best uit de verf op de triathlonklassieker in Abbekerk, Noord-Holland. Joris de Boer en Koos Zut reden weg bij snelste zwemmer Jan Klaver en bouwden voldoende voorsprong op om het onderling uit te maken op het lopen. Joris liep daarop drie minuten uit op Koos, die wel de snelste master zou worden. Zo boekte de man uit Winkel zijn tweede seizoenszege na eerder de 5150 van Hoorn. Voor de laatste Abbekerk-zege van Koos Zut – telg uit een wielergeslacht – moeten we terug naar 2014. Daarna volgden nog wel meerder masters-zeges. Brons ging naar Michael Emmerik en vervolgens kwam de verrassende Angelo Antonietti met de snelste looptijd (36.14) op een vierde plek uit. Maarten Meulenbroek en tweede master Jan Klaver vulden de top zes. Onderaan trouwens een mooie impressie van het evenement, gefilmd door Arno Smit.

Een eerste overwinning was er voor Louise van Vuure Groot. De triatlete uit De Goorn deed in 2016 al wel mee aan de Ironman Maastricht. Op de kortere afstanden zat ze nog niet zo vaak van voren. In Abbekerk was het dus wel raak. Haar voorsprong op Lida Deen was – net als haar achternaam – groot: zeven minuten. Vooral te danken aan sterk zwemmen en fietsen. Lida Deen uit dat triathlonmekka Winkel (nog geen triathlon overigens) was snelste master. De derde plek ging naar de Hoornse Evelien Phoa en daarna volgden Petra Kooistra en Carmen Oudejans. Beste trio was Team DBJ. De sprint afstand ging naar Jerre Bervoets met zes minuten later al de eerste vrouw Audrey Breur. Knappe race dus van de Helderse die heel wat jonkies achter zich liet. Snelste trio Fysiotherapie Medemblik. Wat ook mooi was: de deelname van Thalita Schipper-Klom, echtgenote van Geert die er met de rolstoel naast reed bij het lopen.

De mini-afstand werd gewonnen door Luuk Hoogland en Anna Keeman. Snelste trio waren The Unstoppables. Niet te stoppen dus, maar wij stoppen hier wel even. Anders wordt het een veel te lange lap tekst….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.