Europese kampioenschappen multisports afgelopen: goud en zilver voor Babette Fokkens en Rob Heller op aquabike; Spaanse dubbelslag middenafstand – WTJ 2589

ZATERDAG – Zestien deelnemers bij de mannen, negen bij de vrouwen. En met alle respect voor winnaars Antonio Benito Lopez en Helene Alberti Sololuze, een volwaardig Europees kampioenschap was het vandaag niet op de middenafstand. Kan ook moeilijk anders met een kalender, die uitpuilt van de grote wedstrijden, maar ook van de kampioenschappen. Het wemelt ervan.

Ik kan me een taskforce herinneren van de NTB met als doel een flink aantal kampioenschappen te schrappen. Dat is amper gelukt. En internationaal lukt het al helemaal niet. Ga maar na er zijn wereld- en continentale kampioenschappen. Niet alleen van World Triathlon, ook Ironman, Challenge en XTerra doet er lustig aan mee. Ik weet nog dat een Noordlimburgse organisator aan zijn evenement zo veel mogelijk kampioenschappen ophing, omdat bij de provinciale en lokale overheid de subsidiekraan extra open ging bij het horen van het woordje NK of EK. Prima natuurlijk om zo je evenement nog groter te maken (ook al is het dan gemeenschapsgeld), maar sportief gezien krijg je niet de beste Europeanen bijeen als de agenda’s zo vol lopen met wedstrijden.

Shirin draait goed eerste wegseizoen

In dat opzicht kunnen we nog wat leren van het wielrennen. De allerbeste wielrenners zijn nu bijeen in het Australische Wollongong. Daarover gesproken. Schitterend hoe Annemiek van Vleuten met gebroken elleboog de wereldtitel heeft veroverd. Wat een jaar voor deze topsportvrouw: Giro, Tour, Vuelta en wereldtitel. De Grand Grand Slam onder het wielrennen. Nooit vertoond. En wie weet stapt ze na haar loopbaan nog wel over op triathlons, zoals ze sporadisch al eens deed in Enschede en Veenendaal. Zou prachtig zijn. Ook Shirin van Anrooij deed een prima toernooi. Dertiende op de tijdrit (gewonnen door Ellen van Dijk) en 51e in de wegwedstrijd, waarin ze hard werkte voor TeamNL.

Dubbele Spaanse zege

Terug naar Bilbao de laatste dag daar. Een dubbele Spaanse zege dus. En heus, die Antonio Benito Lopez kan wel wat. In de World Cup Pontevedra eerder dit jaar nog tiende, dus voldoende snelheid in de benen. En het zilver van de Belg Christophe de Keyser…ook daar is niks mis mee. Hij moest wel vijf minuten achterstand tolereren, dat kwam vooral door het harde lopen van Lopez. Brons ging naar de Duitser Rico Bogen. Wie er niet is, telt niet mee. Zo is het ook wel weer. Geen Nederlanders bijvoorbeeld aan de start, zou best een uitgelezen kans geweest zijn om Rob Barel op te volgen. Hij was in 1994 (!) de laatste Nederlander die de Europese titel op de halve afstand veroverde.

Bij de vrouwen was de Spaanse Judith Corachan Vaquero op voorhand de meest ervaren triatlete op deze afstanden en daarmee ook favoriete. Maar het was haar landgenote Helene Alberdi Sololuze, die haar tijdens het lopen voorbij stak en haar allereerste grote internationale zege boekte na eerder drie Spaanse titels op de midden- en lange afstand. Een minuut later volgde Judith Corachan en de Portugese Raquel Rocha eindigde op een derde plaats. De elite atleten kwamen slechts uit elf landen.

EK Aquabike: goud voor Babette en zilver voor Rob

Tegelijk met de halve triathlon streden de agegroupers om de Europese titels aquabike. Zij stopten dus na zwemmen en fietsen. Zoals gebruikelijk geen elites daarbij, dus ook geen overall-kampioen. Op basis van de finishvolgorde kunnen we stellen dat de Britse aquabikers Kris Whitelaw en Amy Pritchard de snelsten waren. Bij de mannen noteerde de Duitser Oliver Rau de tweede sneslte tijd en Victor Sanchez Garcia de derde. Bij de vrouwen was het de ‘grand vedette’ van de Spaanse triathlonsport Virginia Berasategui Luna, die de tweede beste tijd had. De jonge Tsjechiche Julie Balcarova de derde beste tijd. Let op: dat is in alle drie de gevallen goud, want ze kwamen uit in verschillende leeftijdsgroepen. Net toen we dachten dat er geen eremetaal meer te behalen viel voor Nederland kwamen er toch nog twee bij op het EK aquabike. Babette Fokkens-Ancery scoorde de vierde gouden medaille voor Nederland met een zege in de F35. En Rob Heller kwam als tweede M70 binnen, daarmee de eerste en enige zilveren plak voor de Oranjes. De Belgen haalden nog een zesde gouden plak dankzij paratriatleet Nicolas Dewalque, die een week eerder in Roermond nog Belgisch kampioen werd.

Rob Heller

Dat alles gezegd en geschreven hebbende, komen we aan de eindstand van het medailleklassement van dit Europees kampioenschap multisport 2022. Nederland stijgt nog 1 plekje naar negen.

Medaille eindstand EK Multisports Bilbao-Bizkaia (Spa)

1.Spanje 72-56-46
2.Groot-Brittannië 56-63-52
3.Frankrijk 19-9-14
4 Italië 14-6-8
5.Duitsland 11-13-13
6.België 6-4-6
7.Portugal 4-5-9
8.Polen 4-3-2
9.Nederland 4-1-1
10.Ierland 3-1-0
Tsjechië 3-1-0
12.Oostenrijk 2-3-3
13.Slowakije 2-2-1
14.Hongarije 1-1-2
15.Zwitserland 1-1-1
16.Denemarken 1-1-0
17.Noorwegen 0-1-0
Zweden 0-1-0
19.Bulgarije 0-0-1
Litouwen 0-0-1
Oekraine 0-0-1

Eerder deze week de crosstriatleten bijeen

Abelmoula en Walker Afrikaans kampioenen

Het was vandaag ook de dag van de Afrikaanse kampioenschappen. Plaats van handeling was Agadir, Marokko. Een week na de Aziatische titelstrijd dus. De Europese kampioenschappen waren eind augustus al in München met toen Non Stanford en Leo Bergere als kampioenen. In Agadir won ook een Fransman, althans daar woont ie. Jawad Abdelmoula gold als grote favoriet en won ook. Tien jaar nadat Richard Murray de Afrikaanse titel greep overigens. De Zuidafrikanen Jamie Riddle en Nicholas Quenet haalden zilver en brons. Vrijwel altijd wint een Zuid-Afrikaan of Marokkaan dit kampioenschap. Bij de vrouwen wel een compleet Zuidafrikaanse podium: Sarah-Jane Walker, Shanae Williams en – met de Mexicaanse Adriana Barraza er nog tussen – Hannah Newman. Atleten uit 10 Afrikaanse landen namen deel aan de titelstrijd.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.