Triathlon Zwolle wederom voor Martijn Paalman; winst Vera Paarhuis; IM 70.3 Salalalah M60-zege Rob Coetzee; Claudia Striekwold tweede Mallorca 70.3 – WTJ 2590

ZONDAG – Het laatste Nederlandse triathlon weekend van 2022 is zaterdag ingezet met de elfde triathlon van Zwolle. Geen kampioenschappen of andere nevenseries. Gewoon de kwart, de sprint en estafette met daar ook parateams in betrokken. Hoofdmoot is uiteraard de kwart triathlon. Die werd voor het tweede opeenvolgende jaar gewonnen door Martijn Paalman. De geboren Holtenaar, tegenwoordig woonachtig in Apeldoorn was 3,5 minuut sterker dan de Zwolse master Casper Kwakkel. De derde plaats ging naar Martijn Veling uit Groningen, die zijn matig zwemonderdeel (46e) met de tweede fiets- en derde looptijd. Zijn vorm stijgt, vorige week was hij ook al tweede in de Rutbeek triathlon.

Martijn op herhaling

Het was voor Martijn Paalman al de vijfde keer in elf edities dat hij op het podium van de Triathlon Zwolle stond. Eerder dit jaar won ie ook al in eigen stad de Kristalbad Triathlon van Apeldoorn. Met 25 seconden voorsprong kwam Martijn uit de 16,7 graden frisse Milligerplas. Casper Kwakkel was daar al de nummer twee. Bij het fietsen vergrootte de Apeldoorner zijn voorsprong tot anderhalve minuut op Manuel van Wijk uit Leek. Die viel weer terug bij het lopen, waarbij Casper Kwakkel terugkeerde op een tweede plek. Na Martijn Veling volgde stadsgenoot Luuk Molenaar, vorige week al de beste in Zutphen. Na Ferry van de Vegt kwamen de volgende twee masters binnen Manuel van wijk en Matijs Jansen, tweede Zwollenaar.

Bij de vrouwen kwam Groningse Sofia Dupon nog wel als eerste uit het water, maar op de fiets moest ze al snel toestaan dat Vera Paarhuis langszij kwam. De Hasseltse trapte lekker door en na 40 kilometer had ze twee minuten voorsprong op de Zwolse Danielle Meijering en Dupon. Dat werden er vier bij de finish, zodat Vera ruim tevoren zeker was van haar zaak. De strijd om de tweede plaats was spannend. Danielle haalde hjet maar Sofia drong lang aan. Vierde en vijfde kwamen Kimberly Kok en Martine Drent binnen. Op de zevende plaats was het Berber Bergsma. De Lemmerse ontbrak jarenlang in de wedstrijden na een operatie aan de slagaders (iliac arterial endofibrosis oftewel een versmalling van de slagader die de bloeddoorstroming naar de benen aantast). Drie jaar geleden kwamen de eerste symptomen naar boven en moest ze pas op de plaats maken. Nu in Zwolle kwam ze tweede uit het water, ging het fietsen nog niet super en hardlopen beter dan ze had verwacht. ,,Alleen mijn wissels waren na zoveel jaren beroerd.” lachte Berber. Ze voelt zich klaar voor de volgende wedstrijd: de IM 70.3 Cascais over drie weken.

Stijn en Aline als koppel alweer de besten op de sprint

De sprint afstand werd – net als vorige week in de Rutbeek – gewonnen door Stijn Jansen. Hij had kort voor de finish nog alle tijd om even de hond te knuffelen. Vriendin Aline Kootstra won eveneens, hetgeen in Lemelerveld ook al het geval was. Zondag doet Stijn mee in de finales Teamcompetitie Nijmegen, duathlon. Dit was een mooi opwarmertje. Beste trio in Zwolle was team Carlos Platier, bij de paratrio’s won Team Vogellanden III.

 

Ironman 70.3 in Oman: Rob Coetzee snelste master

Naast Muscat heeft Oman er een tweede Ironman 70.3 bij. In de kustplaats Salalah – geboorte- en woonplaats van de sultan – waren zaterdag 423 triatleten bijeen voor de primeur van deze halve afstand. Agegroup-only nog, maar dat kan in de oliestaten snel veranderen. En ook negen Nederlanders, hoofdzakelijk woonachtig en werkzaam in de petrochemie van landen als Dubai en Qatar. Om die reden was het deelnemersveld zeer internationaal met zo’n 60 nationaliteiten. De Fransman Etienne Tillon won in 4.19.01, voor Mohammed Isa uit Bahrein, die er 4.26 over deed. De Brit David Hynes was de derde man aan de finish in 4.27 uur. Geen snelle tijden, maar misschien ook geen snel parcours. Al is het in de woestijnlanden meestal wel vlak. Extreme triathlons worden daar tot op heden niet gehouden.

Bij de vrouwen was het de Duitse Lea Lienshoeft, die in 4.51.57 uur klaar was met de drie onderdelen en daarmee de snelste tijd neerzetten. De Britse Daisy Baker werd in 4.58 uur tweede en Melissa Abbey uit Zuid-Afrika in 5.07 uur derde. Een Nederlandse zege kwam er ook: globetrotter Rob Coetzee uit Zoetermeer was de snelste M60. Ook de zusjes Westerveld deden mee, beiden woonachtig in Dubai. Hieronder zoals altijd het rijtje Nederlandse finishers:

ZATERDAG 24 SEPTEMBER: IRONMAN SALALAH (OMAN)
M:
64.Jan-Jaap Gerards 5.20.59 (20e M35)
100.Hjalmar Mulder 5.38.20 (23e M40)
105.Samuel Arts 5.39.57 (25e M40)
129.Rob Coetzee 5.48.43 (1e M60)
169.Willum van den Hoogen 6.02.06 (44e M35)
245.Steven Ophof 6.33.04 (66e M35)
321.Edsel Lopez (Aru) 7.25.18 (19e M55)
V:
17.Mirjam Westerveld 5.48.52 (5e F40)
55.Harmke Westerveld 6.46.37 (11e F45)

Geen zwemonderdeel in Mallorca voor de 140.6-race, het weer aan de Spaanse kust was weer eens bar en boos. Zeezwemmen was uitgesloten en ook de uitslagen waren later even van slag. De uitslagen van met name de halve afstand zijn inmiddels wat rommelig weer gegeven op de site van deze wedstrijd, die draait buiten Ironman of Challenge om. De winst op de volledige race, dat werd dus een 138.6 race min of meer, ging naar de Zweed Martin Strandlind. Zijn tijd over de 180/42 was 7.37.16 uur. Tel daar dus nog een minuutje of 50 bij op en het zou zijn eindtijd op de hele geworden zijn. De Spanjaard Carlos Aznar Gallego volgde als tweede in 8.02 en de Pool Adam Kacper werd derde in 8.23 uur.

Het deelnemersveld was een stuk kleiner dan bij de primeur vorig jaar toen er 107 meededen en Marion Tuin won. Nu 48 atleten op de ‘hele’ en daarbij geen Nederlanders. Spaans succes bij de vrouwen met Esmeralda Mari Galiano als winnares in 10.30.35, de Britse Catherine Townsend in 11.13 uur tweede en Clara Llorens Quintana uit Spanje derde in 11.23 uur.
Foto: Rob Creemers
Wel Nederlands succes bij de vrouwen, want eindelijk kwam Claudia Striekwold weer eens lekker uit de ver. Niet helemaal vlekkeloos gestart overigens want ze deed ‘een Vleutentje’ door al na 5 kilometer fietsen ten val te komen. Maar gesterkt door de wereldtitel van Annemiek van Vleuten (waar Claudia trouwens een aantal keren mee trainde in het verleden!) ging de Striek door om uiteindelijk op een krappe twee minuten van winnares Alina Wurth uit Duitsland tweede te worden. Derde was de Duitse Anna Felis negen minuten van de twee koploopsters vandaan. Ook voor Rylana Soepenberg en Hanneke Eleveld waren er podiumplaatsen in hun leeftijdsgroep.
De winst bij de mannen ging naar de Belg Michael van Cleven in 3.44.30 uur. Knap, want hij lag er na een zware valpartij ruim 2,5 jaar uit. De races op Mallorca liggen de Westvlaming wel, hij won er ook al vier keer de Portcolom in het voorjaar. Nu zonder zwemmen als eerste begonnen aan de halve marathon en stand weten te houden. Tweede werd Jaume Florit Orell uit Spanje en derde Toni Comes Tauler eveneens uit Spanje.
ZATERDAG 24 SEPTEMBER: MALLORCA 140.6 HALF (no swim)
M:
55.Ivan Dreessen 4.47.18 (11e M40)
DNF Emiel Frambach
V:
2.Claudia Striekwold 4.21.23
9.Rylana Soepenberg4.53.45 (3e F35)
11.Hanneke Eleveld 5.03.28 (3e F40)
18.Miranda Noordam 5.43.45 (4e F50)
Met de boodschap dat Jetze Plat vanochtend vierde geworden is op de marathon van Berlijn, sluiten we dit Tri-journaal weer af. Tot later vandaag met nog meer nieuwtjes.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.