NTB zegt geschrokken te zijn van de omstandigheden rondom de finalewedstrijden van de Teamcompetities in Nijmegen: fouten gemaakt door Tri Hard en NTB

MAANDAG – Waar de organisatie van Tri Hard Series zondagavond al door het stof ging aangaande de opeenstapeling van fouten in haar organisatie van Tri Nijmegen, daar laat nu ook de NTB weten dat er fouten gemaakt zijn. De bond zegt ook geschrokken te zijn van de omstandigheden en dat het parcours niet de gewenste kwaliteit had, die verwacht mag worden van een evenement onder de vlag van de bond. Alle betrokken partijen hebben gaten laten vallen, zo staat in het persbericht te lezen dat de bond op haar website en socials heeft geplaatst.

Evengoed blijven er veel vragen, want dit had toch te allen tijde voorkomen kunnen worden? Het evenement stond nota bene aanvankelijk te boek als het NK sprint, op Holten na zo’n beetje de wedstrijd met de hoogste gemiddelde snelheid onder de deelnemers inclusief stayeren. Triathlon werd duathlon, NK ging eraf. Maar de finale Teamcompetities bleef overeind in Nijmegen op een parcours wat op z’n minst al diverse keren nagelopen had moeten worden. De gebeurtenissen staan bovendien in schril contrast (of misschien juist wel in lijn) met het ook al afgeblazen NK halve afstand in Nieuwkoop, waar op het allerlaatste moment het predicaat NK afgehaald werd vanwege de waterkwaliteit. Er is gezwommen in de Nieuwkoopse Plassen, maar niet meer om de nationale titels. Wij vragen ons af welke kwaliteitscontrole er aan grote wedstrijden ten grondslag ligt. Vooralsnog neigen we te zeggen (kijk ook b.v. naar het fietsparcours van Maastricht) dat de ‘kleintjes’ het beter voor elkaar hebben dan de organisaties op professionele basis. Bovendien speelt daar ook het verdienmodel een grote rol.

Stroomstoring, latere starts, foute keerpunten op het loopparcours, overstekend publiek, auto’s op het parcours, wegversmallingen, valpartijen. Zwemverbod, waar twee weken eerder wel Swim to Fight Cancer kon doorgaan. NTB-officials met de handen in het haar, vrijwilligers op verkeerde posten. Het is te veel om op te noemen. Grootste slachtoffer is echter een voormalig Nederlands kampioen triathlon, die misschien wel nooit meer zijn geliefde sport kan beoefenen….

Hieronder de verklaring van de bond:

 

Gister zijn de finalewedstrijden van de Eredivisie en de 3eDivisie in Nijmegen op het allerlaatste moment afgelast vanwege veiligheidsproblemen op het wedstrijdparcours. 

De NTB is net als alle andere betrokkenen geschrokken van de omstandigheden rondom de finalewedstrijden van de Teamcompetities Triathlon in Nijmegen. De veiligheid van deelnemers tijdens wedstrijden dient te allen tijde voorop te staan maar we kunnen niet anders dan constateren dat er fouten zijn gemaakt bij zowel de organisatie Tri Hard als de NTB. Wij zijn geraakt door de gebeurtenissen en bieden hiervoor onze oprechte excuses aan.

Het parcours in Nijmegen had niet de gewenste kwaliteit die verwacht mag worden van een evenement dat georganiseerd wordt onder de vlag van de NTB en zeker niet daar waar het stayerwedstrijden betreft. Door de verschillende veiligheidsissues zijn we met elkaar tot de conclusie gekomen dat alle betrokken partijen gaten hebben laten vallen.

Gisteravond en vanochtend is er al veelvuldig contact geweest tussen Tri Hard en de NTB, ook is de WGWO (werkgroep wedstrijdofficials) geïnformeerd. De komende periode benutten wij voor verdere evaluatie en om vooruit te kijken.

Voor aanstaande woensdag staat hiervoor inmiddels een open discussie/evaluatie met alle teamcaptains van de Eredivisie en de wedstrijdjury gepland over hoe het tot de afgelasting van de wedstrijd heeft kunnen komen.

We hopen dat het naar omstandigheden goed gaat met de getroffen atleten en wensen hen veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

We vragen iedereen die met ons in gesprek wil over wat er in Nijmegen gebeurd is, contact met ons op te nemen via persvoorlichting@triathlonbond.nl

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.