Teamcaptains zeer kritisch op gebeurtenissen Tri Nijmegen: ‘de regie ontbrak volledig’; NTB stelt rapport op; Stefan van Thiel kijkt terug op val – WTJ 2600

VRIJDAG – Het overleg met de teamcaptains uit de Eredivisie van de Teamcompetities krijgt volgende week een vervolg. Dat staat een evaluatiesessie met betrokkenen uit de 1e en 3e divisie op het programma. Dat laat de Nederlandse Triathlon Bond weten in een persbericht aangaande het overleg met de teamcaptains. Bij het online-overleg waren vertegenwoordigers van de bond en officials aangesloten. Vreemd genoeg was niemand van de organisatie van Tri Hard Series bij het overleg gehaald. Zij organiseerden de finales van de Teamcompetitie in Nijmegen op een parcours wat door vrijwel iedereen als onveilig en gevaarlijk werd ervaren.

Het parcours was tevoren niet gekeurd door vertegenwoordigers van de NTB. Er was slechts 1 weghelft afgesloten op een parcours met drempels en wegversmallingen. In de eerste startserie zaten ruim 300 deelnemers, In de 1e Divisie wedstrijden regende het valpartijen, waarbij voormalig Nederlands kampioen Stefan van Thiel het voornaamste slachtoffers was. Bij de val brak hij aan beide kanten zijn heupen.

Er kwamen vragen of er geen andere format mogelijk was geweest en of het draaiboek Teamcompetities tevoren wel uit de kast was gehaald. Klaarblijkelijk lagen er ook wildroosters in het parcours, die niet waren afgedekt. Veel teamcaptains waren teleurgesteld in de gebrekkige (of juist helemaal geen) communicatie. Een voorstel werd gedaan om een aparte commissie in het leven te roepen, die de parcoursen bij organisaties gaat controleren en de veiligheid van een organisatie checkt. Hier en daar werden ook harde noten gekraakt, want geconstateerd werd dat in een vroeg stadium al teams aan de bel trokken om de wedstrijden stil te leggen. Dat werd aanvankelijk afgewezen. Pas toen de ernst van de ongevallen bij wedstrijdleiding en organisatie doordrong, kwam er een eind aan Tri Nijmegen. ,,De regie ontbrak volledig, er werden geen keuzes gemaakt.”

 

Over de toekomstige triathlonkalender van de Teamcompetities is niet gesproken. De kans dat Tri Nijmegen nog op het Kanaleneiland zal plaats hebben is uiterst klein. Eerdere incidenten met een zeecontainer dwars op het parcours en een vechtpartij tussen een ongeduldige automobilist en een verkeersregelaar hebben aangetoond dat de locatie niet bepaald triathlon-minded is.

Bovenstaande is een weergave hoe een aantal Teamcaptains de bijeenkomst hebben beleefd. De NTB houdt het nog bij een korte persmededeling met het evaluatierapport in het vooruitzicht. Dat plaatsen we hieronder. Wordt dus nog altijd vervolgd:

++++++++++++++++++++++++

Afgelopen woensdag heeft er een overleg plaatsgevonden met de teamcaptains van de Eredivisie. Het overleg werd op korte termijn geïnitieerd naar aanleiding van de gebeurtenissen in Nijmegen.

Tijdens de constructieve bijeenkomst hebben alle aanwezigen aangegeven hoe zij de afgelasting hebben ervaren. Er zijn meerdere aandachtspunten besproken en de aangedragen ideeën worden verder uitgewerkt en getoetst op haalbaarheid.

We zijn ons ervan bewust dat deelnemers van andere divisies en series nog niet gehoord zijn. Een extra evaluatiesessie voor de 1eDivisie en 3eDivisie staat gepland voor volgende week.

Volgende week volgt het evaluatierapport van de sessies vanuit de Teamcompetities Triathlon. Mocht je aan de hand van het rapport aanvullingen hebben, dan horen we dit graag.

We vragen iedereen die met ons in gesprek wil over wat er in Nijmegen gebeurd is, contact met ons op te nemen via persvoorlichter@triathlonbond.nl

 

 

Tot slot: zo kijkt Stefan van Thiel terug op een dag, die zijn leven totaal veranderde. Het is goed dat we evalueren, het is goed dat het boetekleed aangetrokken wordt door Challenge/Tri Hard en door de NTB. Het valt echter in het niet bij de hoop dat Stefan spoedig mag herstellen. Laten we daar in de nasleep vooral bij stil staan. Bovendien wil Stefan de drie personen, die hem meteen bijstonden bedanken, vandaar dat we zijn boodschap (mogen) delen:

..Soms weet je dagen lang niet wat je moet schrijven, maar het is nu dan toch gelukt. Mijn leven is zondag plotseling totaal veranderd. Tijdens de afsluitende wedstrijd in de eerste divisie met mijn fantastische team (Panthera) zijn er vóór mij twee atleten gevallen op een van de vele gevaarlijke punten op het parcours. Een van hen maakte een onverwachte slinger en zij vielen. Een van de fietsen belande net voor mijn wielen waardoor ik de lucht in werd gelanceerd.”

,,Ik heb een salto gemaakt in de lucht, waarna ik op mijn rug/heup ben geland. Het voelde direct niet goed. Gelukkig zaten er meteen drie super lieve mensen over me gebogen die alle drie aangaven arts te zijn en mij meteen gerust gesteld hebben en op de juiste manier hebben behandeld. Ze waren zo goed, lief en geruststellend voor mij dat ik ze echt wil bedanken. Helaas heb ik in alle commotie jullie namen niet kunnen onthouden. Daarna ging ik van ambulance naar ambulance en van ziekenhuis naar ziekenhuis met de super lieve teamgenoten van Panthera om me heen. Wat een team en wat een support hebben jullie me gegeven.”

,,Inmiddels lig ik in het Radboud ziekenhuis en is het duidelijk dat ik mijn heup aan beide zijdes heb gebroken. Ik zal een hele lange hersteltijd en revalidatie in gaan en heel hard gaan knokken om ooit mijn leven weer zo te kunnen leven als dat ik voor zondag deed. Ik ben totaal overweldigd door alle super lieve en leuke berichten en telefoontjes die ik krijg. Deze geven me ook echt heel veel plezier en steun. Ik heb me dankzij al die lieve vrienden, teamgenoten (die natuurlijk ook gewoon vrienden zijn) en familie nog geen seconde verveeld ondanks dat ik mijn ziekenhuis bed niet uit mag. Bedankt voor alle support.”

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.