Preview EK Powerman duathlon Alsdorf; andere races en marathon Rotterdam met Yvonne – WTJ 2263

VRIJDAG – Het hele jaar door zien we al triathlons omgezet worden in duathlons. Maar de eerste echt grote duathlon/run-bike-run staat zondag op de kalender. We hebben het hier over het Europees kampioenschap Powerman/middenafstand in het Duitse Alsdorf.

Powerman kwam nog niet lekker op gang dit seizoen. Een vooral door Amerikanen bezochte wedstrijd in februari en een geannuleerde race op Mallorca. De echte aftrap is zondag en dan gelukkig met een kwalitatief en kwantitatief hoogstaand veld. Titelverdediger (uit 2019) is Daan de Groot. De Nederlander was toen in Denemarken iedereen de baas, zondag moet hij het opnemen tegen onder meer de Belgische wereldkampioen van Zofingen Seppe Odeyn met landgenoten Jan Petralia en Kenneth Vandendriessche. De Fransen hebben twee sterke troeven met Benjamin Choquert en Yannick Cadalen. De Zwitsers sturen Jens-Michael Gossauer, de nummer twee van Zofingen vorig jaar.

Nieuwsgierig zijn we naar het optreden van Lars van der Knaap, meer bekend van tri- dan duathlon. Derde Nederlander is Bram Smit.

Bij de vrouwen zijn de medaillekansen voor Nederland groot. Met vijf Oranje-duatletes op een totaal deelnemersveld van elf, is de kans groot dat TeamNL podiumplaatsen pakt. We hebben het over Ann Schoot Uiterkamp, brons vorig jaar op het EK. Over Diede Diederiks, twee keer zilver, 1 keer brons op EK crosstri- en duathlon. Over Sophie van der Most, over agegroup wereldkampioene Marieke Brouwers en over Janien Lubben. Cadeau krijgen ze het niet, want de Zwitserse Melanie Maurer viel de laatste jaren steevast in de prijzen op EK’s en WK’s Powerman. Ook routinier Alexandra Tondeur uit België blijft een gevaarlijk outsider.

Nederlandse agegroupers zijn zondag Marleen Stroomer, Yvette van Wegen, Elly Visser, Jaimy Voogt, Mick Claessens, Mart Limpens, Jack Niessen, Peter van Ravenswaaij en Ron Welters. Een week later komen veel duatleten in eigen land nogmaals in actie op het NK run-bike-run in Almere.

Verder dit weekend nog de XTerra-races in Malta en Nieuw-Zeeland met Maud Golsteyn en Lars van den Eerden, de Arena Games en Teamtriathlon Arnhem hebben we het al over gehad.

 

 

Op Taiwan is de Ironman en verder zullen veel triatleten zondag in Rotterdam aan de marathon beginnen. Let op Yvonne van Vlerken bijvoorbeeld, zij gaat voor een pr. We komen je aanmoedigen Yvonne!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.