Opwarmertje voor Ironman Hawaii: Ho’Ala Swim voor Jesper Svensson (of was het Sam Laidlow?) en Fenella Langridge; Alex en Brooke de Boer zwemmen lekker mee – WTJ 2606

MAANDAG – Het was ooit ‘zo maar’ een voorafje op de Ironman Hawaii, het opwarmertje zeg maar. Tegenwoordig is de Ho’Ala Swim Training een serieus evenement geworden, waar liefst 743 triatleten aan mee deden. Het originele zwemparcours van het WK komende donderdag en zaterdag werd gebruikt voor de zwemwedstrijd. Met 5000 triatleten op of richting de archipel in de Pacific was het verklaarbaar dat ook de traditionele zwemrace veel meer deelnemers trok dan in voorgaande jaren.

Een massale start dus met pro’s en agegroupers tezamen. Vrij snel lag het veld uiteen. Terug op het strandje was het eerst Sam Laidlow, die zich kwam melden. De 23-jarige Fransman/geboren Brit ging de Zweed Jesper Svensson voor, maar zag zijn naam toch niet terug in de einduitslag. ,,Vergeten in te schrijven”, lachte Sam het euvel weg. Svensson dus de officiele winnaar in 48.22 minuten met de Deen Mathias Petersen en Australiër Max Neumann op een tweede en derde plaats. Vierde was al Pieter Heemeryck in 48.37 minuten, een mooie opsteker voor de race van zaterdag. Josh Amberger, Florian Angert, Sam Appleton, Igor Amorelli, Andre Lopes, Reece Barclay, Kristian Hogenhaug en Luciano Taccone slaagden er ook in binnen de 50 minuten het tropische water achter zich te laten. De twee Noorse favorieten voor zaterdag deden overigens niet mee. De Belg Kenneth Vandendriessche moet het straks hebben van fietsen en lopen. Zijn zwemrace viel hem niet tegen: 25e pro in 55.32 minuten.

Credits: 3athlon.be/David Pintens

 

Close finish tussen Fenella en Rebecca

Snelste vrouw was Fenella Langridge. De Britse deed 50.24 minuten over de 3800 meter crawlen en was daarmee slechts een fractie (0,3 seconde) sneller dan Rebecca Clarke uit Nieuw-Zeeland. Too close to call, zou je zeggen. De derde plaats ging naar Lauren Brandon, die bij menig Ironman als eerste het water verlaat en dan lang aan de leiding fietst. Goed voor de sponsoren, want zo blijft ze lang in beeld. Sarah Crowley was de nummer vier, waarmee ook zij haar visitekaartje afgeeft voor mogelijk weer een podiumplaats in Kona aanstaande donderdag. Het lukte de Australische immers al twee keer om derde te worden.

Alex de Boer snelste Nederlander

De Nederlanders lieten de Ho’Ala Swim nog grotendeels links liggen. Beste Nederlander was Alex de Boer, zelf geen deelnemer aan de Ironman maar wel prominent aanwezig met zijn De Boer wetsuits waar vele wereldtoppers in uitkomen. Alex finishte als 343e bij de mannen en 55e M50 in een tijd van 1.26.55. Zijn vrouw Brooke Brown volgde even later in 1.31.19 als 157e vrouw en 21e F40. Onbedoeld was Alex de Boer nog bij wat ophef betrokken, nadat Daniela Ryf tot drie keer toe in een oud Speedo-wetsuit aan wedstrijden meedeed terwijl ze bij De Boer wetsuits onder contract stond. Het loopt allemaal met een sisser af: Angry Bird wacht geen schorsing. Ze start donderdag gewoon in Kona. Relletje om niks dus.

Chris Nikic, de jonge Amerikaanse triatleet met het Syndroom van Down, deed ook al mee. Hij zwom de afstand in 1.59.04 uur, dus binnen de limiettijden voor de komende Ironman, waar hij op uitnodiging van World Triathlon Corporation aan mee mag doen. Chris had tijdens de fietstraining veel last van de wind, moest zelfs een paar keer afstappen, maar is vastbesloten de finishlijn op Alii Drive te halen. Chris liet bij het zwemmen nog dertien atleten achter zich. De laatste deed er 2.16 uur over.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.