Tweede dag Europese Multisport Kampioenschap Bilbao: titel voor AGer Monique Verschuure; Medaillestand; Europees Festival La Baule – WTJ 2576

ZONDAG – Europese kampioenschappen, Nederlandse kampioenschappen, PTO-races, Super League races, Xtreme triathlons, XTerra’s; hoewel ver in het seizoen leek het of dit septemberweekend het drukste duursportweekend van 2022 bevatte. In elk geval zijn we nog lang niet klaar met verslag doen van al die races. We gaan eerst even terug naar World Triathlon, de oorspronkelijke wereldfederatie aanvankelijk ITU geheten.

Van de wedstrijden op hun kalender brachten we gisteren uitvoerig verslag van de openingsdag van de Europese Multisport kampioenschappen in Bilbao-Bizkaia. Die dag moest TeamNL het nog zonder medailles stellen, maar zie daar: op dag twee hebben de agegroupers hun standaard afstand duathlon en is daar ook meteen het eerst goud. Monique Verschuure, sterk atlete uit Yerseke is er sinds vorig jaar bij gaan fietsen. Dat gaat deze Zeeuwse – eigenares van een goedlopend mosselrestaurant in Yerseke – zo goed af dat ze duathlons is gaan doen en zondag debuteerde op een EK run-bike-run.

Dat ging zo goed dat ze zich na vanmiddag Europees kampioene mag noemen. Monique liep de tweede tijd in de openingsrun achter de Britse Nicola Reece. Op de fiets nam de Nederlandse al snel de leiding over en met ook nog eens de snelste looptijd op het laatst. Monique scoorde 2.12.20 uur, 3,5 minuut sneller dan de Britse Lindsay James. Reece werd derde. Een tweede Nederlander, die zondag mee deed was Werner Kranenburg. Hij finishte als tiende bij de M45.

Dat brengt ons bij de nieuwe medaillestand. We noemden het gisteren de medaillespiegel, maar dat was pas na 1 dag en de Europese multisport kampioenschappen duren nog de hele week. We hebben ook op de cross-disciplines nog gerede kansen op meer medailles overigens. Maar gelukkig staan we dankzij Monique nu reeds in het klassement, sterker nog ‘we’ zijn de Belgen voorbij! Hier is de update:

Medaillestand EK Multisports Bilbao-Bizkaia (Spa)

1.Groot-Brittannie 22-28-27
2.Spanje 17-13-15
3.Frankrijk 8-2-0
4.Italie 4-1-1
5.Portugal 3-3-1
6.Polen 3-1-2
7.Ierland 2-0-0
8.Duitsland 1-3-0
9.Nederland 1-0-0
10.Belgie 0-1-3
11.Oostenrijk 0-1-1
Zwitserland 0-1-1

Bari paratriathlon wordt duathlon

Van de Spaanse races (bij 15 graden) naar het warmere (20 graden) Italiaanse Bari. Overigens toch een duathlon, omdat ook daar blauwalg in het zwemwater is geconstateerd. Daar was overigens geen World Cup, zoals we eerder meldden maar een Europa Cup race voor de paratriatleten. En hoewel in Roermond een enkele Nederlandse paratriatleet ontbrak, waren ook de afwezigen niet naar Bari gegaan. Het was vooral een Italiaanse aangelegenheid met Giavanni Achena en de Britse Melissa Nichols als totaalwinnaars.

Aziatische kampioenschappen voor Japanners

De stad Aktau in de voormalige Sowjet-republiek Kazachstan werden zaterdag de Aziatische kampioenschappen triathlon gehouden. Het werd een Japanse dubbelslag met Ren Sato en Yuko Takahashi. Voor de laatste was het al haar derde Aziatische titel (na 2017 en 2018 nu opnieuw). Kenji Nener, vorige week nog schitteren in SLT München greep het zilver en brons was er Makoto Okadura. Drie keer Land van de Rijzende Zon dus. Achter Takahashi grepen de Chinese vrouwen zilver en brons te weten Xinyu Lin en Yifan Yang. Zondag de Mixed Relay met op het podium: Japan, Hong-Kong en China in die volgorde.

Europees Jeugd Festival La Baule: dubbel Frans succes

Veel jeugdige talenten waren de afgelopen dagen bijeen in La Baule aan de Franse westkust/Atlantische Oceaan. Iets zuidelijker was vorige week de Grand Prix Saint Jean de Monts, nu de toekomst van de sport bijeen op het Europe Triathlon Youth Festival. Na Tiszaujvaros 2016 is elk jaar op een andere locatie een Europe Youth Festival gehouden, dit keer dus voor de zesde keer. Triatleten, ouders, begeleiders, coaches: allemaal bijeen voor dit festijn met sport en vermaak.

Maar uiteraard ook wedstrijden dus. De semi-finales leverden voor TeamNL 1 finaleplaats op. Sonja de Koning eindigde elfde en mocht uitkomen in de A-finale waarin ze 18e werd. In de B-finale liep Merel Veltman naar een sterke tweede plaats. Ergens wel verklaarbaar, want de Almeerse pakte met een twaalfde plaats in de semi-finales net naast de A-finale. Totaal was Merel daarmee 32e. Femke Scheepers haalde de zaterdag-races niet. In de totaalstand werd ze 72e. De finale werd gewonnen door Lea Houart voor eigen publiek. Ze klopte het Britse duo Lauren Mitchell en Millie Breese.

Het zou een Franse dubbelslag worden, want bij de jongens was het Tristan Douche, die de A-finale won. In een vlammende eindsprint klopte hij Hector Tolsa Garcia en de Brit Brandon Pye was de nummer drie. Let wel: het zijn geen Europese titels! Geen Nederlandse finalisten bij de jongens jammer genoeg. Joran Stobbe mocht uitkomen in de B-finale, werd daarin zevende en dat leverde hem een 38e eindklassering op. Ook Joran pakte net naast de finales met een 11e plek op de semi-finales. Julian Broodman werd 74e totaal en kon net als Femke zaterdag vooral coachen en aanmoedigen.

Zondag kwam hij weer wel in actie met het Nederlandse team op de Mixed Relay, samen met Joran, Merel en Sonja. Het resultaat was een 15e plaats voor TeamNL. Vooraan was het haast logisch dat Frankrijk zou winnen. Dat deden ze dan ook met naast Tristan Douche en Lea Houart ook Manon Laporte en Milan Lariviere. Zilver voor GB en brons voor Spanje.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.