Thorwald Veneberg per 1 november nieuwe algemeen directeur van de NTB; Rita van Driel maakt plaats – WTJ 2611

DONDERDAG – Witte rook op het bondsburo in Papendal. Er is een nieuwe algemeen directeur. Zijn naam Thorwald Veneberg. Hij is oud-profwielrenner en stapt over van de KNWU sportbond naar de NTB. In het persbericht van de bond staat alles over de invulling van de vacature te lezen. Hieronder het bericht:

Nieuwe algemeen directeur NTB

We zijn verheugd te melden dat Thorwald Veneberg per 1 november 2022 start als algemeen directeur van de NTB. Veneberg stapt over van collega sportbond KNWU waar hij sinds 2008 werkzaam is, waarvan de laatste vier jaar in de functie van algemeen directeur. Het NTB-bestuur ziet in Veneberg de juiste persoon om de bond de komende jaren te leiden.

Wie is Thorwald Veneberg?

De in Amsterdam geboren Thorwald Veneberg volgde de studie Bewegingswetenschappen en werd in 2001 beroepsrenner bij Rabobank, waar hij zeven jaar als professioneel wielrenner actief is geweest. Hij kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de triathlonsport, doordat zijn vader als triatleet actief was. Tegenwoordig zwemt, fietst en loopt Veneberg hard met als doelstelling om binnen afzienbare tijd een triathlon in wedstrijdverband te ervaren. Na zijn actieve loopbaan werd Veneberg parttime talentcoach en ontwikkelde hij zich achtereenvolgens van technisch tot algemeen directeur.

Volgende stap voor de NTB

Met de aanstelling van Veneberg wordt er een volgende stap gezet in de opbouw van onze organisatie. Thea Sybesma, waarnemend voorzitter van het bondsbestuur, is verheugd met de aanstelling van Veneberg. ‘’We zijn als bestuur blij met de komst van Thorwald. Hij heeft bij de KNWU bewezen dat hij leiding kan geven aan een organisatie en affiniteit heeft met de sport. Thorwald gaat een belangrijke rol spelen in het bouwen aan een gezonde toekomst, dat is exact wat de NTB nu nodig heeft.’’

Veneberg zelf kijkt uit naar de mooie uitdaging die op hem wacht. ‘’Ik ben enthousiast over deze volgende stap. Triathlon is een sport met een geheel eigen dynamiek én met veel enthousiaste beoefenaars. Mijn eigen levensgeluk haal ik voor een groot deel uit sport. Aangezien er veel gebeurd is binnen de bond, vind ik het belangrijk om goed te luisteren naar de behoeftes die er nu zijn. Samen met technisch directeur Henry Bonnes kunnen we mooie stappen zetten, voor zowel de breedtesport als voor de topsport.’’

Het NTB-bestuur wenst Thorwald veel succes en kijkt uit naar de samenwerking.

Huidig ai directeur, Rita van Driel, blijft voorlopig aan de NTB verbonden, zodat er een warme overdracht aan Veneberg is.

Vragen over dit bericht kunnen gericht worden aan persvoorlichter@triathlonbond.nl

++++++++++++++++++++

Tot zover het persbericht.

Thorwald Veneberg is in Amsterdam geboren, werd in 2000 Nederlands beloftekampioen op de weg en stapte een jaar later over naar de profs bij de Rabobank-ploeg. Hij bleek over klimmerstalenten te beschikken. Zo werd hij onder meer 15e in de Midi Libre. Intussen studeerde hij bewegingswetenschappen, een vrij ongebruikelijke combinatie voor een profrenner. Hij studeerde af met een scriptie over faalangst. Later won hij de Scheldeprijs in een sprint met Tomas Vaitkus. Eerder won hij de profronde van Friesland. In Tirreno-Adriatico kwam Thorwald zwaar ten val, waarna zijn wielerloopbaan geen noemenswaardige hoogtepunten meer kende.  In 2007 volgde ontslag bij de Rabo-ploeg, hij vocht dat ontslag aan in een zaak die twee jaar duurde. Veneberg beëindigde daarna zijn wielercarrière en werkte sindsdien voor de KNWU. Op 1 januari 2017 werd Veneberg bondscoach wegwielrennen bij de bond. In mei 2018 werd hij algemeen directeur van de KNWU als opvolger van Vincent Luyendijk. Eerder was hij technisch directeur. Nu schuift hij door in hetzelfde kantoorpand in Papendal naar de NTB.

Thorwald Veneberg is na Robert Maasdijk, Rene Lammers, Rembert Groenman (en a.i. Rita van Driel) de vierde bondsdirecteur van de NTB.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.