Paspoortjes WK Ironman Hawaii 5: van Ad Kempen tot en met Xander Schelfhout

WOENSDAG – Het is bijna zover. Met nog ruim anderhalve dag te gaan tot aan het VinFast IRONMAN World Championship in Kailua-Kona Hawaii pakt Trikipedia de oude traditie van de paspoortjes van alle Nederlandse deelnemers weer op. Dat was dit jaar een grotere klus dan ooit, want we hebben maar liefst 66 landgenoten aan de start op 6 en 8 oktober, want zoals bekend zijn de wedstrijden gesplitst. Met de biografietjes doen we dat ook. Eerst komen de deelnemers van donderdag aan bod, vervolgens die van zaterdag. We begonnen met alle vrouwen, die immers op dezelfde dag (avond Nederlandse tijd) van start gaan. De startnummers/Bib-nummers staan voor de naam, maar we hanteren de alfabetische volgorde op achternaam. Na de vrouwen zijn de mannen aan de beurt, die op donderdag al in actie komen en vervolgens de groep mannelijke triatleten voor zaterdag.

Hier komt het vijfde elftal; de volgende elf mannen voor de race van zaterdag. Sommige bio’s zijn kort, sommige lang. Reageer gerust, dan kunnen we de paspoortjes nog aanvullen. Overigens dank aan alle triatleten, die via de Kona-app groep hun biootjes opstuurden. Dat scheelde een hoop werk.

183. Ad Kempen M55

Geboren op 3 augustus 1964. Woonachtig in De Hoef. Directeur-eigenaar FN Kempen, een kwekerij van vaste planten met Europese tuincentra als afzetgebied. Ad Kempen was triathlonpionier. Halverwege de jaren tachtig was hij de eerste juniorenwinnaar van het toenmalige Super Prestige Klassement. ,,Ik debuteerde 40 jaar geleden op de 100 van Nieuwkoop, zo heette de halve toen nog. Ik was 19 jaar’ In 1985 deed ie al mee aan de legendarische triathlon van Nice, werd daar 56e in het jaar dat het podium bestond uit Mark Allen, Scott Tinley en Rob Barel. Na drie jaar sporten stapte Ad in het bedrijf van zijn vader en nam de kwekerij over. ,,Vervolgens 30 jaar triathlon op bedrijfsniveau. De ene hectare van pa laten groeien naar 15 hectare in Nederland en nog eens 15 ha. in Zuid-Europa. Dertig jaar buiten het golfspelletje niet gesport.” Ad gelastte vervolgens een ‘break’ van 30 jaar in om in 2019 weer in Nice te finishen. ,,Vijf jaar terug ommekeer in mijn leven, wat afstand genomen van het bedrijf en voor de gein weer een racefiets gekocht. Het begon te kriebelen. In 2017 een kwartje en vervolgens in 2018 een hele. Ik volbracht Wales, mijn eerste Ironman ooit met mijn drie dochters aan de zijlijn. Een volgend hoogtepunt was het om opnieuw in Nice te starten, 34 jaar na dato.” Ad reist dit jaar zo’n beetje de hele wereld over. Van een bezoek aan zijn dochter in Australie en wedstrijden aldaar tot Ironmans in Europa en nu eindigend bij de race waar het ooit allemaal begon: Hawaii. ,,Ook wel een doel geworden.” Hij kwalificeerde zich onverwachts in Kalmar, Zweden met een vijfde plaats. ,,De finish halen op Alii Drive is de kers op de taart.’

Resultaten heles: 2018 274e IM Tenby Wales 11.50.17 (10e M50); 2019 586e IM Nice 10.03.56 (12e M55); 2019 436e IM Barcelona 10.00.37 (10e M55); 2022 181e IM Bolton 12.24.45 (6e M55); 2022 300e IM Kalmar 10.29.32 (5e M55)

871. Jeroen Korstanje M45

Geboren op 5 november 1975, opgegroeid in Zeeuws-Vlaanderen. Hij studeerde in Tilburg en Amsterdam en woont al weer geruime tijd in Utrecht met vriendin en hun drie kinderen. Jeroens beroep is head of IT Customer Services bij ABN AMRO Bank. In zijn jeugd al eens triathlonnetjes gedaan, maar hield het toen bij wedstrijdzwemmen. Acht jaar geleden toch de passie gevonden na deelname in Utrecht. In 2017 eerste Ironman. Onder begeleiding van Frank Heldoorn ging het steeds beter en in 2019 plots die tweede plaats in Wales. Samen met Jelle Lugten (zie onder) heeft Jeroen Korstanje het langst moeten wachten tot hij zijn slot voor Hawaii wist te verzilveren. Reeds op 15 september 2019 – toen we nog nooit van corona hadden gehoord – was hij verzekerd van een startplaats. Daarna hield Jeroen het bij nog 1 wedstrijd, de open serie in Almere vorig jaar, waar hij derde eindigde. ,,Ik was enorm teleurgesteld dat Kona 2021 wederom werd gecanceld, pas op 15 augustus ging de stekker eruit. Toen maar besloten de tweede oudste lange afstand ter wereld te doen: Almere ging nota bene in 8.49! Ongelofelijk mooie racedag beleefd. Jeroen is samen met zijn vrouw Katrien op Hawaii. Thuis kijken de drie kinderen gespannen mee naar de race van zaterdag. ,,Ik wil gezond over de finish en terugkijken met het gevoel dat ik er alles uitgehaald heb.” Ook de resultaten op de IM 70.3 mogen er wezen: 3e Maastricht 2021, 1e West-Friesland 2022 en 1e Challenge Almere 2022.

Resultaten heles: 2017 276e EK IM Frankfurt 9.53.51; 2019 41e IM Pembrokeshire 10.28.08 (2e M40); 2021 3e Open Serie Challenge Almere 8.49.13

1034. Michel Lamtink M45

Woonachtig in Zwolle, afkomstig uit Almelo. Oprichter van Repart en NewBlend, organisatieadviesbureaus of eigenlijk een netwerk van experts, die samenwerken, activeren elkaar aanvullen. In 2014 begonnen met trainen voor een triathlon als reactie op een vraag aan zichzelf: Wat zie ik mezelf nooit doen?’ Het antwoord was triathlon, want dat is voor fitte mensen en dat was hij toen niet. ,,Eerste jaar gericht op 1/8e, jaar daarop enkele kwartjes. De smaak te pakken gekregen. Triathlon is onderdeel van mijn routines en gewoonten geworden.” In 2017 zette hij de eerste stap naar een halve, de IM 70.3 Luxemburg. ,,Droom van een hele kwam dichterbij, samen met een vriend de keus gemakt om de eerste in Frankfurt 2019 te doen. Dat werd de hittegolf editie. Gaaf! Vooral de reis ernaar toe, trainen met vrienden. Want een triathlon doe je zelf maar nooit alleen.” Thun IM was ook gaaf, daarna stapte hij over op andere trainer: Lars Karmelk. Michel kwalificeerde zich tijdens de Ironman Nice voor Hawaii met een dertiende plaats. Geen moment bezig geweest met tijd of plek. Nooit gedacht aan Kona-kwalificatie. Het WK wordt zijn vierde hele. Hij debuteerde in Frankfurt, meteen zijn mooiste. ,,Het was de hittegolf-edition. Hoe zwaarder de omstandigheden, hoe mooier ik het vind.” Over zaterdag: ,,Enjoy the journey, genieten van elk moment!” Ook Michel heeft het hele gezin meegenomen: vrouw Inge en de kinderen Hugo, Suus en Maud. ,,Een super support team, ook zij hebben er megaveel zin in.” Ze waren er ook al bij op zijn eerdere Ironmans. Michel is ook voorzitter van de Fysio Triathlon in Zwolle en lid van Triade. ,,Ik zie deelname aan Kona als een once-in-a-lifetime kans, heb maar 1 doel en dat is genieten.”

Resultaten heles: 2019 688e EK IM Frankfurt 11.57.53; 2021 321e IM Thun 11.01.00 (56e M40); 2022 154e IM Nice 10.51.03 (13e M45)

 

1480. Han Peter Lucas M40

Geboren op 30 september 1980 in Nijverdal en net als Michel hierboven, woonachtig in Zwolle, wijk Aalanden. Voormalig waterpolospeler, in 2011 aan triathlon begonnen. Aangestoken door zijn vrouw Jolie, die al aan hardlopen deed. Sales-accountmanager bij L-Acoustics, een bedrijf in professionele luidsprekers. Te zien en te horen op alle grote festival wereldwijd. Getrouwd, vader van twee zonen: Flynn en Jip. Jarenlang koos Han Peter voor de korte afstanden, waarop hij regionaal vrijwel steevast op het podium stond. In 2020 wilde hij een hele doen, dat werd een jaar uitgesteld. Die eerste ging meteen goed. Han Peter is nu al beroemd op het eiland vanwege zijn spontane foto met Kristian Blummenfelt. Han Peter zo vanuit het zwemwater Alii Drive op om samen met Big Blu te poseren. Han Peter had maar 1 Ironman nodig om zich te kwalificeren voor Hawaii. Het was wel meteen een sterk debuut: zilver op het Europees kampioenschap Frankfurt in 9.09 uur.

Resultaten heles: 2021 34e EK IM Frankfurt 9.09.17 (2e M40)

 

2439. Jelle Lugten M30

Woonachtig in Utrecht. Zoals we bij Hellas-teammaatje Jeroen Korstanje schreven, geldt ook voor Jelle Lugten. Hij deed ruim drie jaar geleden zijn eerste en enige Ironman en kwalificeerde zich in het doornatte Wales direct de Ironman Hawaii met een tweede plaats in zijn agegroup. Jelle moest daarna heel veel geduld hebben, deed ook niet veel wedstrijden meer, maar staat er zaterdag wel. Ooit was hij een talentvol wielrenner. Eentje die Nederlands kampioen tijdrijden werd bijvoorbeeld. Hij was voorbestemd een grote prof te worden, het (nood-)lot besliste anders. Het is inmiddels ruim 12 jaar geleden dat wielrenner Jelle Lugten in een Franse koers in volle vaart op een atuo klapte en hij dagenlang moest vechten voor zijn leven. Hij revalideerde, herstelde maar stortte zich eerst op een studie. Pas in 2018 kwam hij in contact met een triatleet waarop hij besloot dat ook eens te proberen. De fietspower keerde terug bij Jelle, die een jaar later al Nederlands kampioen duathlon lange afstand werd. Na zijn kwalificatie brak de pandemie uit. Jelle besloot geen wedstrijden meer te doen. Pas drie maanden voor de Kona-editie 2023 pakgte hij met hulp van coach Hylke Sietzema de draad weer op. Op de vraag: waarom een Ironman? zegt Jelle: ,,Niet om te winnen. Het ultieme gevoel voor mij is mijn eigen lichaam tijdens maximale insapnning onder controle te hebben en zelfs een ontspanning te voelen. De keren dat dit mij is gelukt zijn op 1 hand te tellen. Gelukkig.”

Resultaten heles: 2019 19e IM Pembrokeshire 9.56.18 (2e M25)

1128. Levi Nelissen M45

Woonachtig in triathlonmekka Stein. Werkzxaam in de Amalia Kliniek te Kerkrade, eerder bij Orbis. Studeerde gezondheidswetenschappen an de Universiteit Maastricht. Twee heles in zijn eigen provincie Limburg. De eerste in 2018 ging net onder de elf uur, de tweede afgelopen zomer was klaar na 9.37 uur. De progressie in vier jaar tijd werd beloond met een ticket Hawaii. Hij was er immers tweede M45 mee geworden. ,,Mijn eerste Ironman was kwestie van uitlopen, bij de tweede kwam het al verrassend tot een slot voor Hawaii. Dat wil ik uiteraard meemaken. Kunnen en mogen racen is bijzonder hier. Uitlopen en genieten van mijn eerste WK.”

Resultaten heles: 2018 217e IM Maastricht 10.52.21; 2022 28e IM Maastricht 9.37.17 (2e M45)

2374. David van Oosten M30

Geboren Fries, opgegroeid in Friesland en vanwege zijn Zweedse vriendin in 2020 verhuisd naar Ljungbyhed, Zweden. Op 17 maart 1990 zag hij het levenslicht in Leeuwarden. Nadat hij in 2021 in zijn tweede thuisland Zweden uitstapte, probeerde David het wonderlijk genoeg een week later opnieuw in Copenhagen. Daar bleef David nipt onder de negen uur, werd vierde M30 en de gouden wikkel voor Hawaii was op zak. Daar kon een vreemde diskwalificatie in Cascai geen verandering meer in brengen. David is trots op zijn EK IM 70.3-race in het Deense Elsinore in een persoonlijke besttijd van 4.06. ,,Nog nooit kon ik zo makkelijk racen als toen. Het gevoel was zo sterk.” David wil zoals iedereen fit aan de start staan en zo veel mogelijk genieten. ,,Deels werkend als Maintenance Engineer voor Douwe Egberts en grotendeels als triatlon coach bij mijn eigen bedrijf dvocoaching. Zo’n 10 jaar geleden begonnen met triathlon, al vrij snel begon ik te dromen van Kona. De tempo’s die nodig waren om me daarvoor te kunnen kwalificeren waren op dat moment op een sprint triathlon zelfs verre van haalbaar, toch altijd het geloof gehad dat ik het zou kunnen en stug jaar in jaar uit gewerkt om mezelf te verbeteren. IM Kopenhagen werd mijn debuut op de Ironman waar ik voor het eerst een poging wou doen om me te kwalificeren voor Kona. Met een tijd van 8u59min werd ik 4e en dit was genoeg voor directe kwalificatie! Als ik kijk naar de progressie die ik in 10 jaar heb gemaakt dan ben ik daar toch wel erg trots op en nog steeds werk ik dagelijks met plezier de trainingen af om mezelf nog verder te verbeteren. Inmiddels ook vader van ons 1,5 jarige zoontje die in aanloop naar Kona bijna alle duurlopen met me is mee geweest in de babywagen!

Resultaten heles: 2021 DNF IM Kalmar; 2021 48e IM Copenhagen 8.59.10 (4e M30); 2021 54e IM Cascais 9.44.47 (12e M30)

 

1688. Thijs Peeters M40

Geboren op 31 mei 1982. Woonachtig in Vught. Werkzaam als product business manager bij EFFECT Photonics, een high-tech scale-up in Eindhoven. Draait al best een tijdje mee in het triathlonwereldje. Zijn eerste hele was in Klagenfurt 2006 toen hij net onder de 13 uur bleef. Inmiddels is daar ruim 15 jaar later zo’n drie uur vanaf gehaald. Met zijn sub 10-uur tijd kwalificeerde Thijs zich in Maastricht voor Hawaii. ,,Het was geen doel dus een totale verrrassing. Even was er consternatie, daarna snel besloten dat dit een race is die we met het hele gezin willen meemaken.” Thijs probeert vooral ook vrienden te enthousiasmeren voor de hele triathlon. ,,Dan schrijven we in voor dezelfde wedstrijden, trainen af en toe samen en zo probeer ik hun eerste finish ‘mede mogelijk’ te maken. Op Hawaii wil hij genieten en plezier maken onderweg. Ik ben in 2006 begonnen met triathlons. Eerst als einzelgänger, al leerde ik zwemmen bij Koen de Haan, bij Squadra Veloce. Daarna in het warme bad van triathlonvereniging RDG terecht gekomen. De laatste jaren met hulp van coach Roland de Haan (3-Smart) aan snelheid gewerkt, met Hawaii als cadeautje tot gevolg.”

Resultaten heles: 2006 1402e IM Klagenfurt 12.54.01; 2009 583e IM Lanzarote 12.37.07; 2010 654e IM Regensburg 11.25.19; 2015 501e IM Klagenfurt 10.36.59; 2016 496e IM Klagenfurt 10.22.57; 2016 Challenge Almere 10.58.16; 2019 141e IM Zurich 10.07.50; 2022 55e IM Maastricht 9.57.00 (6e M40)

2024. Alain van der Putten M35

Geboren in Eindhoven, woonachtig in Amsterdam. Alain deed al een aantal jaren lange afstandswedstrijden, maar geloofde niet direct in een slot voor Hawaii. Dat veranderde toen hij in Hoorn 2021 op het podium stond en ook in Dubai IM 70.3 de tweede fietstijd M35 pakte. ,,Toen merkte ik dat ik om de Kona plekken mee zou kunnen doen. In Copenhagen is het me gelukt.” Kort daarna veranderde het leven van Alain enigszins. ,,Ik werd vader. Daar krijg je heeeeel veel voor terug….behalve trainingsuren. Ik heb zo’n driekwart jaar niet gezwommen of intensieve trainingsweken kunnen draaien door….gebrek aan slaap.” Zijn doel voor Hawaii is onder de 10 uur te blijven. Support krijgt hij van zijn vriendin, zijn moeder, zijn zusje en….zijn 1-jarige zoontje, wat hem dus af en toe uit zijn slaap hield. Alain sport ook nog eens voor het goede doel. Zijn deelname/finish op Hawaii brengt hopelijk veel geld in het laatje voor Cystic Fibrosis.

Resultaten heles: 2014 615e IM Alcudia-Mallorca 11.08.09; 2015 190e IM Maastricht 10.57.47; 2016 118e IM Copenhagen 9.40.05; 2019 113e IM Hamburg 9.59.15; 2020 71e IM Tallinn 9.31.05; 2021 61e IM Copenhagen 9.06.41 (8e M35)

226. Ludolf Reijntjes M55

Geboren op 14 januari 1965. Net als trainingsmaatje Bas Groothedde woonachtig in Zierikzee. Ludolf is getrouwd met Michele, samen hebben ze twee dochters Laura en Annick. Het hele gezin is mee naar Hawaii voor de support en om vakantie te vieren. Zijn beroep is zwemleraar en logistiek consultant. Hij houdt van triathlon, maar ook van klassieke auto’s en klussen. Ludolf deed in 2018 zijn eerste triathlon (de 1/3e van Oud Gastel) en had meteen de smaak te pakken voor een eerste hele. ,,Ik heb vele marathons gelopen (pr Rotterdam 2.57.48 in 2003), maar kon me eigenlijk niks voorstellen bij een hele triathlon. Hoe ga ik dat aanpakken? Het moment van de laatste kilometer in Barcelona zal ik nooit vergeten.” Ludolf beschouwt die eerste race als een hoogtepunt, hoewel hij zich pas in zijn tweede kwalificeerde. Dat was in Estland dit jaar met de zege bij de M55. ,,Wat zit er nog in de tank na Tallinn? Ik wil in elk geval genieten, maar ik ben competitief genoeg om toch ook naar het klassement te kijken in mijn agegroep. Eerst je best doen en dan maar eens kijken wat het oplevert.” Zijn lijfspreuk : no guts no glory!

Resultaten heles: 2019 721e IM Barcelona 10.28.29; 2022 94e IM Tallinn 10.12.24 (1e M55)

1092. Xander Schelfhout M45

Geboren op 1 augustus 1977. Woonachtig in Oegstgeest. Hij is business controller bij ABN AMRO. Xander is samen met zijn vrouw Ine en beide zonen Guillaume en Thibault op Kona: voor de wedstrijd en om vakantie te vieren. Xander vertrok al op 12 september om te acclimatiseren, de familie volgde op 25 september. Hij traint bij EndureIQ-squad van coach Dan Plews uit Nieuw-Zeeland, die nog altijd het amateur-record van Kona (2018) bezit. Voor hem was 2021 een topjaar. Eerst kwalificeerde hij zich in Finland voor het eerstvolgende WK Ironman op Hawaii en vier weken later stond hij nog op scherp op het WK in Almere, waar hij nipt buiten de medailles viel. ,,Ik haalde er mijn persoonlijke besttijd van 9.11 uur. Had niet verwacht nog zo’n redelijk goede tijd eruit te kunnen persen.” Dit jaar waren zijn opvallendste prestaties de zege op de IM 70.3 Duisburg bij de M45, de vijfde plaats in Challenge Samorin en winst in DTS Zandvoort. Zijn verwachting voor Hawaii is ‘deftig finishen’.

Resultaten heles: 2019 IM Zurich 10.04.57; 2021 26e IM Kuopio-Tahko 9.31.32 (7e M40); 2021 47e Challenge Almere 9.11.44 (4e M40)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.