BLACKROLL: Slaap; de belangrijkste herstelmethode (+ tips voor meer en betere slaap)

Dat je rust nodig hebt om goed te herstellen en je zo meer progressie kan boeken, wist je wellicht al. Maar wist je dat je het beste herstelt van je fysieke inspanningen tijdens je slaap? Samen met BLACKROLL vertellen we je waarom slaap zo belangrijk is en hoe je deze positief kunt beïnvloeden.

De belangrijkste herstelmethode

Slaap is de meest efficiënte methode om optimaal te herstellen. Zo maakt je lichaam tijdens het slapen (gewoonlijk tijdens de diepe slaap) groeihormoon aan, waardoor je beter herstelt en sterker wordt. Een regelmatig slaappatroon en een goede nachtrust zijn dus essentieel, zeker voor duursporters.

Als je te weinig slaapt, zal dit gegarandeerd leiden tot prestatievermindering. Een slaaptekort beïnvloedt de insulinegevoeligheid van je spieren, alsook je hongergevoel en verschillende cognitieve functies, zoals je geheugen en het uitvoeren van taken. Op fysiek vlak zal je nadelige effecten merken qua snelheid, kracht en inspanningsvermogen.

Het geheim: powernaps

Het mag duidelijk zijn: een goede slaaphygiëne is voor iedereen – en sporters in het bijzonder – van onschatbare waarde. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sporters gebaat zijn bij 8 uur slaap per nacht, maar wat als je deze uurtjes niet haalt? Naast de nachtelijke slaap, zijn slaappauzes – ook wel bekend als powernaps – positief voor het prestatievermogen.

BLACKROLL, expert op het gebied van fascia en regeneratie, weet dat powernaps voor veel sporters een interessante herstelmethode zijn. BLACKROLL onderscheidt twee varianten van powernaps, waarbij inzicht gegeven wordt in de lengte van doeltreffende slaappauzes:

*1e variant: een korte slaap van maximaal 15 minuten – gerekend vanaf het moment van inslapen.
*2e variant: een langere slaap van twee tot twee-en-een-half uur. Dan is het zeer waarschijnlijk dat je een volledige slaapcyclus van lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap hebt doorgemaakt. In dat geval zijn prestatieverbeteringen tot zes uur waarschijnlijk.

Tips voor een betere nachtrust

Geen tijd om powernaps te nemen en reken je vooral op je nachtelijke slaap? Dan zijn er enkele tips die kunnen helpen om ’s avonds sneller de slaap te vatten en die bijdragen aan een diepere slaap.

  • Creëer een avondroutine: lees een ontspannend boek, neem een warm bad, mediteer of doe gewoon even lekker niets. Als je een routine creëert voor het slapengaan, zal je lichaam weten wanneer het tijd is om in ‘nachtmodus’ te komen.
  • Vermijd blauw licht: je hebt het wellicht al tal van keren gehoord, maar het is een van de beste slaapadviezen: vermijd het blauwe licht van smartphones, tablets en laptops minstens één uur voor je gaat slapen.
  • Beperk je alcoholinname: alcohol helpt je misschien sneller in slaap te vallen, maar je slaapt er minder diep door, waardoor je vaker wakker wordt doorheen de nacht en wellicht ook vroeger wakker wordt ‘s ochtends.
  • Consumeer voedingsmiddelen rijk aan tryptofaan, magnesium, calcium en vitamine B6. Een warme kop melk, dat deze vier nutriënten bevat, is wellicht de bekendste slaapopwekker.
  • Zorg ervoor dat je je laatste kop koffie vroeg genoeg op de dag drinkt – idealiter 6 uur voor je van plan bent om te gaan slapen. Onderzoek toont aan dat het nuttigen van cafeïne tot 6 uur voor het slapengaan je slaap kan verstoren.

Onmisbaar voor een goede nachtrust

Een goede slaaphygiëne en het nodige comfort zijn basisvoorwaarden om alles uit je slaap te halen. Daarom ontwikkelde BLACKROLL het RECOVERY PILLOW en BLANKET.

Het RECOVERY PILLOW is een hoofdkussen van memory foam (traagschuim) dat je hoofd en nek ondersteunt in welke positie je ook slaapt, of dat nu op je rug, buik of op je zij is. Dankzij de twee verschillende gevormde kussenzijdes en de hoogteverschillen is het kussen voor elk slaaptype geschikt. Het RECOVERY PILLOW is met een grootte van 50 x 30 cm klein en praktisch. Vanwege de maat en het feit dat je dit kussen eenvoudig kan oprollen, heb je jouw persoonlijke ontspan- en hersteltool altijd bij je.

Ook het RECOVERY BLANKET draagt bij aan een betere nachtrust dankzij de PrimaLoft-technologie. Het dekbed is ademend en zorgt het hele jaar door voor een comfortabel slaapklimaat. De fijne vezels zijn ademend, transporteren vocht en vormen talloze luchtkamers. Het effect: je hebt het droog en warm. Net als het RECOVERY PILLOW kan je ook het BLANKET eenvoudig oprollen en opbergen in de meegeleverde reistas, zodat je jouw slaaproutine overal en het hele jaar door kan behouden. Zo ben je als sporter altijd verzekerd van een goede nachtrust!

www.blackroll.com/nl

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.