Spirit of 78: de retro Hawaii-race; Barcelona met Valentin; Games in Paraguay; Preview met Niek Heldoorn en Milan Brons op Challenge Mallorca; Tongyeong/Alanya en meer – WTJ 2624

VRIJDAG – Nog even terug naar het voorbije weekend, waarin elke andere wedstrijd enigszins in de schaduw blijft staan van Ironman Hawaii. Anderzijds vinden ze dat in het Portugese Porto juist een stimulans om dan een heel bijzondere wedstrijd te houden. De Spirit of 78 is een soort retro-race, waarin triatleten de hele triathlon afleggen zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Dus een kleine groep, geen afgezette wegen en ieder voor zich. Maar het mooie is ook dat alle triatleten – in dit geval waren het er 33 – in retro outfit aan de start staan. Dus gewone racekarretjes van ruim 40 jaar terug, zwembroekjes, te korte loophempjes en de mannen vooral een snor dragend. Dat laatste is Portugezen wel toevertrouwd. Want het blijft toch vooral een nationale aangelegenheid daar in Porto. De wedstrijd is altijd op de dag van Hawaii zelf. De traditie is nog niet zo oud: in 2017 begonnen, in coronatijd vanwege de kleinschaligheid wel doorgegaan, dus dit was de zesde keer. Toch leuk als Hawaii onbereikbaar blijft of te duur.

Dit keer ging de winst naar Valter Noguiera, die een paar jaar terug al eens tweede was. Hij legde de drie afstanden af in 10.11.38 uur, Rui Amorim was tien minuten later tweede en Hugo Ferreria deed er als derde 10.36 uur over. Slechts 1 triatlete, de winnares van vorig jaar: Viola Campanini. Toen in 12.12 uur, nu zonder tegenstand in 12.51.45 uur.

Valentin van Wersch zevende in Barcelona

In de Zuideuropese landen is het dus nog niet voorbij met triathlons. Dat zal komen weekend ook blijken. Afgelopen zondag was trouwens niet alleen de internationale Europe Triathlon race in Ceuta, er was ook de Olympische triathlon in Barcelona zelf. Normaal pikken we zo’n race er niet tussenuit, maar nu Valentin van Wersch (lid van TVS Spijkenisse) er studeert, zien we hem ook wedstrijden doen aan de Catalaanse kust. Barcelona was een thuiswedstrijd, die hij op een prima zevende plaats voltooide. Het veld was vrij sterk. De Spanjaard Jordi Garcia Gracia won voor de Brit Marcel Walkington en een tweede Spaanse topper Francesco Godoy. Bij de vrouwen bestond het podium uit Paula Herrero Aguirre, Laura Gomez Ramon en Sofia Aguayo, allen met Spaans bloed in de aderen. Valentin was een paar weken geleden nog speciaal overgekomen voor de Tri Hard Series in Nijmegen. In duathlons komt hij soms nog beter tot zijn recht. Het bleek een duur tripje, want de race werd – zoals bekend – gecanceld.

Southamerican Games 

Andere kant van de wereld waren de Zuidamerikaanse Spelen in Asuncion, Paraguay met uiteraard ook triathlon op het programma. Paraguay kennen we in de triathlon als het land van de immer enthousiaste Iron-woman Ingrid Arning, die jaarlijks op Lanzarote mee doet. In de hoofdstad zijn dus deze Games bezig. Bij een lekker temperatuurtje van 26 graden en 21 graden watertemperatuur werd de sprint-race afgewerkt. Het podium bestond bij de mannen uit de Brazilianen Miguel Hidalgo en Manoel Messias (rechtstreeks terug gevlogen van Cagliari). Brons ging naar de Chileen Diego Moya. Vier jaar terug in Bolivia was Messias nog de kampioen. Bij de vrouwen was het podium geheel Braziliaans met Luisa Baptista, Vittoria Lopes (veruit als eerste uit het water) en Djenyfer Arnold. Wellicht zouden er nog meer Brazilianen in de top tien geëindigd zijn, maar zoals dat ook bij de Olympische Spelen gaat, zo mag elk land bij de ‘Zuidamerikaanse’ maar drie atleten per onderdeel afvaardigen.

De Mixed Relay triathlon werd – uiteraard zou je zeggen – ook gewonnen door de Brazilianen met Messias, Lopes, Hidalgo en Baptista in het kwartet. Zilver ging naar Colombia, brons naar Ecuador. Er deden elf landen mee aan deze triathlons.

Preview op races in het weekend

Als we dan werkelijk weer alle uithoeken van de wereld hebben belicht, kunnen we ons focussen op het weekend.

Drie Nederlanders in Tongyeong

We beginnen met de World Cup race in het verre Tongyeong, Korea. Nederland is goed vertegenwoordigd in het verre Azie. Bij de mannen doen Mitch Kolkman (#45), Donald Hillebregt (#48) en Jorik van Egdom (#50) mee. Gezien hun hoge startnummers behoren ze niet per se tot de grootste kanshebbers. Matthew McElroy voert het veld aan met de Hongaar Gabor Faldum en de Japanner Ren Sato onder de startnummers 2 en 3. Maar keurig in volgorde van startnummer zullen de liefst 69 deelnemers niet finishen. Laten we hopen dat de drie Nederlanders er alle drie dik onder blijven. De Belgen sturen Noah Servais en Erwin Vanderplancke. Geen Nederlandse en Belgische triatletes dit keer in de Koreaanse klassieker. Dat veld wordt aangevoerd door Zsanett Bragmayer met Annika Koch en Sandra Dodet als volgende twee op de startlijst van in totaal 52 vrouwen. Titelverdedigers Jawad Abdelmoula en Beth Potter ontbreken. Zaterdag 8 uur Koreaanse tijd starten de vrouwen, de mannen gaan om elf uur te water.

Alanya

In het Turkse Alanya is zaterdag de World Cup voor paratriatleten met voor Nederland Brendan Bisschoff en Sander Koomen met guide Daaf Plomp aan de start. Op zondag is de Europe Triathlon Cup-race in de Turkse badplaats, waar de triathlonsport ooit ontstond door toedoen van vier Nederlanders Willem Duijnker, Tom Gouw, Hugo Uijttenbogaard en ondergetekende. Bij de mannen doen voor ons land mee: Niels van Lanen en de broers Olaf Jan en Hugo Jan Bosscher. Bij de vrouwen is Eva Cornelisse van de partij. Startnummers 1 zijn vergeven aan de Zwitser Adrien Brifford en de Duitse Lisa Tertsch.

Top tien Challenge 

Komen we dan bij de wat langere afstanden dan is er eerst Challenge Peguera-Mallorca. De race waarin Niek Heldoorn in de Challenge-stand wellicht de koppositie kan overnemen van Sam Long. De stand is nu als volgt: 1 Sam Long 875; 2 Niek Heldoorn 700; 3 Magnus Ditlev 600; 4 Reinaldo Colucci 500;  4 Patrick Lange 50o; 4 Kieran Lindars 500; 7 Kristian Grue 450; 7 Thomas Steger 450; 9 Gustav Iden 400; 9 Caleb Noble 400.

Ondanks het op het oog aantrekkelijke prijzenschema zien we uit deze top tien alleen Niek Heldoorn staan. Begrijpelijkerwijs is de nummer negen nog aan het bekomen van zijn razendsnelle marathon op 50 mm.-schoenen…..

Bij de 29 pro’s bij de mannen is naast Niek ook Milan Brons serieus kanshebber op een podiumplaats. Verder zijn favoriet de Spaanse Challenge-fan Pablo Dapena Gonzalez, Lukas Kocar, Victor Arroyo, Jonathan Wayaffe en Thomas Bishop. Voor de vrouwen is de combinatie Hawaii-Mallorca iets beter te doen, zij gingen immers al op donderdag 6 oktober van start, daar zitten nu negen dagen tussen. Vandaar dat Fenella Langridge van de partij is op de Balearen. Andere kanshebbers zijn Sara Perez Sala, Imogen Simmonds en Lucy Byram (winnares IM 70.3 Venice-Jesolo). Van Belgische zijde doen Vincent vande Walle, Brecht van Vooren, Jonathan dus, Edouard Verstraete, Thomas Vanhalst, Alexandra Tondeur en Katrien Verstuyft bij de pro’s mee.

Niek en Milan beschouwen de race

Een belangrijke race vraagt om een voorbeschouwing van de twee Nederlandse pro’s. Niek en Milan hebben er allebei zin in:

Niek: ,,Ik start Mallorca als mooie afsluiter van een seizoen dat al heel mooi is. Na Almere merkte ik al gauw dat ik nog heel veel zin had om te trainen. Ik was eigenlijk nog niet klaar met het seizoen, en ik wilde graag nog een keer een leuke wedstrijd doen. Daarbij kwam ook nog eens dat ik na Almere op een 2e plek in de Challenge Family Bonus ranking kwam te staan. Zodoende werd het een beetje 2 vliegen in 1 klap! Een toffe race op een eiland waar ik altijd al graag kwam, terwijl ik m’n plek op de ranking kan verdedigen. Na deze wedstrijd is het dan wel helemaal klaar, en ga ik een kort off-season in. Vervolgens start de voorbereiding op 2023, waar ik na afgelopen weekend nóg meer zin in heb. Dat zegt ook wel wat over mijn droom/doel van volgend jaar denk ik.”

Dat laatste maakte ons nieuwsgierig naar welke wedstrijd Niek Heldoorn zich volgend jaar wil kwalificeren om ook op Hawaii in de voetsporen van Frank te treden. ,,Ik heb nog geen definitieve keuze gemaakt, maar Ironmans Nice of Klagenfurt zijn serieuze opties.”

Milan: ,,Na Almere heb ik met meerdere mensen gesproken over mijn problemen tijdens het looponderdeel in de triathlon. Aan de hand daarvan ben ik wat dingen gaan aanpassen in zowel de trainingen als plan voor tijdens de races. Ik heb nu vooral baat bij om deze aanpassingen uit te gaan proberen, en dat kan je het beste doen tijdens races. Vrij snel na Almere heb ik besloten om nog eind november te gaan starten bij de IRONMAN in Israel, samen met onder andere Menno en Tristan. Om ons daarop voor te bereiden wilden wij nog wel op trainingskamp, dat is dus op Mallorca geworden. 1 week voordat wij die kant op gaan is de halve Challenge op Mallorca. Het leek mij helemaal een mooie om dan die twee te combineren, inclusief tussendoor weekje vakantie met mijn vriendin. Wat betreft verwachtingen voor de race; in principe doet de absolute wereldtop niet mee ivm Hawaii en het aankomende WK 70.3 St George. Dat biedt meer kansen om vooraan mee te racen, dat is zeker het doel! Ik voel mij goed, heb lekker kunnen trainen na Almere! Ik heb dit jaar al eerder op het podium gestaan bij een Challenge race, ik start met startnummer 3, dus die Spanjaarden verwachten veel van mij haha..

Het is dus voor Niek na dit weekend winter, maar voor Milan, Menno en Tristan allesbehalve.

Onder de agegroupers zijn 26 Nederlanders met onder andere Joost Friderichs en Koen Hijman. Liefst 44 Nederlanders wagen zich dit weekend al weer aan een volgende Ironman, namelijk die van Cascais. Het is een agegroup-only-race, maar wel weer een kwalificatiemoment voor het volgende WK op Hawaii 2023. Andere Ironmans (70.3) zijn in Waco, in North Caroline, Arizona en Kroatië. Er is zowaar nog een ICAN-race in het Spaanse Gandia, de laatst overgebleven uit dat circuit. Er is een Griekse extreme triathlon, de Tsjechische Winterman Xtreme, twee XTerra’s en een swimrun in Cannes. Wie zei er ook weer dat het seizoen na Hawaii grotendeels voorbij is?…..

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.