Mitch Kolkman verbetert zich in World Cup Tongyeong al 10 plaatsen: 22e; McElroy en Merle winnen Koreaanse race – WTJ 2625

ZATERDAG – De piek in dit wedstrijdweekend ligt duidelijk op zaterdag. In Tongyeong zijn de triatleten al klaar, Challenge Mallorca en Ironman 70.3 Cascais zijn volop gaande. We volgen het op de voet. In de Portugese wedstrijd is Menno Koolhaas hard op weg naar een podiumplaats, misschien wel zege. Niek Heldoorn en Milan Brons meten zich met weer andere toppers op de Balearen en zo is iedereen wel weer ergens aan de gang.

Voor de drie Nederlanders in Tongyeong zit de race er al op. Kijk niet op als we in 2024 Mitch Kolkman op de Olympische Spelen al in actie zien op bijvoorbeeld de Mixed Relay. Zijn debuut in Montreal afgelopen zomer was nog niet ‘je-van-het’, Mitch baalde zelf dat hij toen de zwakste schakel was. Maar vergeet niet dat de Haarlemmer pas 20 jaar is, eerstejaars senior/elite en dus nog volop in ontwikkeling. Vannacht in Tongyeong kwam dat al aardig tot zijn recht. Hij werd 22e en daarmee beste van het Oranje-trio. Bovendien al weer tien plaatsen beter dan bij zijn eerste World Cup-race in Valencia.

Niet ver achter Mitch volgde Jorik als 24e. Voor Donald Hillebregt, die de voorbije weken van Jordanie naar Spanje naar Korea vloog eindigde zijn ‘globetrotterij’ in een 38e plaats. De wedstrijd werd gewonnen door de man in vorm, de Amerikaan Matthew McElroy. In Valencia nog derde, in Karlovy Vary tweede en nu de overwinning. Drie World Cups op rij en elke keer een treetje hoger. Knap hoe de 30-jarige laatbloeier groeit naar de top, hij is rijp voor de overstap naar de World Triathlon Series. De nummer twee was ook de man met startnummer twee de Hongaar Gabor Faldum. Derde werd de Brit Samuel Dickinson.

Groep van 52 man bijeen op de fiets

Als 15e was Mitch klaar met zwemmen, 24 seconden na de Fransman Nathan Lessman. McElroy lag daar zelfs 50 seconden achter en moest hard aanzetten. Geen nood want op de 20 kilometer fietsen kwam zo goed al iedereen (52 van de 65 atleten) weer samen. Enkel de Koreaanse wild-cards deelnemers misten de slag. Dus was het een kwestie van goede loopbenen in huis hebben. Die had McElroy dus het meest. Achter het genoemde drietal was het de Mexicaan Aram Michell Penaflor Moysen, die vierde werd. Andere favorieten als Felix Duchampt (5e) en Maxime Hueber-Moosbrugger (6e) volgden daarna. De tweede Brit Jack Willis (legendarisch om zijn loopvermogen in zijn juniorentijd) werd zevende. Rostislav Pevtsov uit Azerbedjan en de Japanner Aoba Yasumatsu en de Luxemburger Gregor Payet maakten de top tien compleet.

Snelle tien van talent Mitch Kolkman

Op 1.50 minuut was het Mitch die een prima 10 kilometer afwerkte in 32.39 minuten. Jorik zat daar even boven met 33.02 en zijn achterstand was als 24e iets meer dan twee minuten geworden. Donald Hillebregt – vandaag nog aan het woord in opnieuw een onthutsend artikel in Trouw – was 34.40 minuten onderweg en dat resulteerde in een 38e plaats.

De vrouwenwedstrijd zonder Nederlandse triatletes leverde een overwinning op voor Audrey Merle, vorig jaar nog Europees duathlonkampioene. Op 23 seconden was Annika Koch uit Duitsland de nummer twee en Holten-winnares Mathilde Gautier uit Frankrijk werd derde op een halve minuut.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.