Ironman 70.3-winnaar Menno Koolhaas: ‘Op dezelfde plaats waar ik vorig jaar Brownlee inhaalde, nam ik nu de kop over. Veel vertrouwen voor rest seizoen’

ZATERDAG – Hij zit in een restaurantje in de gezellige kustplaats Cascais bij te komen van de emoties, Menno Koolhaas won IM 70.3 Cascais, na zijn derde plaats vorig jaar. Terwijl nog tientallen triatleten bezig zijn de finish te halen, kan Menno al rustig tegenover Trikipedia zijn verhaal doen:

,,Gisteren en vandaag had ik de hele dag zoiets van; Vandaag moet het gebeuren en als het dan ook nog lukt. En dat in gezelschap van mijn familie. Geweldig! Het zwemmen was eigenlijk simpel, vanaf de start ging ik bij twee mannen in de benen en zwommen we met een man of vier, vijf weg van de rest. Het ging me niet hard genoeg, dus ben ik na 900 meter op kop gaan zwemmen. Met een groep van vijf kwamen we uit het water.”

,,Margirier vloog vanaf de start van het fietsen weg. Nu is het fietsen mijn achilleshiel en dacht ik: beetje kalm aan beginnen, ook al omdat ik niet zo’n klimmer ben en ik het begin zitten er juist de hoogtemeters. Daarnaast had ik wat aanpassingen aan mijn fiets gedaan, die overigens goed uitpakten. Ik verwachtte Svenningsson als gerenommeerd hardfietser. Na 30 kilometer kwam het circuit in zicht en toen ik achter me keek, zag ik een groep van 11 man achter me. Ze reden allemaal op 5 meter. Ik ben wel doorgefietst, logischerwijs pakte de groep me op. Ik heb mijn deel van het werk vervolgens in de groep gedaan.”

,,Bij de wissel naar het lopen vertrok ik als eerste van de achtervolgers. Ik hoorde langs de kant dat de voorsprong van Margirier 2 minuten was. Ik wist eigenlijk dat ik de snelste loper van de achtervolgers zou moeten zijn. Na 1 ronde was het verschil nog maar 1 minuut, maar ik had nog geen zicht op hem. Na 12 kilometer was het 50 seconden, maar tussen kilometer 13 en 18 had ik even een zwaar moment. Ik wist dat het krap zou worden. Op exact dezelfde plaats waar ik vorig jaar Jonathan Brownlee inhaalde en naar een derde plaats ging, wist ik nu de koppositie over te nemen.”

,,Bij het keerpunt aan de haven, met nog zo’n 800 meter te lopen, zag ik dat mijn voorsprong 20 seconden was en realiseerde ik me dat ik ging winnen. In een voor mij heel belangrijke wedstrijd, waar ik vorig jaar derde werd, pakte ik de overwinning, mocht dat lint vasthouden en werd ik door Paul Kaye naar binnen geschreeuwd als winnaar.”

,,Belangrijk deze overwinning voor de PTO-punten, maar zeker ook dat men bij de PTO mij opmerkt. Het geeft veel vertrouwen voor de rest van het hele lange seizoen. Ik ga de hele van Israël nog doen, want als ik ooit Kona nog wil doen, moet dat volgend jaar zijn. Vanaf hier reis ik naar Mallorca voor een trainingskamp om me op die race voor te bereiden. Daar is Milan Brons al en komt ook Tristan Olij heen.”

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.