Lisa Tertsch terug in topvorm

Het duurde even vooraleer Lisa Tertsch weer haar vorm uit 2019 te pakken had. Toen won ze liefst drie continentale cup races op rij: Dnipro, Antwerpen en Holten en greep de Duitse de Europese titel van de beloftes. Blessures en motivatieproblemen gedurende corona wierpen haar terug. Maar inmiddels staat de 24-jarige uit Darmstadt er weer. Ze won de World Cup Valencia en was ook in Alanya veel te sterk voor de concurrentie. Op driekwart minuut van Tertsch liep Sophia Green het finishgebied in de haven van Alanya binnen. In een vlammende sprint-a-trois klopte ze Candice Denizot uit Frankrijk en de Britse Jessica Fullagar. De Spaanse Cecilia Santamaria Surroca eindigde op een derde plaats. Maar alleen Lisa Tertsch bleef royaal binnen het uur op deze sprint-race, de rest zat er boven.

Gedegen race voor Eva

Dat gold dus ook voor Eva Cornelisse, die op zich geen slechte race deed, eindigend op een 24e plaats. Tertsch lag na het zwemmen al verrassend tweede achter voormalig open water topzwemster Helena Carvalho uit Portugal. Als zeventiende op een halve minuut was ook Eva bij haar fiets. Haar wissel was goed, maar toch miste de Rhoonse triatlete net de aansluiting met de kopgroep van acht vrouwen. Het verschil werd onderweg wel groter tussen kopgroep en achtervolgers met Eva daarbij.

Met Lisa Tertsch in de kopgroep wisten de zeven anderen dat het zwaar ging worden. Daar maakte ze inderdaad het verschil: 16.50 minuten terwijl de rest boven de 17 minuten bleef steken. Met 18,5 minuut liet Kijani-atlete Eva Cornelisse de 22e looptijd noteren en afrondend werd dat een 24e plaats op een totaal van 46 deelnemers. Mooie middenmoter dus, niet haar beste prestatie op een Europe Cup-race: dat was in Tartu 2019 toen ze achtste werd.