Marcella van Hemert wint Greek Hero XTreme; Jurgen 3e; SwimRun Cannes met Joop en Roy; RBR Geel en Floris-Jan – WTJ 2631

WOENSDAG – Naast overwinningen voor Menno Koolhaas en Tessa Kortekaas was er afgelopen weekend nog een Nederlandse triatlete, die een lange afstandswedstrijd won. De naam Marcella van Hemert zal maar bij weinig lezers een belletje doen rinkelen, toch was zij de sterkste op Greek Hero XTreme op het Griekse eiland Corfu. Misschien niet zo heel moeilijk, want van de 13 deelnemers, was Marcella de enige vrouw. Maar toch: alleen al het volbrengen van zulke extreme triathlons is een prestatie op zich. Marcella deed dat in 16.42.00, daarmee bijna twee uur sneller dan vorig jaar. Toen deed ze ook mee en werd tweede.

Het is overigens een thuiswedstrijd voor de van origine Nederlandse. Ze woont sinds 2006 op Corfu en heeft daar een reisagentschap. Genoeg Nederlandse bezoekers van het eiland zullen haar wellicht kennen. Ook voor sportieve reisvakanties, want ze organiseert ook ATB-tochten over Corfu. De tweede Greek Hero betrof 3,8 km. zeezwemmen rondom het kasteel van Corfu, 185 kilometer over de enorme heuvels van het Griekse eiland met bergentoppen tot in de wolken en ook nog eens 40 kilometer strand- en berglopen, soms rotsklimmen hier en daar.

Zeeuwse triatleet derde in Xtreme triathlon

De overwinning ging naar de Griek Giorgos Koskinas. Hij was 33 minuten sneller dan Petr Vabrousek, die vorig jaar de eerste editie won. Koskinas deed er 12.37 uur over. Zeven minuten stond de Italiaan Michel Petrone op de top waar de finishlijn was getrokken. Als derde kwam de Nederlander Jurgen Saurens aan de finish. Hij was na 12.52 uur klaar met het zware drieluik. Jurgen, Zeeuws triatleet van AV’56 heeft inmiddels wat ervaring op dit vlak. Hij deed eerder al eens mee aan de Alpsman en was dit jaar 65e in de Norseman, kort nadat hij bijvoorbeeld de veel snellere Challenge Roth had volbracht. Getooid met de Zeeuwse vlag van de Kustmarathon en zijn loop-buddy kwam Jurgen op de trappen boven aan. Op Corfu (Korfoe voor de liefhebbers) stonden zelfs drie Nederlanders aan de start, want ook Arie-Jan van der Bijl (#5) van TC Alphen haalde de finish.

15 OKTOBER: GREEK HERO XTREME, CORFU (GRI)
M:
3.Jurgen Saurens 12.52.00
12.Arie-Jan van der Bijl 17.46.00
V:
1.Marcella van Hemert 16.42.00

SwimRun Series in Cannes helemaal niet zo eenvoudig

Ook pittig al zou je dat bij een mondaine badplaats als Cannes niet denken was de nieuw Swimrun, daar zaterdag gehouden en meetellend in de Ötillö World Series. Tegenwoordig zijn Joop Schwalbach en Roy Marinus helemaal verslaafd aan de Swimruns, dus ook hier van de partij. Het mooie is dat Joop er ook altijd een heel verslag over schrijft, waarvan we een verkorte versie mee nemen.

,,We hadden nog een toetje dit seizoen met een mooie Swimrun aan de Côtes d’Azur. Niet spannend zou je zo zeggen, maar niets bleek minder waar!
Onze wekker ging om 6:45, goed te doen. Het was ook maar 10 minuutjes lopen naar de ferry, die ons naar de start op île Saint Marguerite bracht.
Allemaal zenuwachtige deelnemers verzamelden zich op de binnenplaats van een klooster bovenop een steile heuvel. Wij waren zo’n beetje de enigen, die hadden besloten niet in een wetsuit te starten in verband met de temperatuur (24˚c en water 21˚c). 
Eerst een half rondje over het eiland. Al gauw kwam de eerste Swim in zicht beneden aan het klooster. 900m zwemmen door het meest heldere water dat je maar kon bedenken. In de tweede swim kwamen we ook onze kwelgeest van de dag tegen: heel onschuldig lijkende kwalletjes. Alsof je geëlektrificeerd werd. Het leverde fikse brandblaren op.
Uit het water volgde ook weer een mooi eilandje met mooie bospaadjes. Helemaal rond het eiland voordat we weer te water mochten voor de terugtocht. Het laatste stukje zwemmen werden we door boeien iets omgeleid zodat we recht over een aantal kunstwerken zwommen, die onder water geplaats waren.
Voor de grote oversteek moesten we een zwemboei opblazen, die bij T4 weer moest worden ingeleverd. Het was ruim 1300m zwemmen terug naar het vaste land. Heel gek was dat we opnieuw stroming tegen hadden, terwijl we toch al in verschillende richtingen waren gezwommen. Het zwemmen viel me ook zwaar en waar ik ander tijdens het zwemmen een beetje bijkwam van het lopen was het nu juist andersom. Roy ging beter want; hoewel we vast zaten kreeg ik af en toe een duw vooruit. Lopen daarna over boulevard kan en dan via trappen bovenop een fort en weer net zo hard naar beneden. Vervolgens rotspaadjes. Hier had ik een behoorlijke inzinking en sloeg de hitte en vermoeidheid bikkelhard toe. Het einde kwam nu in zicht. Toen het voetpad over ging in een soort van houten vlonders ging het nog even mis. Joop maakte een behoorlijke smakkerd, maar gelukkig konden we verder. Het laatste stuk was 600m zwemmen naar hotel Martinez. Er zat niet echt een eindsprint meer in, maar met een matige versnelling haalden we toch nog 2 koppels en een solo in (het blijft een wedstrijd). Bij de steiger klommen we eruit en liepen we over de rode loper onder de finish boog. We hadden het maar mooi geflikt:  44 km swimrunnen (waarvan bijna 9 km zwemmen in elf partjes). O, ja wie zei er dat Cannes niet een echte (lees makkelijke) swimrun is, heeft het helemaal mis.”
SwimRun Zweeds/Franse aangelegenheid
De Swimrun werd gewonnen door de wereldkampioenen Max Andersson uit Zweden met zijn vaste maat Hugo Tormento uit Frankrijk. Tweede waren Alexis Kardes en William Even en derde Benjamin Dupain en David Pesquet. Joop en Roy waren 78e totaal, maar 42e bij de mannen-teams. De hele proef was gedaan in 7.20.33 uur, de winnaars deden er 4.08.13 uur over. Beste vrouwenkoppel waren Sabina Rapelli en Johanna Paulsson uit Zwitserland/Zweden in 4.58.08 uur. De beste mix was ook Zweeds/Frans met Desiree Andersson en Alexis Charnier. Zweden, waar de sport is uitgevonden en Frankrijk zijn momenteel de toonaangevende landen. Solozeges waren er voor Remi Andrade uit Frankrijk en Helena Silvertsson uit Zweden. Bij de vrouwen scoorde de Nederlandse Ailsa van Poecke een mooie zevende plaats in 7.31.04 uur. Dan was er nog de SwimRun Experience met op een 15e plaats bij de vrouwenkoppels Lana van Leusden-Mandjes en dochter Emma van Leusden. Bij de gemengde koppels waren Joost van Leusden en dochter Femke van Leusden goed voor een tiende plaats. Mooi gezinsuitstapje dus.
2022-10-15 OTILLO CANNES

Mischa Hermans snelste junior crossRBR Geel

We gaan naar de crossduathlon van Geel (springen van de hak op de tak). Die werd zondag gewonnen door een dolblije Geert Lauryssen, die eindelijk weer eens de zoete smaak van een overwinning proefde. Hij klopte niet de eerste de beste specialisten trouwens, want Glen Laurens en Nicolas de Smet waren de nummers twee en drie. Snelste vrouw was Margot Vanpachtenbeke. Zij liet verrassend Stefanie Adam achter zich. Lies van der Voorde behaalde een derde plaats.

Genoeg Nederlanders ook aan de start. De beste van hen was Stefan Brantjes op een 18e plaats. Kort daarna liep Mischa Hermans binnen als 25e en snelste junior. Rob Brekelmans was goed voor een 74e plaats en zesde M50 en ‘still-going-strong’ Richard de Haan was 96e, maar wel mooi snelste M60.

Floris-Jan Koole tweede master in Frankrijk

Richard woont in Belgie, doet dus ook veel Belgische wedstrijden. Floris-Jan Koole woont grotendeels in Frankrijk, doet dus veel Franse wedstrijden. Zondat was hij in St. Cyr sur Mer voor een kwart triathlon. Het leverde de Franse Zeeuw een 15e plaats op, tevens tweede M50. De overall-zege ging naar de Fransman Tom Lerno, snelste vrouw was Laura Moreau. Er was ook een halve triathlon in St. Cyr sur Mer, waarbij de overwinningen naar Richard Sumpter in 4.25.43 en Candice Mizon in 5.18.25 gingen.

Winterman XTreme met 98 Tsjechische deelnemers

De laatste in het rijtje is de Winterman Xtreme in het Tsjechische Cestina/Decin. Bikkelen dus, maar voor 98 atleten (allen Tsjechen) was deze zondag een uitgelezen mogelijkheid om de conditie op deze extreme hele triathlon te testen. David Jilek verdedigde zijn titel met verve. Hij finishte in 10.54.14 uur, daarmee ruim een half uur sneller dan Jaroslav Hendrych en 35 minuten rapper dan Barlomiej Czyz. Bij de vrouwen eindigde de top drie allemaal in de 14 uur. Katarina Krainakova won in 14.11.46, daarna Anicka Michalcova in 14.23 en tenslotte Pavla Opolecka in 14.32 uur.

Maarten triathlont wat af

En in eigen land, wat gebeurt daar? Afgezien van de nog altijd verontrustende berichtgeving over de NTB, zagen we dat Maarten van der Weijden, deze week z’n ei weer kwijt kan in hele triathlons. Dat lopen legt ie dan wandelend af, iets wat ook tijdens zijn Elfstedentriathlon 2023 zal gebeuren. Dat is – met alle respect – dus wel even anders dan Stefan van der Pal, die zijn lang gekoesterde onderneming dit jaar met succes volbracht en daarmee toch heel wat teweeg bracht onder met name de Friezen. Uiteindelijk zijn het twee kanjers, vooral ook omdat ze naast ongelofelijk knappe duursportprestaties hun inspanningen koppelen aan het goede doel. En dat levert alleen maar winnaars op!

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

nl_NL_formalDutch