Maya Kingma moet verwachtingen bijstellen voor Bermuda door (lichte?) enkelblessure; Emma Pallant en Bradley Weiss winnen IM 70.3 Mossel Bay – WTJ 2660

ZONDAG – De reeks zondagwedstrijden beginnen we met het bijstellen van al te hoge verwachtingen van Maya Kingma straks op de World Triathlon Championship Series in Bermuda. Ze ondervindt opnieuw last van haar enkel na een eerste training in Hamilton op het eiland eerder deze week. Ze bracht de vervelende tegenslag (het is de tweede keer dit jaar dat Maya problemen met haar enkel heeft, eerder in Hamburg waarna ze ook lange tijd uit competitie was) zelf als volgt naar buiten:

Tomorrow is race day (nevertheless)! 🔥
My days here in Bermuda looked a bit different from what I expected. It twisted my ankle (in a weird way) during the first session on the island. Lot of pain, kept me busy some days & nights. But thanks to all the medical experts that saw me, I could quickly rule out a fracture. Lots of soft tissue is irritated, bit swollen and turning blue, but I don’t want to leave this spectacular race location without giving it a (careful) try.
So, I will be wrapped in quite a lot of tape, but I will line up tomorrow! I have no clue how it will go, I guess literally everything can happen, but happy to be even lining up! Will take it lap for lap🤞
Local time 14.00, 🇳🇱 19.00
Emma Pallant raast van brons naar goud op IM 70.3 Mossel Bay
Dat triatleten snel herstellen van een zware inspanning is bekend. Een week na het WK 70.3 St. George komen we vandaag Taylor Knibb, Flora Duffy, Gustav Iden en Kristian Blummenfelt alweer tegen op Bermuda en was de nummer drie van het WK Emma Pallant-Browne afgereisd naar Zuid-Afrika. Daar stond voor de eerste keer een Ironman 70.3 in Mossel Bay op het programma. Ironman had de wedstrijd (zoals dat wel vaker gaat) tegenover Challenge Cape Town gezet in hetzelfde weekend. IM had zich die moeite kunnen besparen, de Challenge race ging niet door.
Emma kwam, zag en overwon. De Britse voltooide de wedstrijd in 4.23.26 uur, pas negen minuten later volgde Magda Nieuwoudt, die voor eigen publiek zilver scoorde. De wedstrijd bestond hoofdzakelijk uit Zuidafrikaanse deelnemers overigens al was de derde plaats bij de vrouwen wel voor de Noorse Julie Aspesletten, bekend van onder meer haar Norseman-zege in 2021. Julie deed er 4.43.31 uur over. Het niveau van de Noorse vrouwen is ook groeiende overigens, al kunnen ze nog niet tippen aan de mannen.
Even was het na het zwemmen nog de Zuidafrikaanse Bridget Theunissen, die op kop ging. Emma Pallant nam snel over en stond die koppositie ook niet meer af.
Veel spannender was het bij de mannen. Althans aan de top waar twee kemphanen elkaar tot op het laatst toe bevochten. Het gat op de nummer drie werd uiteindelijk meer dan een kwartier. Vooraan was het duel tussen latere winnaar Bradley Weiss en Matt Trautman bloedstollend. Trautman (dubbel Ironman Wales en Challenge Almere-winnaar) was met ruim 1,5 minuut voorsprong van de fiets gestapt. Langzaam maar zeker sloop oud XTerra-wereldkampioen Bradley Weiss dichterbij om uiteindelijk met driekwart minuut voorsprong te winnen. Cameron MacNair maakte een kwartier later de Zuidafrikaanse clean sweep compleet. Voor Nederland deed Maaike Eken mee, ze finishte op een 35e plaats en daarmee stond ze ook op het podium als derde F30. In totaal deden 1672 triatleten mee, waaronder twee Nederlanders.
ZONDAG 6 NOVEMBER: MOSSEL BAY
M:
810.Jeff Claessen 7.06.07 (25e M55)
V:
35.Maaike Eken 5.46.11 (3e F30)
De andere IM’s 70.3 volgen later.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.