Open NK wintertriathlon Groningen: titels voor Martijn Veling en Danielle Bekkering; junioren Maarten Beute en Marijke Harmsma – WTJ 2659

ZATERDAG – Na een paar weekends zonder Nederlandse wedstrijden was het zaterdag weer wel raak in Groningen. Daar werd het open NK wintertriathlon gehouden. Het was al weer ruim 3,5 geleden dat Jeroen Lute en Jeike Wallinga de laatste kampioenen van Nederland werden in de loop-fiets-schaats combinatie. De ijverige organisatoren van de wintertriathlon van Groningen moesten er dit jaar hard aan trekken om voldoende deelnemers op de been te krijgen. Wederom doen we dus een dringend beroep op onze triatleten: natuurlijk is het goed om in buitenlandse wedstrijden je gezicht te laten zien, maar vergeet beslist ook de eigen, nationale wedstrijden niet. We snappen ook wel dat met het warme najaar de schaatsen nog niet meteen uit het vet komen en met de banen net open is het even op gang komen. Maar toch. Ook met minder oefening op het ijs, blijft zo’n wintertriathlon een leuke variant.

Met 29 wintertriatleten op de lange afstand en 51 op de halve moet er financieel wel het nodige bijgelegd worden voor de organisatoren, die desondanks doorzetten. Maar of er ook volgend jaar nog een volgende wintertriathlon komt in Kardinge/Groningen is zeer de vraag. Laten we met z’n allen ervoor zorgen dat deze wedstrijden niet verloren gaan. Later deze winter volgen nog Leeuwarden en Enschede, dus in de herkansing massaal naar deze schaatscomplexen voor de wintertriathlons aldaar!

De winst op de lange afstand ging net als vorig jaar naar Martijn Veling. De specialist uit Amersfoort won dit voorjaar ook Enschede al en mag dus met recht momenteel ’s lands beste wintertriatleet genoemd worden. Zilver ging naar Fokke Stoel uit Delft, die al sinds 2002 meedraait in de wintertriathlons, maar nog nooit zo dicht bij goud zat. Het brons was voor thuisfavoriet, de Groninger Jan-Willem Bolderdijk. Daarna volgden meer kleppers, die we in de zomertrio’s niet vaak zien: Spaarndammer Jack van Honschoten (4e), Heerlemmer Gerard Ypma (5e) en de Fries Rene Krijnsen (6e). De onderlinge verschillen waren wel duidelijk. Tussen Martijn en Fokke gaapte al een gat van 8 minuten. Rene Krijnsen uit Bolsward kreeg als nummer zes al 20 minuten aan de broek.

Martijn had al een mooie voorsprong van 4 minuten op Fokke na het lopen. Bij het fietsen wisselden Fokke en Jan-Willem stuivertje, maar de ervaren Delftenaar zette dat bij het lopen weer recht. Fokke schaatste een fractie harder dan kampioen Martijn Veling, maar dat mocht geen naam hebben.

Spanning bij vrouwen-NK: Bekkering versus Kroon

Best een spannende strijd bij de vrouwen, waar Danielle Bekkering aan het langste eind trok. De schaatsenrijdster uit Stadskanaal moest bij het lopen Josine Kroon nog voor zich dulden. Op het fietsonderdeel kwam Bekkering terug naar voren om met bijna vier minuten voorsprong de gladde ijzers onder te binden. Verrassend genoeg kwam Josine Kroon uit Heemstede op dat onderdeel weer iets dichterbij, maar een echte bedreiging voor Danielle werd ze niet meer. Jet van Mensvoort uit Smilde eindigde als derde voor de ervaren Grietje Hoogerkamp-Heeg uit Odoorn en de Brabantse Nina de Kruijk. Winnende tijden – voor wat het waard is – 2.28.36 uur en 2.57.45 uur. Het rijtje van 29 werd gesloten door Dave Breebaart in 3.52.14 uur. Beste estafetteteam was Zorgfocus + Rizoem met Sybe Bokma, Arjan Rozema en Alexander Wenker in 2.29.14 uur, dus kort achter Martijn Veling, die het in z’n uppie moest doen.

Rick Marsman week na WK St. George al scherp op het ijs

Een opmerkelijke senioren winnaar op de halve afstand, want Amsterdammer Rick Marsman deed exact 1 week eerder nog mee aan het WK Ironman 70.3 in St. George. Van alle markten thuis dus. Rick klopte in Groningen Joris van Dijk en ‘mister wintertriathlon’ Martin Veenhuizen. Een paar weken geleden begeleidde Martin als coach nog Hawaii-deelnemer Stefan van Dijk. Bij de vrouwen won Sanne van der Wal uit Amerongen. Over spanning gesproken. Pas in de laatste ronde op het ijs ging Sanne voorbij de leidster in de race Hilleke Ketelaar. De Haagse domineerde op het lopen en fietsen, maar verloor ruim 5 minuten bij het schaatsen. De derde plaats (de halve was geen NK) ging naar Nicolien Tip uit Almelo.

Maarten Beute overtuigend juniorenkampioen

Wel werd op die halve afstand het NK junioren gehouden. Slechts drie deelnemers, maar wel de snelste overall daarbij. Maarten Beute uit Assen kan dit werk als geen ander aan. Hij was ook sneller dan Rick Marsman. Maarten gleed in 1.21.18 uur over de bevroren finishlijn, Rick in 1.21.44 uur. Het zilver op het NK was voor Pieter Feenstra. Tussen deze twee kerels in was Marijke Harmsma als snelste juniore binnen gekomen. Zowel Maarten als Marijke ruilden daarmee hun zilveren plak van vorig jaar in voor een gouden.

De familie Stoel ging ook niet met lege handen naar huis. Vader Fokke dus al tweede, maar bij het NK jeugd was dochter Mette Stoel te sterk voor Isa Boer en Elise Kortleve. De enige jongen (12-15 jaar) was zoon Rune Stoel, die wel zus Mette en Isa Boer moest voorlaten. Maar toch twee titels erbij voor de ‘Stoeltjes’. De mini-afstand werd bovendien gewonnen door de jongste telg, Tore Stoel. Tenslotte de trio’s korte afstand. Winst voor de Sjonny’s met Storm Muilwijk, Sjaak de Boer en Jarno Vos.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.