Limburg krijgt nieuw evenement: Multisport Rockstars neemt plaats van LCW Beesel over; geen hele Ironman Maastricht meer wel de IM 70.3 en 5150-races; Nieuwkoop op 4 juni – WTJ 2671

VRIJDAG – Van de vijf hele triathlons dit jaar in Nederland blijven er volgend jaar nog drie over. Frysman slaat een jaartje over en Ironman Maastricht houdt wel de Ironman 70.3 (6 augustus) en de 5150 Triathlon Series race (5 augustus) over, maar de Ironman verdwijnt voor 2023 helaas weer van de kalender. Geen kwalificatiemogelijkheden voor Hawaii derhalve op Nederlandse bodem. In de aanloop naar de editie dit jaar was het race-director Rob Frambach zelf die zijn fietsparcours allesbehalve geweldig noemde. Hij uitte flinke kritiek op het stadsbestuur dat wel lusten (inkomsten uit de vele triatleten uit binnen- en buitenland) proefde, maar niet voor de lasten (geschikt parcours) wilde opdraaien.

Lang verhaal kort: geen Ironman Maastricht, wel de andere afstanden. Kwalificeren voor het WK Ironman 70.3 in Taupo 2024 is dus wel mogelijk in de Limburgse hoofdstad. Dat geldt trouwens ook voor Ironman 70.3 West-Friesland, volgend seizoen op 24/25 juni. Blijven voor de klassieke afstand in Nederland voor 2023 over: de Gelreman en Challenge Almere. Voor de liefhebbers is er ook nog de Holland XTreme Triathlon in Amersfoort. Wellicht trekt deze – ietwat vrijblijvende – race van Mik Borsten daarmee wat meer deelnemers dan normaal.

Geen LCW Beesel meer, wel Rockstars in mei

Terug naar de Limburgse organisatoren van Extra Leisure (met directeur Rob Frambach). Behalve geen Ironman hebben ze ook het Long Course Weekend in Beesel vaarwel gezegd. Het evenement bracht niet wat alle partijen ervan verwacht hadden. Het massale karakter, zoals in de bakermat van LCW namelijk Wales, bleef in Noord-Limburg uit. Einde Beesel dus, maar dat gaf wel de mogelijkheid om half mei 2023 iets nieuws te proberen.

Dat nieuws is het Multisport Rockstars weekend. Een weekend met gevarieerde traditionele en minder courante triathlon disciplines en afstanden. Het vindt allemaal plaats van 12 t/m 14 mei. Drie opeenvolgende dagen, steeds gewijd aan 1 onderdeel. Dat is dus wel afgeleid van LCW. Op vrijdag is het zwemonderdeel over verschillende afstanden. Op zaterdag fietsen. Maar niet alleen op de weg, ook gravel- en mountainbike-parcoursen worden uitgestippeld. Zondag is de dag van het hardlopen. Zowel op asfalt als trailrunning.

Rockstars is bedacht om atleten en triatleten van verschillende disciplines bij elkaar te brengen. Zwemmers ontmoeten hardlopers en andersom, fietsers zien ook zwemmers eens aan het werk of proberen het zelf uit. Het weekend wordt omlijst met veel festiviteiten, live muziek en entertainment. Het geeft zowel recreanten als ervaren atleten de mogelijkheid om mee te doen aan het Multisport Rockstars Weekend. Centrale plek van alle activiteiten is het Geusseltpark ten oosten van de A2 tussen de wijken Wittevrouwenveld en Amby. Voetbalclub MVV voetbal er in stadion De Geusselt. Verder telt het park tal van sport- en leisurefaciliteiten.

Nieuwkoop door op 4 juni

Van het aantal halve triathlons in Nederland voor 2023 hebben we nu nog geen compleet beeld. In elk geval is Nieuwkoop uiteraard weer van de partij. De organisatie laat zich door niets en niemand van de wijs brengen en staat op de kalender voor 4 juni. Vanaf 1 januari kan – zoals dat voor veel evenementen geldt – worden ingeschreven.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.