Lotte Wilms – enkele weken na sterk WK – opnieuw ijzersterk derde in Ironman 70.3 Melbourne; winst Ellie Salthouse en Steven McKenna; Claudine flippert en Holten – WTJ 2672

ZATERDAG – Het is niet het drukste triathlonweekend van 2022. Toch zijn er ook nu weer een aantal wedstrijden de moeite waard. Zoals vrijwel ieder weekend voeren de Ironman (70.3) de boventoon. Dit weekend in Melbourne Australië, in Goa India en in Puerto Princesa op de Filippijnen. Melbourne is sinds vorig jaar Ironman 70.3, in de jaren daarvoor was het zes keer een Challenge met gemiddeld zo’n 700 deelnemers. Nu stond het dubbele aantal aan de start. Bovendien heeft de organisatie de smaak te pakken, want ook in maart dit jaar hielden ze al een IM 70.3. Twee dus in hetzelfde jaar, mede als gevolg van Covid.

Die race in Melbourne was vanavond trouwens in volle gang. We zaten er bovenop, want ja: Lotte Wilms deed mee. Lekker hersteld van het WK St. George, waar ze een prachtige twaalfde plaats haalde, is ze terug thuis. In haar tweede vaderland Australië begint juist nu het triathlonseizoen. Ze begon goed met de snelste zwemtijd over de 1900 meter. Na 23.40 minuten bereikte ze het strand van St. Kilda, dat ligt een kilometer of zes onder Melbourne. Een minuut later volgde Ellie Salthouse en Radka Kahlefeldt-Vodickova lag daar derde op 1.25 minuten.

Zo’n 50 kilometer fietste Lotte aan de leiding met een voorsprong die steeds zo rond de 50 seconden bleef hangen. Eerst op Salthouse, na 50 kilometer was de Nieuw-Zeelandse Amelia Watkinson haar voornaamste tegenstander. Salthouse ging echter mee in de achtervolging. Met nog 20 kilometer te fietsen vonden Watkinson en Salthouse aansluiting bij de Nederlandse triatlete. Kahlefeldt lag toen op dik twee minuten als vierde.

 

De wisselzone bereikten de drie vrouwen vooraan samen: Amelia voorop, dan Ellie, dan Lotte. Op de halve marathon werden de verschillen snel gemaakt. Salthouse beschikte over de beste loopbenen. Na 5 km. lag ze al driekwart voor op Amelia en 1.17 minuut op Lotte. Dat was na 8 km. al respectievelijk 1 minuut en 2 minuten geworden. Met nog tien kilometer te lopen was de 29-jarige Salthouse nog niet per se zeker van haar zaak, maar de verschillen werden niet kleiner. Lotte kwam daar als derde door op 2.36 minuten.

In de finale veranderde er niet zo veel meer. Even leek het erop of Lotte moest serieus rekening houden met een aandringende Radka Kahlefeldt, maar ook die moest uiteindelijk een tandje terugschakelen. Zo kwam uiteindelijk Ellie Salthouse aan haar 18e (!) Ironman 70.3-zege in Melbourne. Ze finishte in 4.03.18 uur. Amelia Watkinson werd op 1.45 minuut tweede en Lotte Wilms stelde haar podiumplaats veilig met wederom een ijzersterke derde plaats. Haar zesde podiumplek op een IM 70.3, waaronder drie zeges. Je zou voor minder als toptriatlete aangemerkt worden!

Bij de mannen won Steven McKenna in 3.39.12 uur. Na 16 kilometer lopen passeerde hij de verrassend goed presterende Charlie Quin, die uiteindelijk nog 3 minuten verloor maar wel tweede bleef. Brons ging naar Nicholas Free op een kleine vier minuten van McKenna. Kieran Storch en Fraser Walsh waren de nummers vier, vijf en zes. Allemaal Ozzies overigens, zoals de hele top tien bij de mannen.

Snelste zwemmer was Kurt Fryer in 23.03, McKenna volgde hem toen al op de voet en Sam Osborne zwom ook snel in de baai van St. Kilda. Charlie Quin kwam als vierde uit het water, maar de verschillen waren zo klein dat hij zich meteen op kop nestelde van een groep van zeven man: Osborne, Walsh, McKenna, Free. Cunningham en Fryer zaten er ook bij. Osborne viel later weg, Storch kwam erbij. Storch was een van de sterkste fietsers overigens. Met zevenen stapten ze van de fiets af voor de halve marathon.

Het was de jonge Charlie Quin die er aanvankelijk vandoor ging, maar na 18 km. kwam McKenna hem alsnog voorbij. Aan de race deed ook bij de mannen een Nederlander mee: Arnout Hemel.

ZONDAG 13 NOVEMBER: IRONMAN 70.3 MELBOURNE (AUS)
M:
442.Arnout Hemel 5.17.09 (32e M50)
V:
3.Lotte Wilms 4.06.32

Van Hawaii naar het NK flipperen: Claudine is veelzijdig

Het zuiden verwelkomt dit weekend zowel prins carnaval als sinterklaas. Elf-elf kondigt het carnavalsseizoen 2022-2023 in, dat loopt zo’n beetje parallel aan het crossduathlonseizoen. Op die carnavaleske datum worden de nieuwe prinsen carnaval aangekondigd en ja daar zitten soms ook wel eens triatleten tussen. Sowieso gaan triatleten in deze periode ook heel andere dingen doen. Neem Claudine  Jansen. De Amsterdamse stond ruim een maand geleden nog aan de start van de Ironman Hawaii. En vandaag, 12 november, wordt ze in het Rotterdamse Pinball Museum vierde op het Nederlands kampioenschap flipperen.

Maar er was natuurlijk ook nog serieuze sport. Hardlopen bijvoorbeeld. De Marderhoekloop in het Friese Oudemirdum werd in hun leeftijdsgroepen gewonnen door Marjan Andringa, Mireille Baart en Syb van der Ploeg.

Holten stoomt richting 40e editie

Verder brachten onze vrienden van Holten alvast hun datum voor volgend jaar naar buiten: 30 juni en 1 juli. Zelfde weekend als dit jaar dus en opnieuw Europe Triathlon Cup voor junioren en elite. In 2000 kreeg Holten voor het eerst een ETU-Cup race toegewezen. In die tijd gebeurde dat ook met Zundert en Nuenen. Volgend jaar dus voor de 22e keer internationaal waaronder ook twee keer EK’s. Alle grote namen in de triathlonwereld stonden ooit aan de start in Holten. Namen? Jan Frodeno, Kristian Blummenfelt, Gustav Iden, Javier Gomez, Alistair Brownlee, Georgia Taylor-Brown, Taylor Knibb, Daniela Ryf, Anne Haug. Noem een naam en ze waren in Holten. Dat kan geen enkele andere race in Nederland zeggen.

’s Lands grootste

Holten bestaat sinds 1985, maar 22 keer internationaal met atleten uit inmiddels (in al die jaren) 67 verschillende landen. Hoe weten we dat zo precies? Welnu, het wordt volgend jaar de 37e editie van Triathlon Holten, zo’n dikke dertig daarvan was het Trikipedia-duo er speaker samen met Dinant en soms een enkele andere microfonist. Volgend jaar ziet het team er ook weer anders uit. Ruud blijft, Wim wordt volger en chroniqueur. Dat wil zeggen: richting 40e edities Holten komt er een jubileumboek uit over ’s lands grootste triathlonevenement op de korte afstand. Vandaar ook de blijvende betrokkenheid. En wie weet…komt er over een jaar of vier weer zo’n geweldige reünie-race, zoals dit jaar.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.