Zeges voor Sandra Dodet en David Castro in World Cup Vina del Mar; Dakar Africa Cup voor Togolees – WTJ 2673

ZONDAG – De World Cup triatleten waren eens wat verder van huis dan Europa, Azië of Noord-Amerika. In Vina del Mar gingen Française Sandra Dodet en Spanjaard David Castro Frajado er zojuist met de zeges vandoor. Nederlandse triatleten waren er niet. De Belgische Claire Michel maakte na lange tijd met blessures haar come-back met een fraaie vijfde plaats.

Frans succes bij de vrouwen

Bij de vrouwen bestond het podium naast Dodet uit de meesprintende Gina Sereno van de Verenigde Staten en Maria Carolina Velasquez Soto uit Colombia. Daarachter volgde de Spaanse Marta Pintanel Raymundo en op 22 seconden van de winst volgde dus een tevreden Claire Michel. De Tsjechische Tereza Zimovjanova was de nummer zes van het klassement.

Bij de mannen kwam achter Castro tot grote vreugde van het publiek de Chileen Diego Moya binnen. Derde was de grote favoriet Jawad Abdelmoula uit Marokko. De verschillen op deze sprint triathlon waren klein. Tussen winnaar en nummer drie zat vier seconden. De Duitser Jannik Schaufler – tevoren ook als kanshebber gezien – eindigde vierde. De Spanjaard Jordi Garcia Gracia en de Italiaan Alessio Crociani maakten de top zes compleet. Atleten kwamen uit maar liefst 35 landen naar Chili, waar de temperatuur overigens aan de zeer koude kant was: water 14,3, buitenlucht 11 graden!

Chileen Moya goed voor eigen publiek

De grote namen bleven tot en met het fietsen bijeen. Lea Coninx was snelste zwemster, maar kwam ten val bij het fietsen. Even ontstond daar een kopgroepje, maar later kwam de groep weer grotendeels samen. Het lopen bracht de beslissing met genoemde winnaars als eindresultaat. Mooi was wel dat Diego Moya als snelste zwemmer uit het water kwam en de wedstrijd ook mede controleerde met een fraaie zilveren plak als resultaat.

Wat niet zo vaak voorkomt, is dat er naast de World Cup series in Vina del Mar ook gestreden werd om de Americas Cup. Die sprint triathlon leverde overwinningen op voor de Ecuadoriaan Ramon Armando Atute. die een hele trits Canadezen (Russel Pennock, Solen Wood en Chris Gregor) versloeg en voor de Argentijnse Romina Biagioli. De Cubaanse Leslie Amat Alvarez zorgde dat ook Cuba eens op een internationaal triathlonpodium stond met zilver en brons ging naar Sophia Howell uit Canada.

Dakar voor Togolees

In Dakar werd zondag de Africa Cup triathlon gehouden. Het was er maar liefst 20 graden warmer dan in Chili: 31 graden met een watertemperatuur van 22,3 graden. Niemand had zijn wetsuit bij zich. De wedstrijd werd gewonnen door de Togolees Eloi Adjavon. Hij versloeg de Algerijn Oussama Hellal Berrouane en de thuisfavoriet uit Senegal met de welklinkende naam Hamadel Nestor Ndiaye. De man uit Togo had 1.25 minuut voorsprong.

Bij de vrouwen ging de zege naar Anta Ndiaye, de zus van Hamadel. Zij duelleerde met de Algerijnse Amina Rouba. Verschil aan de finish: 1.01 minuut. Andere triatletes deden niet mee.

Wild Siberian Extreme ging gewoon door

Nog even wat verder terug in de tijd, want ondanks alle oorlogsellende, was er een paar maanden terug toch een hele triathlon in Rusland zelf. Deze zogeheten Wild Siberian Extreme beleefde haar tweede editie en werd gewonnen door Maxim Knyazev (de nummer twee van vorig jaar). De Rus won in 12.20.41 uur deze pittige race. Victor Maslov werd 40 minuten later tweede en Vasili Dorofeev derde. Slechts 1 vrouw haalde de finish: Anastasia Tukmacheva. Klaar met 3,8 km. koud water zwemmen, 180 km. Siberische bergen en bossen en 42 km. klauteren na 19.02.58 uur. Hoe we ook tegen het land Rusland aankijken, de sporters mogen daar nooit de dupe van worden en dus is het goed dat deze race doorging.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.