Indische Ironman 70.3 in Goa levert verrassende Nederlandse winnares op: Catijn Schierbeek; Eric van der Linden zesde op IM 70.3 Fillipijnen – WTJ 2674

MAANDAG – Met de derde plaats van Lotte Wilms in St. Kilda/Melbourne hield het nog niet op met Nederlandse successen op Ironman 70.3-races. We verplaatsen ons van Australië naar Azië, waar twee wedstrijden onder het vermaarde label werden gehouden. In het Indische Goa was voor de tweede keer in de geschiedenis een IM 70.3. In 2019 was de primeur met een Indische winnaar bij de mannen en zesvoudig Hawaii-winnares Natascha Badmann bij de vrouwen.

Catijn Schierbeek verrast in Goa

Ook nu won bij de vrouwen een in Zwitserland woonachtige triatlete, maar Catijn Schierbeek is wel degelijk Nederlandse. Ze studeerde in Wageningen en werkt nu in Zurich. Haar eerste IM 70.3 was eerder dit jaar in Emilia-Romagna, waar ze 17e werd. En nu dan een wellicht onverwachtse zege. Toegegeven het startveld bestond hoofdzakelijk uit Indische deelnemers. Het duurde bijvoorbeeld nog 36 minuten vooraleer de nummer twee over de finish kwam. Maar toch: Catijn was vooral als toerist onderweg in India. Om mee te doen moest ze zelfs een fiets lenen. En de hitte midden op de dag gaf haar niet de snelheid, die ze normaal zou lopen. Tegenover de Indische pers zei ze na afloop: ,,I borrowed a racing cycle to compete in the Ironman. I wasn’t able to race the 21km leg as fast as i wanted due to mid-day sun.”

Bloedhete halve marathon

Ze legde de bloedhete halve marathon af in 1.52.36 uur, maar het was toch de snelste looptijd. Dat gold ook voor het fietsen, waar ze 2.34.59 uur over deed. Alleen bij het zwemmen moest ze nog wel drie Indische triatletes voor laten gaan. Ananya Mukherjee kwam na 33.44 minuten uit de Arabische Zee. Catijn lag daar 2.15 minuut achter.

Al na 5 km. fietsen nam ze de leiding over. Na 22 km. was haar voorsprong 9 minuten en het groeide naar 13.40 op 42 km.; 16.08 na 51 km. en 29.20 minuten na de 90 km. fietsen. Bij het lopen groeide het dus nog uit tot 36 minuten op de Indische Ketaki Sathe, die er 5.46.51 uur over deed. De derde plaats ging naar Srivani Y.V. eveneens uit India. Zij was klaar na 6.07.39 uur.

Catijn verbetert parcoursrecord Natascha Badmann

Catijn was zelfs tussen de mannen goed voor de achtste eindtijd. En nog een teken dat ze het wel degelijk goed deed: ze was acht minuten sneller dan Badmann, drie jaar geleden. Een parcoursrecord dus op een zwaar en dus weinig snel circuit onder pittige omstandigheden. De mannenrace was wel een stuk spannender met uiteindelijk Pankaj Ravalu als winnaar. Drie jaar terug was hij nog vijfde. Nu winnaar in 4.41.36 uur. Arjun Kandikuppa uit Singapore volgde op 1.14 minuut en de Zwitser Pablo Erat (winnaar in 2018 bij de try-out Goa) eindigde derde in 4.44.25 uur. In totaal deden 600 deelnemers mee aan deze IM 70.3, ruim 90 procent afkomstig uit India. En ook drie Nederlanders. Twee winnaressen feitelijk, want naast Catijn was ook de in India woonachtige Corina van Dam goed voor de zege F55.

ZONDAG 13 NOVEMBER: IRONMAN 70.3 GOA (IND)
M:
72.Jan-Willem Luijters 6.03.17 (5e M50)
V:
1.Catijn Schierbeek 5.10.46 (1e F25)
16.Corina van Dam 6.47.37 (1e F55)

Ironman Puerto Princesa met Nederlandse master-winnaar

Ook ver van huis waren twee andere Nederlanders, die meededen aan de nieuwe Ironman 70.3 op de Filipijnen, meer specifiek Puerto Princesa. In totaal nog zo’n honderd triatleten meer aldaar: 690 aan de start. De winst ging naar de Filipino John Dedeus Alcala, eerder dit jaar al derde op de IM 70.3 op Cebu, eveneens zijn thuisland. Hij finishte in 4.32.21 en daarmee 5 minuten rapper dan zijn landgenoot Mervin Rencel Santiago. Brons ging ook naar het thuisland met Jailani Lamama.

Eric van der Linden en Tristan Olij

Adelaar van Schagen wordt zesde

Verrassend was de deelname van Eric van der Linden. De meervoudige Nederlands kampioen, deelnemer aan de Olympische Spelen van Sydney en nog altijd onze enige mannelijke World Cup winnaar (Embrun 1997) dook ineens op in Puerto Princesa. De 48-jarige ‘Adelaar van Schagen’ finishte als zesde totaal en daarmee ook de snelste M45.

33 seconden achter de Filipino Fernando Jose Casares was Eric als tweede uit het zwemwater gekomen na 29.03 minuten. Na 4 kilometer fietsten Casares en de Nederlander samen op kop. Maar het was een andere Filipino die hard naar voren fietste: Satar Salem. Hij na na 35 km. de leiding over en zijn voorsprong op Casares groeide na 55 km. tot 1.17 en Eric verloor daar veel tijd en lag plots zevende op 3.35 minuten. In de tweede helft zou hij weer een aantal triatleten terug halen om zo als vijfde op vier minuten achterstand aan de halve marathon te beginnen. Na 10 km. was zijn achterstand nog steeds 4 minuten, maar lag de Noord-Hollander al wel op een derde positie. Daarna begon de warmte zijn tol te eisen en daar konden de thuisfavorieten beduidend beter tegen dan de Adelaar. Aan de finish was zijn achterstand opgelopen tot 10.06 op Alcala. Waar Eric 1.41.22 op de marathon liep (10e looptijd en eerder dus 2e zwemtijd en 13e fietstijd) was Alcala goed voor een halve marathon in 1.29.11 uur.

 

Snelste vrouw was de Singaporese Ling Er Choo, die vrijwel alle grote Aziatische races op haar naam schrijft. Ze won eerder al de Ironmans van Sri Lanka, Indonesië en Maleisië. Nu met 21 minuten voorsprong ook deze nieuwkomer. De winnende tijd voor Ling was 4.57.47 uur, als enige onder de vijf uur bij de vrouwen. Tweede werd de Filipijnse Leyann Ramo in 5.18 en derde Mieko Carey van Guam in 5.19 uur.

ZONDAG 13 NOVEMBER: IRONMAN 70.3 PUERTO PRINCESA (PHI)
M:
6.Eric van der Linden 4.42.27 (1e M45)
128.Tsja-Ming Cheung 6.01.13 (22e M40)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.