Patrick Lange is terug aan de top met winst in Ironman Israel; Mooi rijtje met de Nederlanders Menno Koolhaas 5e, Tristan Olij 9e en Milan Brons 10e. Zeldzaam een NL-trio in de top tien; Ruth Astle winnares – WTJ 2690

VRIJDAG – Het was lang stil rond Patrick Lange. Het grote succes na zijn twee wereldtitels op Hawaii bleef lang achterwege, maar vandaag bewees de Duitser niet afgeschreven te zijn. Hij won de allereerste editie van de Ironman Israel in Tiberias. De pro-race was ook voor Nederland bijzonder. Het was namelijk heel lang geleden dat drie landgenoten in de top tien eindigden. Vandaag gebeurde dat wel met Menno Koolhaas op een vijfde, Tristan Olij op een negende en Milan Brons op een tiende plaats. Allemaal binnen de 20 minuten van winnaar Patrick Lange.

Het was Menno Koolhaas die na 47.32 minuten het befaamde Meer van Gallilea uitkwam met alleen de Zwitser Andrea Salvisberg nog aan zijn voeten. Florian Angert, Daniel Baekkegard, Robert Kallin en Patrick Lange verloren in het water zo’n anderhalve minuut of meer. Milan Brons kwam na 2.53 minuten als 16e op het droge en in zijn voetsporen bereikte ook Tristan Olij als achttiende zijn fiets. Menno wilde bij het fietsen de schade beperkt houden, maar moest na 40 km. wel toestaan dat eerst Baekkegard en Lange en daarna nog tien triatleten aansloten bij de kop. Milan en Tristan reden in een tweede groep op 3.35 minuten.

De kopgroep was te groot om in tact te blijven, dat voelde iedereen wel aan. Jammer genoeg was Menno een van de eersten, die moest lossen. Maar al snel moesten er meer af. Uiteindelijk bleef een kwartet over: de sterk fietsende Zweed Robert Kallin, de Deen Daniel Baekkegard, de Duitser Florian Angert (bij het fietsen altijd voorin te vinden) en de Zwitserse outsider Andrea Salvisberg. In Menno’s groepje bevond zich ook Patrick Lange, dat al snel op anderhalve minuut van het voorste kwartet reed. Eigenlijk bestond het veld uit louter hardfietsers, want in het het volgende groepje zaten behalve Milan en Tristan ook de Duitse sterren Sebastian Kienle (afscheidstoernee is ingezet) en Boris Stein.

Terugvalletje Menno op de fiets

Waar Menno tevoren voor vreesde, namelijk tijdverlies bij het fietsen, gebeurde wel. Gaandeweg het fietsen kwam hij in de groep van Milan terecht, die in de tweede wisselzone zo’n  ruim acht minuten achterstand hadden. Kallin zette onvermoeibaar zijn tempo voort en wisselde als eerste met anderhalve minuut voorsprong op Baekkegard en vier minuten op Angert. Patrick Lange moest op de marathon al 8 minuten goed maken, hij begon eraan samen met de Italiaan Gregory Barnaby, Dennis Chevrot en ook Kienle en Milan waren een momentje later al bij hun loopschoenen. Menno hoefde op dit vijftal niet veel toe te geven. Het was nu aan hem om er – net als in Frankfurt – wederom een ‘lekkere’ marathon uit te rollen. Tristan kon op dat moment ook nog steeds aanspraak maken op een mogelijke top tien klassering. Hij wisselde als 15e iets meer dan 11 minuten achter de Zweedse leider.

De eerste 10 km. gingen prima voor Kallin, hij had nog altijd 1.20 op Baekkegard en bijna vijf op Angert-Lange-Barnaby. Chevrot viel wat terug en ook Menno moest bij aanvang even passe, Hier lag hij op 6.50 minuten. Milan volgde als 8e op 8.14 minuten. Weer tien kilometer verderop waren de Scandinaviers elkaar tot op 20 seconden genaderd, had Lange nog maar 2 minuten achterstand en kon Barnaby de Duitser verrassend goed volgen. Daarna volgde het gat op de nummer vijf: Menno Koolhaas in gezelschap van de Fransman Denis Chevrot. Milan verkeerde even in een moeilijke fase. De Almeerder passeerde het 20 km. punt drie minuten later dan trainingsmaatje Menno.

Na 23 km. lopen was Baekkegard de nieuwe leider en kreeg Kallin bij het passeren een behoorlijke knauw. In no-time gingen ook Lange en Barnaby hem voorbij. Menno moest lossen bij Chevrot, lag daar zesde op 6.20 minuten. Gelukkig is een Ironman pas beslist aan de eindstreep, want hoewel de part-time taartenbakker op 34 km. zevende lag met achteromkijkend Milan in het vizier, was het nog niet gedaan. Met nog 13 kilometer te lopen nam Patrick Lange de leiding definitief over. Even later kwam Menno in de juiste kadans en zo rekte de elastiek tussen hem en Milan weer wat verder uit. Bovendien was na 30 kilometer ook Tristan de top tien in gelopen en hing er iets bijzonders in de lucht.

Supersnelle marathon

Of de marathon aan de korte kant was, wordt misschien later duidelijk. Feit is dat Patrick Lange er 2.30.32 uur over deed, een tijd die nooit eerder in een Ironman-marathon is gerealiseerd. Vijf minuten sneller dan de tweede snelste loper, Barnaby die de Duitser lang kon volgen. Het zorgde er wel voor dat er toch weer toptijden uitrolden. Lange verbeterde zijn p.r. tot 7.42.00 uur, Daniel Baekkegard werd in 7.43.40 tweede en Gregory Barnaby in 7.47.02 uur derde. Het all-time klassement van besttijden op de hele triathlon is dit jaar finaal op z’n kop gezet, dat moge duidelijk zijn. Denis Chevrot scoorde 7.50.09 en Menno dook nu al onder de acht uur met 7.56.54 uur, dat was dus 14.53 minuten achter Lange terwijl het eerder op de marathon nog bijna 17 minuten was. Zijn tweede marathonhelft was dus een zeer sterke, eentje waarin hij aan het slot nog Robert Kallin (7.57.13) en Florian Angert (7.57.29) voorbij ging. Over de 42 km. deed hij 2.43.45 uur, de zesde looptijd.

Heel hard lopen deed beslist ook Tristan Olij. Hij zette de zevende looptijd neer 2.45.45 uur, weergaloos sterk. De man uit Winkel logenstrafte de gedachte dat het looponderdeel hem minder goed af zou gaan. Het tegendeel bleek deze vrijdag. Tristan bleef net boven de acht uur, maar zette zijn pr stukken scherper op 8.01.31 uur. Milan moest nog wel wat toegeven op het laatst, zijn marathon was gedaan in 2.50.34 uur en het resulteerde in een eindklassering van 8.02.26 uur. Daarmee tiende en ons land als enige met drie triatleten in de top tien. Zeldzaam prachtig door deze drie kanjers, die de voorbije weken samen optrokken richting deze coup. Na Angert kwam de Zwitser Samuel Huerzeler eerst als achtste vooraleer het Nederlands duo. Sebastian Kienle was de twaalfde pro over de meet in 8.08 uur. Beste Israëliet was Dan Alterman op een 27e plaats.

Ruth Astle aan de top

In de vrouwenrace stond er voor Nederland iets minder op het spel. De Britse Ruth Astle won in 8.41.13 uur. De Duitse Daniela Bleymehl volgde op negen minuten als tweede en de Chileense Barbara Riveros deed er als derde een kwartiertje langer over dan Astle. Susie Cheetham was de tweede Britse en Maja Stage Nielsen uit Denemarken nam de vijfde plaats in beslag. Astle had na het zwemmen nog 6.25 minuut achterstand op de Lottie Lucas, uitkomende voor de Verenigde Arabische Emiraten. India Lee en Riveros waren de twee triatletes die ook zo snel door het water crawlden. Na 45 km. kwamen Susie Cheetham en India Lee op kop te fietsen, Riveros en Lucas volgden kort daarna.

Intussen was de opmars van Ruth Astle in gang gezet. Bij 65 km. had ze haar hele zwemachterstand weg gewerkt. Toen ontstond de unieke situatie dat er drie Britse vrouwen aan de leiding lagen: Astle, Cheetham en Lee. Even later sloten ook Bleymehl en Agnieszka Jerzyk en Maja Stage-Nielsen aan. Lee moest echter lossen, zodat een kopgroep van zes overbleef. Niet voor lang, want Astle, Cheetham en Bleymehl trokken hard door en namen afstand van de rest. Een volgende tempoversnelling van Astle was ook haar laatste tegenstanders te machtig. Op de marathon liep het verschil tussen Astle en Bleymehl steeds verder op tot 9 minuten exact aan de finish. De Britse had haar race dus niet alleen goed ingedeeld, ze maakte het met een ongekend snelle marathon van 2.57.10 uur ook grandioos af.

Bij de agegroupers was Ardjan Swerink – daags na zijn verjaardag – de beste landgenoot op een 66e plaats in 9.42.08. Ook hij kwam daarmee in de top tien terecht, maar dan wel bij de M40.

VRIJDAG 25 NOVEMBER: IRONMAN TIBERIAS ISRAEL
M:
5.Menno Koolhaas 7.56.54
9.Tristan Olij 8.01.31
10.Milan Brons 8.02.26
66.Ardjan Swerink 9.42.08 (8e M40)
89.Arthur Gerards 9.58.06 (12e M30)
151.Tijn Huberts 10.41.19 (23e M30)

Atleet verdronken op IM 70.3

Helaas werd het evenement ontsierd door opnieuw een dodelijk slachtoffer onder de atleten. Het gebeurde niet op de Ironman, maar de IM 70.3 die gelijktijdig werd gehouden. De man is uit het water gehaald, gereanimeerd maar in het ziekenhuis alsnog overleden. Hulp mocht niet baten. Ironman en orgaisatie Israel zijn enorm aangedaan door het drama. Zij leven mee met familie, vrienden en supporters van de atleet van Israelische afkomst.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.