Continental Cups om punten te pakken: Donald Hillebregt wordt tweede in Keniaanse Africa Cup – WTJ 2694

ZATERDAG – Er zijn vele wegen, die naar de Olympische Spelen leiden. Zo wist in het verleden Roland Melis via de Nederlandse Antillen de Spelen van Sydney te bereiken. En in zijn triathlonperiode trok Jordi Meulenberg de hele wereld over om in de meest gekke internationale wedstrijden puntjes te sprokkelen om hoger op de ranking te komen. Het lukte Jordi uiteindelijk niet. Een dergelijke missie onderneemt ook Donald Hillebregt al jaren.

Voor deelname aan de Grand Final in Abu Dhabi stond The Don te laag op de ranking. Maar geen nood: er stonden nog meer wedstrijden op de World Triathlonkalender. De kersverse dertiger kon zelfs kiezen uit Malaysia, Ecuador of Kenia. Het werd het laatste. De Africa Cup-series hebben dit jaar nog twee wedstrijden: vandaag in het Keniaanse Kilifi een stad aan de Keniaanse kust. Met als toeristische trekpleister Bofa Beach, een van de mooiste stranden van Kenia.

Met veel Keniaanse deelnemers, nog een paar andere Afrikanen, Europeanen en een verdwaalde Uruguyaan was het toch nog wel een internationaal veld al waren de pure toppers natuurlijk op het WK. Het zwemonderdeel in de Indische Oceaan was voor de Luxemburger Stefan Zachäus het snelst klaar. Samen met Togolees Eloi Adjavon kwam Donald als zesde van de 18 deelnemers uit het water. Op de fiets trok hij dat snel recht en kwam hij in een kopgroepje van zeven man terecht. De kansen voor een podiumplaats waren aanzienlijk en hij slaagde er inderdaad in om achter Zachäus – die trouwens net als Donald de halve aardbol over gaat teneinde zijn Olympische droom te realiseren – de tweede plaats te bemachtigen. Het verschil aan de finish was 16 seconden. Derde werd Federico Scarabino. De nationaal kampioen van Uruguay verloor veel tijd met zwemmen en fietsen, maar liep wel beduidend sneller dan de Luxemburger en onze landgenoot. Beste Keniaan was Joseph Okal op een elfde plaats met elf minuten achterstand. Hij ging vijf landgenoten vooraf.

Arjan Meesterburrie biedt Oranjefans troost met titel

In Manta, Ecuador was dus ook een Continental Cup-race. Daar streden ze om de American Cup. De internationale uitslagen hebben ons nog niet bereikt, maar wel het voorprogramma met de agegroupers. So what, zou je denken. Maar daar deed Arjan Meesterburrie aan mee, onze Trikipedia-correspondent Latijns Ameria. Het ging heb goed af: Arjan won de Ecuadoraanse mastertitel. Zijn reactie op socials was mooi en grappig tegelijk: ,,Heb even namens jullie allemaal revanche genomen voor Nederland-Ecuador door nationaal kampioen triathlon te worden van Ecuador in mijn leeftijdscategorie.”

De derde Continental Cup was in Ipoh, Malaysia. Daar echt geen Nederlanders aan de start. De winst op de Asian Cup ging naar de Australier Joshua Ferris. Hij won de sprint triathlon in 53.55. Tweede en derde waren twee atleten uit Hong-Kong: Tsz To Wong en Shing Him Yu. De Duitse Celine Kaiser was snelste vrouw. Olivia Thornbury uit Nieuw-Zeeland en Manami Hayashi uit Japan konden haar nog het langst bijbenen. Met atleten uit 22 landen was ook dit een echt internationaal evenement.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.