Rani Skrabanja sterk terug op Arena Games Sursee; Americas Tri Cup-races; Zwemlopen Bodegraven en Roosendaal – WTJ 2788

ZONDAG – Het laatste geslaagde optreden van Rani Skrabanja dateerde al weer van vorige zomer toen ze keurig twintigste werd op het Europees kampioenschap in Munchen. Ervoor en erna speelden blessures de Limburgse parten. Ze ging in alle rust terug naar de tekentafel, trainde in de winter lekker door en dacht ‘kom laat ik de uitnodiging voor de Arena Games eens aannemen.’

Rani geeft visitekaartje af in series Sursee 

Het pakte geweldig goed uit met een vijfde plaats in deze tweede race van de Arena Games. Plaats van handeling: het Zwitserse Sursee. In de ochtenduren liet Rani al zien dat er serieus rekening met haar moest worden gehouden. In de tweede heat blonk ze uit door allebei de heats van 200 meter zwemmen, 4 km. fietsen en 1 km. hardlopen te winnen en daarmee dus als een van de favorieten richting finale.

Het verging Rani’s team/landgenote Kim van ’t Verlaat minder, maar we geven haar het voordeel va de twijfel. Debuteren op dit niveau bij de elites en dan ook nog in zo’n explosief nummer als op de Arena Games, wellicht mag je de lat dan niet al te hoog leggen. Dat journalisten dat wel doen hoort overigens wel bij topsport, want daarin ligt de lat per definitie hoog. Het werden voor Kim twee negende plaatsen in de stages van Heat 2 en daarmee was Kim niet finale-waardig, maar wel een ervaring rijker. De heats werden gewonnen door de Hongaarse topfavoriete Zsanett Bragmayer, die vorig seizoen al opviel met de allereerste wereldtitel in de Arena Games.

Donald en Victor niet door naar de finales

Bij de mannen zaten de Nederlandes in Heat 1. In beide stages finishte Donald Hillebregt op een zevende en Victor Goene op een achtste plaats. De Nederlanders lieten daarmee nog twee tegenstanders achter zich, toch was het niet genoeg om door te stoten tot de finale series, die in de avonduren plaats hadden en live te volgen waren op Eurosport. Overigens ging de eerste Stage naar de Pool Maciej Bruczdziak en de Zwitser Simon Westermann, allebei dezelfde tijd in 11.21 minuten. De tweede Stage was voor de Duitser Lasse Nygaard Priester, voormalig Holten-winnaar. Bij de mannen werden de eerste voorrondes in heat 2 door Justus Nieschlag en de ZwitserBelg Fabian Meeusen gewonnen.

Goed daarna bleven de beste tien atleten over voor de finales 200/4/1 zwemmen/fietsen/lopen en de tweede finale heat lopen/fietsen/zwemmen. Daarna waren de tijdverschillen bepalend voor de finale waarin het wel weer Z/F/L-volgorde was.

Rani draait volop aan de top mee

Voor Nederland was de vrouwenfinale het interessantst.  In de eerste heat lag Rani er goed bij na het zwemmen, maar was haar wissel naar de Tacx even wat minder soepel dan Beagmayer en de Britse Olivia Mathias, die voor haar uit het zwembad kwamen. Bij het lopen verloor de Limburgse nog een paar seconden (20 op winnares Bragmayer) en was de vierde plaats haar uitgangspositie voor de tweede heat. In de tweede heat begon het spel op de loopband, waarvan Rani wist dat ze de schade beperkt moest houden. Fanni Szalai was als eerste bij haar fiets, Rani wisselde op 20 tellen als negende. Fietsen ging super, zodat ze zowel zes seconden als twee posities heroverde. En toen mocht Rani’s favoriete zwemonderdeel nog beginnen. Daarin zwom ze in een ruk naar de tweede plaats. Een geweldige prestatie. Enkel Bragmayer bleef ongenaakbaar: 17 seconden had ze voorsprong bij het ingaan van de finale heat.

Opgeteld had Rani daarmee 38 seconden achterstand op Bragmayer, die als eerste terug het bad in dook. Langenote Fanni Szalai moest een halve minuut zien weg te werken evenals Mathias en Rani mocht als vierde te water. De spanning in de wedstrijd was weg: wereldkampioene Zsanett Bragmayer maakte haar status waar. De strijd om zilver en brons was boeiend. Aanvankelijk tussen Skrabanja en Szalai, maar bij het lopen kwamen Olivia Mathias en Emma Jackson zich nog in de strijd mengen.

Bragmayer en Schoeman winnen tweede Arena Games

De verschillen waren niet groot. De tweede wedstrijd – na Montreal – werd dus gewonnen door Zsanett Bragmayer met Mathias als tweede en Szalai als derde. Emma Jackson ging op het laatste Rani nog voorbij. Maar met een vijfde plaats mag ze zeker in haar nopjes zijn. 47 seconden was het tijdverschil ten opzichte van de winnares. In de eindstand staat Kim van ’t Verlaat op de 17e plaats op een totaal van 19 atletes.

Bij de mannen won de Zwitser Simon Westermann de eerste Final stage, was Henri Schoeman de snelste in de tweede en de Zuidafrikaan handhaafde zijn kleine voorsprong ook in de slotrace. De Franse wereldkampioen duathlon Maxime Hueber-Moosbrugger noteerde wel dezelfde eindtijd in die laatste heat als Schoeman. Het betekende wel dat Hueber-Moosbrugger in die finale Simon Westermann van het zilver af stootte. In het eindklassement namen Donald Hillebregt en Victor Goene respectievelijk een 13e en 15e plaats in. Voor Henri Schoeman – ex-landgenoot van Richard Murray plus brons op de Spelen van Rio – was het een mooie opsteker na een mindere WTCS-race in Abu Dhabi.

Americas Triathlon Cups Pucon en Sarasota

De Americas Triathlon Cup in het Chileense Pucon kreeg een mannenpodium afkomstig van drie continenten. De sprintrace werd gewonnen door de Canadees Liam Donnelly. De Japanner Aoba Yasumatsu werd tweede, de Braziliaan Antonio Bravo Neto derde. Een Europese zege bij de vrouwen en wel voor Ivana Kuriackova, die al wat langer in Zuid-Amerika doorbrengt. De Braziliaan Giovanna Lacerda scoorde zilver, de Argentijnse favoriete Romina Biagioli brons.

Ook de tweede Americas Triathlon Cup in het Amerikaanse Sarasota bracht een Canadese winnaar voort. Mathis Beaulieu – 18 jaar nog – was de snelste. Hij bleef de Amerikaan John Reed 15 seconden voor. Brons ging naar een tweede Amerikaan: Ka’eo Kruse. Jong klopt ook oud bij dfe vrouwen. De 21-jarige Zuidafrikaanse Amber Schlebusch klopte verrassend topfavoriete Katie Zaferes. Derde eindigde de Mexicaanse Sofia Rodriguez Moreno.

Zwemloop Bodegraven voor Mike en Joyce

Dan de tweede Nederlandse zwemlopen op zondag. Te beginnen in Bodegraven bij TTB. De snelste van het van het veld was Mike van Beek, die we een paar weken terug nog blij konden maken met een mooie lustrumprijs van Trikipedia. De triatleet uit Ede was op de kilometer zwemmen in binnenbad De Kuil en 10 km. lopen sneller dan Wouter van Catz en Jan Boot stond ook wederom op het podium. Het was een paar jaar geleden dat de zwemloop doorgang kon vinden, vorig jaar was het louter een clubwedstrijd.

Snelste vrouw en vierde in totaal kwam de Almeerse Joyce Caro over de meet. Ze hoefde enkel af te rekenen met Esther Geerlings, want er stonden slechts twee vrouwen aan de start. Bese duo was Theo en Arthur. De korte afstand werd gewonnen door Stefan Nieuwenhuis en Melisse de Bruin. De kortste afstanden hadden jonge talenten als Lars van Bergen, Senna Schouten, Pim Noordergraaf en Laura de Groot als winnaars.

Zwemloop Roosendaal voor Vlaamse Arno en ‘Duitse’ Annelotte

Minder zon dan op zaterdag, maar wel iets warmer. Dat waren de omstandigheden bij de beide zwemlopen. Ook in Roosendaal. Daar werd binnenbad De Stok naast het Outlet Center gebruikt voor het eerste onderdeel met vervolgens een parcours richting Wouw en terug. De wedstrijd werd een kopie van vorig jaar. Ook nu duelleerden de Belg Arno Lambrecht en Gastelaar Janne Englebert om de eindzege. Opnieuw was het specialist Lambrecht, die aan het langste eind trok. In de triathlons speelt de Vlaming nauwelijks een rol van betekenis; fietsen is niet zijn sterkste kant. Maar voor een zwemloop mag je Arno midden in de nacht wakker maken. Janne volgde als tweede en vervolgens was er het gaatje naar de nummer drie Robbie Kerremans uit Welberg.

De in het Duitse Bonn woonachtige, maar uit Zeeland afkomstige Annelotte van Dieren was de sterkste van het vrouwenveld. Als tweede volgde Anita Verkerk en de Belgische Meri Koyen mocht het derde blokje op het schavot in beslag nemen. Op de halve afstand ging het nog harder: Gastels talent Sem Lazaroms was ongenaakbaar. Snelste bij de meisjes was Hidde Koole. Nog korter is de 250/2,5-combi met als winnaars Bredanaar Noud Dammer en de Kapellense Lucia Kerstens. En als instap-race was er voor de allerkleinsten 100/1. Die zwemloop werd gewonnen door Tijs Berkers uit Drunen en de Bredase Britt Dammer, zusje van Noud.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.