World Triathlon Congres Abu Dhabi; Mallorca 140.6 valt weg door crisis; Profrenner Barguil in triathlon; Peter Fitzweijers in Oxman – WTJ 2697

DINSDAG – Tijdens een WK Grand Final, zoals we het gemakshalve maar even blijven noemen, komen de Nationale Federaties ook altijd bijeen voor congres. Het betrof in Abu Dhabi het 35e World Triathlon Congress. Het was een hybride congres, zodat naast de 53 aanwezige federaties in de Verenigde Arabische Emiraten er nog eens 47 online mee deden.

Het congres stond onder leiding van World Triathlon president en IOC-lid Marisol Casado. Samen met alle federatie-vertegenwoordigers keek ze terug op een druk seizoen waarin het strategisch plan 2022-2025 zijn intrede deed. Casado loofde de veerkracht van de federaties gedurende de pandemie en de manier waarop iedereen weer terugkeert. Het strategisch plan voert de sport richting Spelen Parijs en daarna. ,,We kijken terug op een bijzondere strijd om de wereldtitels met Abu Dhabi als kroonjuweel op een groots jaar.”

Congres ook over gebruik loopschoenen

De Spaanse preses zei ook dat de sport blijft groeien, innoveren en ontwikkelen. ,,Er komen nieuwe gaststeden bij, we krijgen nieuwe commerciële partners, het wedstrijdschema voor volgend is ver gevorderd en we groeien met met aantal paratriatleten dat straks mee mag doen aan de Spelen in Parijs. Bovendien was de allereerste World Triathlon para mixed relay hier een groot succes.”

Tijdens het congress is gesproken over het voortzetten van de transgender policy. Twee IOC-leden kwamen daarover tekst en uitleg geven en een werkgroep gaat daar verder mee aan de slag. In de nieuwe competitieregels voor 2023 komen zaken als ‘welke loopschoenen gebruikt mogen worden’. Triathlon volgt daarin World Athletics (voorheen IAAF). Goed nieuws ook voor triatletes, die gedurende hun top sportcarrière moeder willen worden. In de rankings worden hun punten als het ware ‘vastgezet’ tot het kind twee jaar oud is. Dat maakt het voor triathlonmoeders makkelijker om terug in competitie te komen op het hoogste niveau.

Ook de financiën kwamen ter sprake in relatie tot de continentale federaties. Er worden fondsen aangeboord, waar dat nodig is in een jaar waarin het prijzengeld bij de World Triathlon Championship Series voor het eerst de 1 miljoen dollar overschreed.

Geen Mallorca 140.6 triathlon meer

Tussen het miljoenenbal van World Triathlon maar ook van PTO, zitten echter ook organisaties die het moeilijk hebben. Een eerlijk verhaal daarover lazen we van de organisatoren van de Mallorca 140.6 Triathlon. Hun derde editie gaat op 30 september 2023 niet door. Ze hebben de pandemie ‘overleefd’, maar de daaropvolgende economische crisis is voor hen de nekslag. Een eerlijke verklaring, die we hieronder eens meenemen, omdat we denken dat in elk sport en bij sportevenementen iets te snel geredeneerd wordt dat de bomen tot in de hemel groeien.

« De Mallorca 140.6 Triathlon slaagde erin om een ​​eerste afgelasting als gevolg van de pandemie van het Coronavirus in 2020 te boven te komen, en hoewel het in 2021 en 2022 een organisatorisch succes was, is het nog niet klaar met groeien in termen van inschrijvingen en de vooruitzichten voor dit volgende 2023 zijn dat niet beter door externe factoren zoals de economische crisis en de daling van de deelname aan andere tests van dit type in heel Europa. Een van de uitgangspunten voor de organisatie was om een ​​evenement van de hoogste kwaliteit te ontwikkelen voor zowel professionele triatleten als voor leeftijdsgroepen en zonder de garantie van minimale deelname is het evenement onhaalbaar. Daarom is het meest correcte en eerlijke wat je kunt doen, volgens de filosofie van de organisatie en dat reeds geregistreerde triatleten minimaal ongemak hebben en hun kalender voor de editie van 2023 kunnen reorganiseren, om het op dit moment aan te kondigen.”

Moraal: het is geen schande om ook eens een stapje terug te moeten doen. Marion Tuin bewaart goede herinneringen aan deze race, die ze in 2021 wist te winnen.

Warren Barguil debuteert op triathlon

Terwijl Nederlandse wielrenners als Tom Dumoulin en Mathieu van der Poel (in zijn jongste jaren nog wel 1 keer deelnemer in Oud Gastel) hun debuut op de triathlon nog even uitstellen, is de Fransman Warren Barguil er al wel aan toe. De  31-jarige Fransman – winnaar van de bergtrui in de Tour de France van 2017 – debuteert komend weekend op de triathlon van La Reunion, een race die ooit nog eens door Floris-Jan Koole werd gewonnen. De wedstrijd gaat over 1500 meter zwemmen, 45 km. fietsen met een hoogteverschil van 1800 meter en 10 km. lopen eindigend op de top van de Piton. Barguil werd twee keer tiende in de Tour, won vier etappes in Tour en Vuelta en was in 2019 de Franse wegkampioen. Hij kiest in elk geval een pittige race uit voor zijn debuut, maar dat klimmen ligt het vast wel.

Americas Cup Manta: Bravo geklopt

Tot slot nog de resterende uitslagen van afgelopen weekend. De Americas Cup in Manta, Ecuador bijvoorbeeld. We wisten al wel dat Arjan Meesterburrie snelste master was op de Ecuadoraanse kampioenschappen, maar het hoofdnummer de Americas Cup stond nog open. De winnaar kwamuit het gastland: Juan Jose Andrade Figueroa. Hij versloeg de Chilles Gaspar Riveros, broer van Barbara. Brons ging naar Gabriel Teran Carvajal. Bij de vrouwen werd topfavoriete Elizabeth Bravo uit Ecuador verrassend verslagen door de Colombiaanse Maria Carolina Velasquez Soto. Bravo verloor de race door een slechte tweede wissel, aan de meet zaten er twee tellen tussen. Cecilia Perez uit Mexico eindigde als derde.

In Nieuw-Zeeland is het seizoen volop in gang. Veel evenementen zijn op de kalender opgeschoven nu de Ironman Taupo reeds in december wordt gehouden. De Nieuw-Zeelandse klassieker vormt het allerlaatste optreden van ‘The Voice of Iroman’ Mike Reilly. De race is op 10 december, waarmee dus niet langer Busselton als allerlaatste Ironman op de jaarkalender staat, maar Taupo. Direct na die wedstrijd komen we met de jaarlijsten op de hele triathlons.

Peter Fitzweijers op podium in Oxman

Vanwege Ironman Taupo schoof bijvoorbeeld de Oxman naar voren. Deze wedstrijd over een halve afstand wordt gehouden in het Nieuw-Zeelandse Oxford Canterbury. Dat klinkt meer Brits, maar ligt toch wel degelijk op het Zuidereiland. Geen grote wedstrijd overigens, amper 70 deelnemers. De winst ging naar Tom Somerville. Eindelijk, want in voorgaande jaren was hij al derde en tweede geworden. Tom finishte in 4.06.36 uur en was daarmee royaal de beste. Op gepaste afstand werd een Nederlander (woonachtig in NZ) wel mooi tweede. Het is Peter Fitzweijers, die we in verband met Challenge Wanaka al vaker genoemd hebben. Hij kwam elk jaar wat dichterbij de top in deze Oxman. Vorig jaar negende en snelste M40, nu tweede en opnieuw snelste M40. Zijn tijd was ook acht minuten sneller dan in 2021. De derde plaats was voor Chris Keogh in 4.36 uur. Bij de vrouwen een compleet Nieuw-Zeelands podium met Anthea Oliver (5.09.56), Emma Smith (5.13) en Holly Weston (5.22)

ZONDAG 27 NOVEMBER: OXMAN (NZL)
M:
2.Peter Fitzweijers 4.30.52 (1e M40)

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.