In gesprek met Diede Diederiks na haar derde plaats in Bahrein.

Derde plaats was het voor Diede Diederiks in de voor ons hele vroege ochtend  tijdens IM 70.3 Bahrein. Natuurlijk bellen we even met Diede na deze schitterende prestatie.

Ik ben zelf ook verrast door deze prestatie. Tijdens het WK 70.3 afgelopen maand, heb ik mijn fietsvorm niet kunnen laten zien, omdat ik serieus onderkoeld raakte. Daarom geeft de snelste fietstijd van vandaag mij veel voldoening! ik kon eindelijk 90km lang mijn beoogde wattage trappen.

In tegenstelling tot het zwemonderdeel, waar ik hard aan ga werken komende winter. Ik zwem nog maar sinds 2018/19 en daar is nog winst te behalen. Ik had het zwemparcours wel verkend, maar het was vanochtend redelijk stormachtig, waardoor ik door de golven moeite had om de boeien te zien.  Ik zwom samen met en andere deelneemster, maar ook zij was niet zo koersvast met als gevolg dat ik 2050 meter (150  te veel) heb gezwommen. Dat kan beter.

Des te mooier dat het een redelijk eerlijk fietsonderdeel werd in Bahrein.
Eindelijk eens een Pro-damesrace die niet beïnvloed werd door de agegroep mannen. Zij startten 7 minuten na ons en dat bleek een voldoende marge om geen treintjes met mannen en daar aan de staart een pro dame te hebben.

Met het fietsen begon de inhaalrace, rond de 70km Lottie Lucas en Nathalie van Coevorden en na 80 kilometer Majolaine Pierre. Daar dacht ik dat ik 2e lag. Holly Lawrence zat daar nog voor, maar wat ik niet wist, was dat zij verkeerd gereden was. Ik lag dus aan de leiding en dat werd me duidelijk toen in T2 binnenkwam. Alle camera’s op mij gericht, THE LEADING LADY riep Paul Kaye. Ook al had ik een heleboel minuten dicht gefietst, toch Marjolaine en Natalie van Coevorden min of meer meegenomen naar T2 en waren de verschillen klein bij aanvang van het lopen.

Het lopen was heel spannend! omdat er 3 concurrentes achter mij liepen, was het alles geven maar ook doseren. Je kunt niet eindeloos gas geven, en bent steeds bezig met jezelf managen. Omdat het hier warm is, was vocht en koelen belangrijk. Marjolaine kwam na 1,5 rondje voorbij, maar het was al duidelijk voor mij dat ik geen 1.19 in de benen had.
Nathalie volgde later, en als Olympisch atlete, had ze er een hoog tempo in zitten.
Ik speelde daarna op safe en zette alleen in de laatste ronde nog aan, omdat Holly Lawrence (de nummer 6 van de wereld ranking) aan kwam stormen met een motor voor haar (op het loopparcours nota bene). Ik ben tevreden over het lopen  en zo werd het een derde plaats voor mij; die had ik nog niet! (RED; 1e plaats dit seizoen IM 70.3 Poznan, 2e plaats IM 70.3 Jesolo).

Heel belangrijk voor mij ook was vandaag de aanwezigheid van mijn vriend Robert, die de coaching ter plaatse en supporteren voor zijn rekening nam, iets wat voor mij heel speciaal is. Samen mogen genieten van onze sport, in al die verschillende rollen. Het delen van onze passie is echt fantastisch.

Het lange seizoen zit er voor Diede op en we kijken ook nog even naar 2023:
Voor volgend seizoen zijn de twee hoofddoelen het WK 70.3 in Lahti en het WK in Samorin, twee wedstrijden waar ik me voor gekwalificeerd heb. Daarnaast gaan we kijken of er toch een mogelijkheid is om volgend seizoen deze wedstrijden toch ook te combineren met crosstriathlon, want dat heb ik echt gemist. Natuurlijk kijk ik ook wel naar eventuele mogelijkheden om binnen de PTO-races te starten, maar daarvoor moet je in de top 40 – 50 van de ranking staan (RED: op dit moment 60e plaats). Maar ik ben nog maar 1 jaar op professioneel niveau bezig met triathlon, ik noem het altijd mijn 2e fulltime baan. We zullen zien..

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.