Jack Moody en Anna Bergsten winnaars van Ironman 70.3 Nieuw-Zeeland; Plews en Murray winnen Ironman; Slotrace voor The Voice of Ironman Mike Reilly – WTJ 2712

ZATERDAG – Jack Moody en Anna Bergsten zijn winnaars geworden van de Ironman 70.3 Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelander kwam na 40 kilometer fietsen op kop en stond de leiding niet meer af.

Benjamin Zorgnotti van de eilandengroep Tahiti haalde uit bij het zwemonderdeel. Hij bleef Sam Osborne 3 seconden en Moody49 tellen voor. Na 15 kilometer was de Tahitiaan de leiding kwijt aan Osborne, die niet ver achter hem Jack moody en Mark Phillips zag fietsen. Nog geen 5 kilometer later was de top drie omgedraaid: Moody op kop, 47 seconden later Phillips en Osborne zakte ver terug. In de tweede wissel mocht Moody al redelijk zeker van zijn zaak zijn met Phillips inmikddels op 3.40 en Simon Cochrane als de nieuwe nummer drie op 6 minuten. Zorgnotti hield de schade nog beperkt tot 6.50 , maar Osborne kreeg maar liefst 10 minuten aan zijn laars.

Bij het lopen liepen de verschillen alleen maar op, zodat de wedstrijd van alle spanning was beroofd. Jack Moody won in 3.49.18 uur, Mark Phillips op 7.50 minuut tweede en Simon Cochrane op 8.39 minuut vierde. Knappe race van de nummer vier Benjamin Zorgnotti. De Tahitiaan verloor 11 minuten op de winnaar. Sam Osborne, toch wel beetje favoriet, moest genoegen nemen met een vijfde plaats op 13.43 en vervolgens kwam Scott Harpman al op meer dan 20 minuten aan.

De Zweedse won

Vijf Nieuw-Zeelandse en 1 Australische vrouw namen het op tegen 1 Zweedse. De Zweedse won. Anna Bergsten is haar naam. Na het zwemmen lag ze nog zesde van de zeven pro’s. Rebecca Clarke opende samen met de Austalische Chloe Hartnett de race. Hannah Berry volgde op 55 seconden en Anna moest toch eerst 3 minuten zien weg te werken. Hartnett en Berry sloten aan bij Rebecca Clarke. Hoewel de Zweedse het daarachter helemaal alleen moest zien te klaren, kwam ze toch steeds dichterbij. In de tweede wissel lag ze achter het kop trio vierde op 1.40 minuut.

Na zes kilometer lopen was Hartnett er vooraan al af en kwam Bergsen op 37 seconden door. In dat tempo was de zege voor de Zweedse, vorig jaar nog AG30-wereldkampioene. Al na 9 kilometer nam ze de kop over om ze ook niet meer af te staan. Aan de finish hield ze 2.17 minuut op favoriete en titelverdedigster Hannah Berry. Brons ging naar Rebecca Clarke op 3.27 en Hartnett lag als vierde 4.50 minuut. Daarna gaapte een enorm gat naar de als vijfde gefinishte Rebecca Kingsford: 18.44 minuten. Els Visser stond weliswaar met startnummer 3 op de startlijst, maar begrijpelijkerwijs deed Els een week na Ironman Western-Australia nu niet mee.

Wel voor Nederland van de partij was Peter Fizweijers, in de veel kleinere Oxman onlangs nog op het podium. In deze wedstrijd kwam de Nederlander, woonachtig in Nieuw-Zeeland tot een 313e plek. Anton Reiman ging nog net even harder en ook Anouk Alexander haalde netjes de finishlijn.

ZATERDAG 10 DECEMBER: IRONMAN 70.3 LAKE TAUPO (NZL)
M:
269.Anton Reiman 5.44.19 (24e M45)
313.Peter Fitzweijers 5.53.50 (28e M40)
V:
269.Anouk Alexander 7.57.00 (15e F50)

Ironman voor Plews en Murray; laatste keer Mike Reilly

De Ironman in en rond Lake Taupo is gewonnen door Dan Plews en Vanessa Murray. Zij gingen zo’n beetje de hele race aan de leiding en werden geen moment bedreigd door de concurrentie. Beiden afkomstig uit het thuisland overigens. Plews won in 8.50.12 uur, daarmee de laatste sub-9-er van 2022. De concurrentie volgde pas 26 minuten later. Jeff McHardy haalde zilver in 9.16.40 en Gregory Bassam brons in 9.20.13 uur. Bij de vrouwen was er ook geen twijfel mogelijk. Vanessa Murray (naamgenote van Richard dus) was al na het zwemmen in de voorste regionen te vinden. Ze vergrootte stelselmatig haar voorsprong, die op de finish op 14.16 minuut uitliep. Dat was het verschil ten opzichte van de als tweede finishende Ierse triatlete Fiona Gallagher. De kampioene en vice-kampioene scoorden de laatste sub-10-ers van 2022: namelijk 9.41.10 en 9.55.227 uur. De Nieuw-Zeelandse Taryn Ryan zat daar met 10.08.38 boven. Het was goed genoeg voor brons.

Beste Nederlander was Marnix van der Heide. De triatleet uit Leiden deed 10.23.03 uur over deze reeds lang bestaande Ironman en was daarmee 43e overall en twaalfde in zijn leeftijdsgroep. De rolling-down moet uitwijzen of hij naar Hawaii mag.

ZATERDAG 10 DECEMBER: IRONMAN LAKE TAUPO (NZL)
M:
43.Marnix van der Heide 10.23.03
Jelle Pieksma

Het ws de laatste hele triathlon van dit seizoen en ook de laatste met Mike Reilly aan de finishlijn om voor het laatst die magische finishwoorden uit te spreken: YOU ARE AN IRONMAN uit.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.