Vincent Luis in de ‘winning mood’: na Daytona nu Bahrain Ironman 70.3; dubbel Frans succes met Pierré; Diede Diederiks op geweldige derde plaats – WTJ 2711

VRIJDAG – Natuurlijk wil Vincent Luis over twee jaar voor eigen publiek shinen. De Olympische titel in het eigen Parijs laat de Fransman niet zo maar liggen. Toch was hij de laatste jaren zijn topsnelheid op de standaard afstand kwijt. Reden te meer om al af en toe een uitstapje naar de halve afstand te maken. Onder het mom ‘wat Blummenfelt kan, kan ik ook’ heerst Luis de laatste week over de halve afstand.

Clash Daytona was overigens nog geen halve, maar vanochtend was de voormalig wereldkampioen ook de beste op een echter halve, de Ironman 70.3 in Bahrain. Bakermat van een toptriathlon formatie (Bahrain Victorious 13), waar Vincent Luis uiteraard ook voor uit komt. Hij finishte niet in de snelste tijd ooit in deze wedstrijd: 3.38.02 uur ligt ver boven de 3.25.21 van Blummenfelt 2019, maar het parcours was weer anders dan toen. Tijden met elkaar vergelijken is op de hele al lastig, laat staan op de vele halves in de wereld.

Uiteraard snelste uit het water

Dat hij de snelste zwemmer was, verbaasde niet. Een dertigtal seconden moesten Samuel Dickinson, Maximillian Sperl en Andrea Salvisberg inleveren ten opzichte van de Fransman in bloedvorm. Fietsend was Luis niet van plan om met al zijn energie te smijten terwijl er achter hem aan groepsvorming werd gedaan. Hij liet zich opslokken door de vier man, die ook samen aan de halve marathon begonnen. Dat waren Dickinson, Sperl en Salvisberg aangevuld met de Zweed Gabriel Sandör.

Vincent Luis had de beste papieren om het af te maken, waarschijnlijk ook de beste benen want de andere heren hadden eerst het gaatje goed moeten maken. Luis en Salvisberg gingen eerst in de aanval, de Zwitser loste vrij vlot en daarna had de 33-jarige triatleet uit Vesoul vrij spel. Samuel Dickinson had een snelle tweede loophelft en finishte als tweede op twee minuten. Het brons ging 34 seconden later naar de Duitser Maximillian Sperl.

Antonio Benito Lopez was de verrassend sterke Spanjaard op een vierde plek op 3.13. Vervolgens de Zweedse hardfietser Gabriel Sandör en de sterk terug gevallen Salvisberg op een zesde plaats. Voor Pieter Heemeryck was een podiumplaats niet haalbaar dit keer. Nadat de Belg als elfde uit het water kwam fietste hij door naar een zevende plaats om daar zo’n beetje de hele race te vertoeven. Hij finishte ook zevende op 7.22 minuten. Marcus Herbst, James Scott-Farrington en Alessandro Fabian maakten de top tien volledig.

Indrukwekkende Diede Diederiks sluit seizoen af met brons

In het vrouwenveld maakte Diede Diederiks opnieuw een ijzersterke indruk door – zoals vaak – vanuit de achterhoede op te rukken naar uiteindelijk een derde plaats. De wedstrijd werd gewonnen door de Francaise Marjolaine Pierré. Haar winnende tijd van 4.05.54 lag eveneens 13 minuten boven de toptijd van Holly Lawrence (3.52.51 in 2019). Maar daar hebben we het hierboven al over  gehad. Het zilver ging naar Natalie van Coevorden, Australische met Nederlandse grootouders die in de jaren vijftig vanuit Nederland emigreerden. Natalie lag 1.17 achter op Pierré. die voor een dubbel Frans succes zorgde. Diede noteerde 1.49 miuut achterstand bij de finish.

Dat was in het zwemwater veel meer. Daar had de Rotterdamse slechts twee vrouwen achter zich en moest ze nog 5,5 minuut toestaan op Van Coevorden, die na 26.02 uit het water kwam. Drievoudig winnares Holly Lawrence lag toen nog tweede. De Britse was vastbesloten de wedstrijd opnieuw naar haar hand te zetten, ze nam een flink voorschot door liefst 4 minuten bij snelste zwemster Van Coevorden weg te rijden, maar na 60 kilometer leidde de voorrijmotor haar van het parcours, hetgeen haar heel veel tijd kostte. Diede Diederiks nam de leiding daardoor over, alhoewel ze dat pas in de gaten kreeg in T2.

Het klassement was daardoor in de tweede wissel volledig op z’n kop gezet. Lawrence lag daar vierde op 1,5 minuut van de Nederlandse. Daartussen nog Pierré en de voor de Emiraten uitkomende Britse Lottie Lucas. Niet eerder zette Diede zo’n sterk fietsnummer neer, we spreken haar straks. Jammer genoeg kon ze dat nu niet omzetten in de allersterkste run, die ze ooit deed. Maar ja, daar zijn het ook topwedstrijden voor. Pierre was haar na 6,5 km. voorbij, Van Coevorden na 10 km. Maar voor Lawrence of Lucas was het gat te groot, bovendien bleef Diede heus hard genoeg doorlopen. Ze verloor maximaal 2.13 minuut op Marjolaine, maar in de slotfase werd het weer korter: 1.49 minuten. Een prachtig slotakkoord van een voortreffelijk seizoen, waarin Diede alleen van het WK St. George iets meer had verwacht. Maar voor het overige: meer dan een perfect eerste (of tweede?) pro-jaar.

Drievoudig winnares Holly Lawrence eindigde vierde op 4.39, Lotte Lucas vijfde op 11 minuten en de nummer zes de Finse Tiina Pohjalainen had 12 minuten achterstand. De Deens Shiva Leisner maakte de top zeven van de pro’s compleet.

Agegroupers: Niels Esmeijer sterk tweede

De agegroupers volgden kort na de pro’s op de ietwat chaotische finishlijn (zie filmpje). De winst ging de Spanjaard Javier Perez, maar binnen een minuut was ook Niels Esmeijer daar al. De triatleet uit Soest scoorde een eindtijd van 4.06.09 uur. Tweede ook in zijn M35-categorie, want Perez is een leeftijdsgenoot. Sterk staaltje lopen van de Nike-man weer, want Niels begon als negende op dik vijf minuten van de Zuidafrikaan Andrew Botha aan het lopen, ongeveer samen met Perez overigens. Samen walsten ze door het veld heen op weg naar ‘goud en zilver’. Met 21-km, tijden van 1.18.03 en 1.19.16 uur waren zij op dat onderdeel superieur. (Ter vergelijk: Vincent Luis liep 1.09.57). De eindtijd van Niels zou uiteindelijk een minuutje rapper zijn dan van Diede. Rogier Mooiman was goed voor een zevende plek bij de M50. Erik Lentfert mocht van zijn werkgever wederom naar deze wedstrijd (reisde samen met Niels). De triatleet uit Hengelo finishte als negende M50.

VRIJDAG 9 DECEMBER: IRONMAN 70.3 MANAMA BAHRAIN
M:
16.Niels Esmeijer 4.06.09 (1e M35)
117.Rogier Mooiman 4.54.08 (7e M50)
121.Erik Lentfert 4.56.02 (9e M50)
376.Jaap Kwakman 5.57.46 (15e M55)
402.Rogier Dolleman 6.04.55 (38e M45)
V:
3.Diede Diederiks 4.07.43

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.