Geen vierde sporttitel voor Jetze Plat; Wel Zwitserse ereprijs voor Nicola Spirig; Feitjes en feitjes uit World Triathlon: Mitch, Gjalt en Jesse de jongsten – WTJ 2720

MAANDAG – Jetze Plat genomineerd voor Paralympier van het jaar (maar niet gewonnen). Jorik van Egdom, die in aanmerking komt voor de titel sportman van het jaar in Veenendaal en zo zullen er ongetwijfeld de komende tijd nog wel meer triatleten bijkomen, die binnen hun woongemeente in het zonnetje worden gezet.

Voor Nicola Spirig was dat al het geval. Zij werd uitgeroepen tot de eerste ‘Sportprijswinnaar’ (Sportpreis-Trägerin) van het Kanton Zürich. Het was regeringslid Mario Fehr, die haar de prijs overhandigde in haar gemeente Bachenbülach. Daar was dit weekend een volksfeest, waarop de minister van sport hulde bracht aan Nicola’s indrukwekkende loopbaan, die inmiddels is afgelopen. ,,Nicola is populair en staat dichtbij de mensen. Ze is een inspiratiebron en een rolmodel tegelijk!”, aldus Fehr. Niet alleen haar prestaties kwamen voor het voetlicht vooral ook haar grote inzet voor de kinder- en jeugdsport in het kanton. Nicola was zichtbaar blij met de prijs: ,,Het is een eer voor mij en alweer een bekroning van mijn topsportcarrière. Het is bijzonder leuk dat ik met mijn gezin op mijn pad en de vele sportieve hoogtepunten hier in Bachenbülach heb kunnen terugkijken.” En haar fiets is inmiddels verkocht.

 

Terugblikken met World Triathlon: Nederlanders Mitch Kolkman en Jetze Plat in het overzicht

Terugblikken doen we eind december altijd wel. Bij de krant en televisie op de grote gebeurtenissen in de wereld, daar neemt triathlon helaas een marginale plaats in. In de triathlonwereld komt Trikipedia met de bekende jaaroverzichten van beste triatleten, duatleten, crosstri- en duatleen en nog veel meer.

World Triathlon doet dat op haar manier ook, zij het dan met vooral aandacht voor haar World Triathlons Championship Series en World Cup-races. Bij de mannen wisten triatleten uit elf landen (een record) een podiumplaats te bereiken op een WTCS. De beslissing voor de wereldtitel viel trouwens pas 400 meter voor de finishlijn in Abu Dhabi. Tot dat moment kon Hayden Wilde nog de titel opstrijken, maar juist daar kwam Jelle Geens hem voorbij. Daarmee kaapte dagwinnaar Leo Bergere ook de wereldtitel voor Hayden weg. Frankrijk was met 8 medailles (2-3-3) het meest succesvolle land in de WTCS. GB en Nieuw-Zeeland haalden vier medailles allemaal door resp. Alex Yee en Hayden Wilde. De Amerikanen stuurden het meest gevarieerde team met 10 atleten op 9 evenementen, gevolgd door de Japanners, Britten en Duitsers met acht. Nederland had de voorbije jaren met de toen 18-jarige Mitch Kolkman kennelijk de jongste triatleet in de WTCS-cyclus 2021/22. Als dat zo is, dan is Gjalt Panjer de op 1 na jongste (slechts 3 dagen ouder) en ook Jesse Cuijpers was in Hamburg vorig jaar nog maar net 19. Idem voor de vrouwen, met Barbara de Koning toch wel een van de benjamins.

Niet de allerjongste, want dat was in Abu Dhabi bij de finales het Zweedse supertalent Tilda Mansson. Net 18 jaar jong. (Geboortejaar 2004 tegenover Mitch en Barbara 2002). De WTCS bij de vrouwen werd gedomineerd door Flora Duffy en Georgia Taylor-Brown. GB haalde 11 van de 27 WTCS-meedailles, Bermuda met Flora 5 in haar uppie, Frankrijk 4 en USA en Duitsland drie. Hier waren het de Britten en Japanners die over de negen wedstrijde tien verschillende triatleten afvaardigden. Frankrijk had er acht.

Overzichten ook van de paratriatleten. Aan de World Cup-races deden afgelopen seizoen maar liefst 208 paratriatleten uit 42 verschillende landen mee. Spanje stuurde de meeste: 28 en bij de vrouwen had USA er 26, gevolgd door Frankrijk met 22. Kijkende naar de successen dan haalden de Amerikaanse paratriatleten 17 medailles, eentje meer dan Spanje en Frankrijk komt derde met 12. We hebben al eerder verteld hoe bijzonder de zesde opeenvolgende wereldtitel was voor Jetze. Tel je al zijn races (World Cups/WK’s) op dan was het de 22e opeenvolgende overwinning voor Jetze op zo’n internationale top-triathlon. Indrukwekkend, maar kennelijk niet genoeg om vanavond wederom Paralympier van het jaar te worden. Nou ja, je kan niet alles hebben. Rolstoeltennisser Diede de Groot verdient de titel absoluut al blijft het appels met peren vergelijken. Dat vindt Jetze zelf ook.

In het vrouwen parawereldje was de prestatie van het Spaanse jonge talent Andrea Miguelez Ranz opmerkelijk. Vorig jaar de PTS4-wereldtitel in Abu Dhabi en een jaar later wereldkampioene PTS3 in dezelfde stad. En zo zijn ook de gegevens van het WK Multisports nog op een rijtje gezet , maar dat alles deden wij al eerder met de bekende medaillespiegels na elk WK en EK.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.