World Cup Rome: Vasco Vilaca maakt favorietenrol waar, Portugees heerst over het veld; Richard Murray beste NLer, 21e – WTJ 3100

ZATERDAG – In de mannenrace in Rome bleef de groep bij het zwemmen meer bij elkaar. Geen echte afscheiding, zoals bij de vrouwen wel gebeurde. Maar bij het lopen onderscheidde de Portugees Vasco Vilaca zich toch wel van de rest. Hij ging er met de overwinning vandoor op deze World Cup in een prachtige ambiance in de oude Romeinse stad. Schitterend zilver voor de Belg Arnaud Mengal en brons voor de Duitser Simon Henseleit.

Voor de Nederlanders zat er geen top tien klassering in. Richard Murray eindigde op een 21e plaats op 1.04 minuten. Mitch Kolkman kwam als 50e op 4.13 binnen, geen herhaling van zijn topprestatie vorige week dus. Voor de jonge Nederlander was het al zijn derde toprace in drie weken, dat kan opbreken. Victor Goene volgde als 53e op 6.16. Donald Hillebregt voerde na het zwemmen een eenzame strijd achteraan op de fiets en finishte als 55e/laatste op 7.25 minuten.

De wedstrijd werd geopend door de Italiaan Nicolo Strada, die voor de twee Hongaren Zalan Hobor en Csongor Lehmann uit het water kwam. Maar het lint erachter was nog aardig bijeen. Voor de beide Nederlanders was het strijden om het tijdsverschil klein te houden. Dat viel niet mee. Mitch Kolkman bereikte als 28e op 19 seconden de vaste wal. Victor Goene was daar 45e, Donald kwam als 51e op 33 seconden uit het water en Richard sloot het rijtje van vier Nederlanders op 38 seconden van Strada vooraan.

Een inhaalrace was de opdracht voor de Nederlanders, die geen van allen de kopgroep van 14 man bereikten. Daarin wel de beide Belgen Arnaud Mengal en Marten van Riel. Helaas kwam Marten in de laatste fietsronde ten val en moest hij zijn hoop op een goede klassering laten varen. Mengal nam de honneurs echter op een uitstekende wijze waar. Opnieuw een Belg, die het podium van een World Cup-race haalt. Knap. Uiteindelijk kwam hij nog aardig dicht in de buurt van Vilaca, die vanuit de wisselzone snel de benen nam, een flinke voorsprong kreeg, maar toch nog aardig op de hielen werd gezeten in de finishlijn.

Op de fiets kwamen 20 mannen samen, geen van de vier Nederlanders zat daar bij. In de tweede groep geraakte wel Richard Murray, die als 27e aan de 5 kilometer lopen begon en nog zes man inhaalde. Victor en Mitch zaten in de derde groep, die op ruim 2 minuten wisselde en Donald moest alleen rondfietsen en verloor logischerwijs tijd: 4.14 minuten na de groep Vilaca mocht hij aan het lopen beginnen.

Achter de Portugees, Belg en Duitser volgde als vierde de Fransman Tom Richard. Vrij zeldzaam dat er geen Fransen op het podium van een toprace staan, maar in Rome slaagden ze er niet in. De Deen Emil Holm was sterk op een vijfde plek evenals de Canadees Charles Paquet op plaats zes. De Fransman Yanis Sequin eindigde zevende, de Noor Casper Stornes achtste, de Zwitser Simon Westermann negende en de Italiaanse eer werd gered door Alessio Crociani op een tiende plaats.

Samenvattend: eerste World Cup-zege voor Vasco Vilaca, volgend jaar de grote outsider op de Olympische Spelen. Verwachten wij. Voor de Nederlanders geen wedstrijd om lang te onthouden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.