Erwin Bakker en Kyra Brouwer de sterksten op crossduathlon De Peel – WTJ 2723

DONDERDAG – De eerste editie van de cross duathlon De Peel was in 2019 op 29 december. Dat viel toen nog in het weekend. De tweede editie – na twee loze coronajaren – viel de keuze opnieuw op 29 december. Dat het nu een doordeweekse donderdag was, verhinderde de 134 individuele en 66 duo’s niet om vandaag naar Deurne af te reizen. Feit is dat veel mensen tussen kerst en oud- en nieuw vrij zijn, dus is zo’n donderdag zo slecht nog niet gekozen.

Op Green Valley Estate, het vermaarde hippisch terrein in Deurne, gingen om 10 uur de duo’s van start. Lokale en regionale lopers en fietsen bonden met elkaar de strijd aan. Het snelste team was dit keer het Opkoersz 3-duo bestaande uit Mark van Kessel en Edwin Arts. Edwin zat drie jaar terug ook in de winnende formatie, maar toen nog met Boud van Paassen.

Sanne van Paassen grote stimulator

In de middaguren kwamen de individuele duatleten opdraven. De wedstrijd was ruim van tevoren volgeboekt. Voor het publiek was de race goed te volgen met start, wisselzone en finish op een steenworp afstand van elkaar. Bovendien – tamelijk uniek – staat er een grote douchewagen, waar iedereen zich na de race kan opfrissen. In de sportkantine wachtte vervolgens de Brabantse gezelligheid waar organisatrice Sanne van Paassen een belangrijke exponent van is.

De klus in de middaguren: 7 km. crossloop, 20 km. mountainbieken en tenslotte de loopronde van 3,5 km. nogmaals over een prachtig parcours, waar atleten vol lof over waren en veel goeds beloofd voor de komende jaaren. Scherprechter en kuitenbijter in het Zandbos is de Zandbosbult. In de wedstrijd was titelverdediger Erwin Bakker opnieuw de sterkste. Veel crossduathlons doet de voormalig mountainbike-topper niet, maar als ie mee doet….dan moet de rest oppassen.

Begin deze eeuw hoorde Bakker tot de top van Nederlander op de ATB, Net geen Olympische deelname. Tot hij toch even een verkeerd middeltje tot zich nam. De UCI-schorsing duurde lang, zeer lang. Pas in 2018 mocht Erwin Bakker weer actieve competitie bedrijven. Zijn sportlijf was hij niet kwijt geraakt. Hij deed voor de gein eens mee aan een crossduathlon in Boekend en won er prompt. In Asten was dat bij de eerste editie van De Peel crossduathlon ook het geval en ook nu op het parcours van Deurne was de Oostbrabander de sterkste van allemaal.

Juniorenkampioene Kyra Brouwer iedereen de baas

Destijds verraste de man uit Neerkant nationaal kampioen Rody Kroon – inmiddels gestopt – en Kenny Kleijnen. Kleijnen schoof nu een plekje op naar zilver. Brons ging naar Rick van der Knaap en vervolgens kwamen ervaren cross-specialisten Ferdinand Oldeman en Joost Christiaans als vierde en vijfde over de meet. De Eindhovense atleet Ben Vriends begaf zich het hele seizoen al in de multidisciplines: triathlons en duathlons. Vandaag in Deurne eindigde hij zesde. De Amelandse Kyra Brouwer boekte haar eerste seniorenzege. Geheel verrassend was dat niet, als juniore werd ze dit seizoen Europees kampioene en vice-wereldkampioene crossduathlon. Het is haar specialiteit en dat ervaarde de tegenstand ook. Michele Ritzen en Madeleine Dijkman mochten naast Kyra plaats nemen op het erepodium. Mirte Klerkx en Lotte Hagedoorn maakten de top vijf compleet op deze wat grauwe maar evengoed sfeervolle decemberdag in Deurne.
Nog een zeer opmerkelijk compliment aan de organisatie van heel veel atleten, naast de wedstrijd, was de muziekkeuze ; een geweldige playlist die velen inspireerde 🙂 .

En met de crossduathlon De Peel is ook de allerlaatste combi-wedstrijd van het seizoen achter de rug. Niet getreurd, over anderhalve week is al weer de combi Egmond aan Zee. De strandrace op zaterdag, de halve marathon op zondag.

 

De uitslagen vind je hier

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.